Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ktos ma jakis pomysl na to?

davidoff
01-07-06, 18:30
Wywala mi check engine w aucie ktore mam za granica do jazdy po bułki do sklepu:) Jest to accord Coupe 2.2 1994 F22B5 automat.
Po odpaleniu auta - wszystko ok. Po jakis 15minutach w trakcie jazdy ,kiedy sie lekko nagrzeje(chyba) wywala check engine- przechodzi w tryb awryjny- czasem zgasnie. Pokazuje blad nr 4. Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód. Postanowilem zacząc od swiec. Wymienilem swiece, potem kopułke(która byla w swietnym stanie), moduł...i nic. Auto jest w idealnym stanie ma 119 tys km przebiegu.
Na dodatek nie mam mozliwosci sprawdzenia tego auta bo normalny mechanik jest jakies 400km od miejsca gdzie stoi auto.
Ma ktos jakies pomysly. Czy mozliwe jest zeby czujnik polozenia wału nawalil i wskazywal dopiero po nagrzaniu bład?

pawelek
01-07-06, 22:13
A co to ma wspólnego z hondą civic :?: :!:

elmer
01-07-06, 22:31
Tak, możliwe, bo ten czujnik opiera się pewnie na jakiejś cewce, która się nadpala od temp. Poszukaj uszkodzenego aparatu zapłonowego i daj komuś kumatemu, przełoży Ci samą cewkę od czujnika (nie mylić z cewką zapłonową). Bo wątpię, żeby to było mechaniczne uszkodzenie czujnika (na kole zębatym), bo raczej nie powinno mieć związku z temperaturą silnika.

kaktus
02-07-06, 12:55
A taki czujnik nie jest wkreacany w blok silnika :?: Moze poprostu kabel sie przetarl albo przyjaral :D

davidoff
02-07-06, 13:13
Byc moze, jutro postaram sie tam dostac bo to chyba jest pod obudowa rozrzadu?
Tylko czemu odpala check dopiero po zagrzaniu? Ten czujnik dziala na zasadzie otwarcie- zamkniecie wiec cos mi to nie pasuje.

[ Dodano: Wto 04 Lip, 2006 ]
aparat zaplonowy wymieniony, wszystko juz gra.