PDA

Zobacz pełną wersję : Odcięcie wtryskiwaczyw 1.5 (d - gdzie złacze ????????

darekmalysz
12-12-09, 22:28
Mam emulator wtrysku STAG z wytkami niby do hondy.
http://www.drypa.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=929
Niestety w moim silniku 1.5 z 97r (chyba D15z3) nie mogę znaleść takiej wtyczki .
Gdzie jest takie złacze, ew. jak zrobić odięcie wtrysku ? Może zastosować uniwersalny do wcinania się w instalację ?

sivy
17-12-09, 19:32
ta wtyczka jest zdaje sie przy aparacie zapłonowym jeśli nie ma to musisz wziąc miernik z tacho i zbadać sobie gdzie jest impuls a gdzie plus i odpowiedni podpiac kabelki w hondzie impuls podłączasz pod niebieski a impuls pod czarny gruby lub czarno-zółty tam przy aparacie taka kostka jest i tam sa te przeowdy a poza tym najlepiej jedź do gazownika jak nie masz pojęcia to nie kombinuj sam

piroman
17-12-09, 20:06
na kielichu po stronie pasażera masz taką wtyczkę od wtrysków, przy aparacie są inne wtyczki i tam nic nie kombinuj bo i po co - to jest przecież emulator wtryskiwaczy, pod kabel impulsowy z aparatu podpina się kabelek od komputera sterującego instalacją, żeby wiedział jakie obroty ma silnik

sivy
17-12-09, 20:14
ten emulator który kolega pokazał nie ma kostki do wtryskiwaczy a ten cały komputer o którym piszesz to jest własnie ten emulator ;) widać ze instalka na skróta ewentualnie można podpiać emulator sondy lambda co by sie check nie zapalał

na kielichu po stronie pasażera masz taką wtyczkę od wtrysków, przy aparacie są inne wtyczki i tam nic nie kombinuj bo i po co - to jest przecież emulator wtryskiwaczy, pod kabel impulsowy z aparatu podpina się kabelek od komputera sterującego instalacją, żeby wiedział jakie obroty ma silnik
twoja wypowiedź byłaby prawda jesli kolega miałby sterownik np bingo m jednakże gdy widzimy tutaj emulator oczywistą rzeczą jest ze nie ma sterownika typu bingo w którym jest już wbudowany emulator ;)
mam nadzieje ze wyraziłem sie dość jasno ;)

piroman
17-12-09, 20:43
ten emulator który kolega pokazał nie ma kostki do wtryskiwaczymylisz się, bo z tego co widzę ten emulator ma złączki do wpięcia się w wiązkę wtryskiwaczy, której kostki łączą się na kielichu - rozpinasz tą wiązkę i wtyczki wpinasz w gniazda od wiązki emulatora, dzięki czemu nie musisz się wpinać pod każdy z wtryskiwaczy z osobna

ten cały komputer o którym piszesz to jest własnie ten emulator widać ze instalka na skróta ewentualnie można podpiać emulator sondy lambda co by sie check nie zapalał
komputer to komputer a emulator to emulator, komputer steruje przełączaniem pb/lpg, dawkowaniem gazu w zależności np. od temperatury silnika, obrotów itd. a emulator tylko emuluje, czyli udaje np. obecność sondy lambda czy tak jak w tym przypadku wtryskiwaczy benzynowych, żeby seryjny komputer nie wykazywał błedu

twoja wypowiedź byłaby prawda jesli kolega miałby sterownik np bingo m jednakże gdy widzimy tutaj emulator oczywistą rzeczą jest ze nie ma sterownika typu bingo w którym jest już wbudowany emulator
tu też nie masz do końca racji, bingo-m nie ma wbudowanego emulatora wtryskiwaczy a jedynie emulator sondy lambda, co innego w przypadku bingo-s, więc nie każdy komputer gazowy musi mieć emulator wtryskiwaczy chociażby z tego powodu, że rezystancje wtrysków są różne

sivy
17-12-09, 21:40
no właściwie ustaliliśmy gdzie jest to nieszczęsne złącze

Cytat:Napisał sivy
ten emulator który kolega pokazał nie ma kostki do wtryskiwaczy

mylisz się, bo z tego co widzę ten emulator ma złączki do wpięcia się w wiązkę wtryskiwaczy, której kostki łączą się na kielichu - rozpinasz tą wiązkę i wtyczki wpinasz w gniazda od wiązki emulatora, dzięki czemu nie musisz się wpinać pod każdy z wtryskiwaczy z osobna

mnie zastanawia jedna rzecz w kostce są 4 piny no zgadza sie ale przy wtryskach sa po dwa przewody w wiązce czyli teoretycznie powinno być 8 pinów w wiazce ale to bezsensu to wytłumacz mi piromanie o co tu kaman bo przyznaje ze mam zagadke

