Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Blokada zapłonu EJ9

mleko
30-06-06, 19:42
Witam

Przymierzam się do założenia blokady zapłonu w EJ9 98r, niestety nie mam rozeznania w instalacji i nie wiem jaki obwód rozciąć. Nie jestem też pewien czy akurat odcięcie zapłonu będzie dobry rozwiązaniem.

Będę wdzięczy za wskazania miejsca i oznaczenia kabelka, który najkorzystniej jest rozciąć.

Pozdrawiam.

emg
30-06-06, 22:33
+

mleko
03-07-06, 09:26
Mam jeszcze jedno pytanko, skąd najlepiej wziąć +12V do zasilania blokady zapłonu, oraz +12V po stacyjce. Czy można wpiąć się w obwody zasilania radia, czy jest to raczej zły pomysł ??

Czy odcięcie paliwa można zrobić przy wyłączniku uderzeniowym ?

Z góry dzięki

tymon86
04-07-06, 23:54
Pompe mozna by tez odciac na kablu zasilajacym do pompy. W takiej sytuacji mozna jednak odpalic samochod po godzinnym postoju. Pozniej jednak cisnienie w ukladzie spada do tego stopnia, ze rozruch jest niemozliwy - nie testowane na Hondzie, jak cos to mnie poprawcie. Pzdr.

kafi333
05-07-06, 20:55
To mowisz ze jakbym takim małym przyciskiem odciął zasilanie do pompy paliwa to pozniej mogą byc problemy z jego odpaleniem, i jak to jest gdy ktos zapomniał by ten ukryty przycisk z zasilaniem do pompy właczyc i by tak hetłał az do skutku. Pompa wtedy nie chodzi to nie mozna jej zatrzec, miałem taki zamiar zeby odciąc do niej zasilanie własnie, fakt ze najłatwiejsze ale czy to jest wogole dobry pomysł?
pozdrawiam
Kamil :D

tymon86
10-07-06, 01:01
Wyglada to tak, ze po zgaszeniu samochodu cisnienie w ukladzie paliwa utrzymuje sie, jednak po pewnym czasie ono spada. Jesli idziesz... przypuscmy do tesco po bulki i wracasz za 20 minut i zapomnisz wlaczyc pompe to najprawdopodobniej odpalisz samochod, ale po najwyzej kilku sekundach zdechnie - obroty beda coraz mniejsze az w koncu zgasnie.
Jesli wylaczysz pompe i po paru godzinach bedziesz probowal odpalic to mozesz krecic, az akumulator padnie, a samochod nawet raz nie przepali. Tak wyglada to w Oplu Astrze :), jednak na logike tak samo powinna byc w przypadku Hondy.

mleko
11-07-06, 21:03
Ponieważ jestem już po w/w temacie powiej pochwalę się o ile jestem mądrzejszy :)

Po odcięciu pompy paliwa (przed przekaźnikiem), auta nie daje się uruchomić, ponieważ nie przechodzi ono wstępnej diagnozy (nie gaśnie CHECK - czy jak to się pisze:) ). Tak jest w każdym razie u mnie w EJ9

Pozdrawiam

tymon86
12-07-06, 21:55
Aaa no chyba, ze tak to wyglada. Specjalnie zastrzeglem, ze testowalem to na Oplu, ale odcinajac + z pompy.

MacK
13-07-06, 13:01
Po odcięciu pompy paliwa (przed przekaźnikiem), auta nie daje się uruchomić, ponieważ nie przechodzi ono wstępnej diagnozy (nie gaśnie CHECK - czy jak to się pisze:) ).
czyli wali czekendzin i zapisuje błęda w pamięci, lepiej odciąć za przekaźnikiem i wtedy wszystko jest normalnie poza tym ze auto nie odpala

Jesli wylaczysz pompe i po paru godzinach bedziesz probowal