komputer to komputer a emulator to emulator, komputer steruje przełączaniem pb/lpg, dawkowaniem gazu w zależności np. od temperatury silnika, obrotów itd. a emulator tylko emuluje, czyli udaje np. obecność sondy lambda czy tak jak w tym przypadku wtryskiwaczy benzynowych, żeby seryjny komputer nie wykazywał błedu
tego nie trzeba mi tłumaczyć ;)
twoja wypowiedź byłaby prawda jesli kolega miałby sterownik np bingo m jednakże gdy widzimy tutaj emulator oczywistą rzeczą jest ze nie ma sterownika typu bingo w którym jest już wbudowany emulator

tu też nie masz do końca racji, bingo-m nie ma wbudowanego emulatora wtryskiwaczy a jedynie emulator sondy lambda, co innego w przypadku bingo-s, więc nie każdy komputer gazowy musi mieć emulator wtryskiwaczy chociażby z tego powodu, że rezystancje wtrysków są różne

ej no bingo m ma emulator wtrysku przecież eska to starszy model i tam też był emulator założyłem setki sztuyk takich komputerków :D z założenia bingo jest uniwersalne ponieważ rezystacje można dostosować

piroman
17-12-09, 21:56
mnie zastanawia jedna rzecz w kostce są 4 piny no zgadza sie ale przy wtryskach sa po dwa przewody w wiązce czyli teoretycznie powinno być 8 pinów w wiazce ale to bezsensu to wytłumacz mi piromanie o co tu kaman bo przyznaje ze mam zagadkewe wtryskach masz po dwa przewody z tym że jeden jest wspólny dla wszystkich czterech (plus) a drugim steruje komputer (minus). Widocznie ten emulator bierze plus z innego miejsca, nie ma to znaczenia bo i tak do odciecia wtrysków wystarczy rozłączenie przewodu sterującego. Ale są też emulatory ze złączkami do podpiecia się bezpośrednio przy samym wtryskiwaczu (np. pd-21)

ej no bingo m ma emulator wtrysku przecież eska to starszy model i tam też był emulator założyłem setki sztuyk takich komputerków z założenia bingo jest uniwersalne ponieważ rezystacje można dostosować
no masz rację bingo-m ma emulator do monowtrysku, zapomniałem o tym bo go nie uzywałem w d15b2 gdzie są dwa wtryski o różnych rezystancjach a o esce pisałem w sensie s-4;)
To już chyba wszystko w temacie ustaliliśmy:D

sivy
17-12-09, 23:04
mnie zastanawia jedna rzecz w kostce są 4 piny no zgadza sie ale przy wtryskach sa po dwa przewody w wiązce czyli teoretycznie powinno być 8 pinów w wiazce ale to bezsensu to wytłumacz mi piromanie o co tu kaman bo przyznaje ze mam zagadke

we wtryskach masz po dwa przewody z tym że jeden jest wspólny dla wszystkich czterech (plus) a drugim steruje komputer (minus). Widocznie ten emulator bierze plus z innego miejsca, nie ma to znaczenia bo i tak do odciecia wtrysków wystarczy rozłączenie przewodu sterującego. Ale są też emulatory ze złączkami do podpiecia się bezpośrednio przy samym wtryskiwaczu (np. pd-44)
tak są ale do hondy chyba nie produkują bo jeszcze sie nie spotkałem natomiast do vw i do audi prawie zawsze pasuje ;P

shantillas
18-12-09, 10:09
Mam emulator wtrysku STAG z wytkami niby do hondy.
http://www.drypa.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=929
Niestety w moim silniku 1.5 z 97r (chyba D15z3) nie mogę znaleść takiej wtyczki .
Gdzie jest takie złacze, ew. jak zrobić odięcie wtrysku ? Może zastosować uniwersalny do wcinania się w instalację ?

Tak jak piroman wspominal, podpina sie ten emulator przy wiazke od strony kielicha, nic nie trzeba ciac i lutowac, proste przepiecie. Mialem go przez chwile u siebie do testow ale pozniej dostalem za damo starszy model z wtyczkami na kazdy wtryskiwacz....

piroman
18-12-09, 16:47
tak są ale do hondy chyba nie produkują bo jeszcze sie nie spotkałem natomiast do vw i do audi prawie zawsze pasuje ;P
można lekko wtyczki przerobić i spasują

sivy
19-12-09, 20:51
druciarstwo :D

misiek1
20-12-09, 00:56
Jeśli, ktoś potrzebuje wtyczki do wtrysków powinienem mieć ze starego "gazu":)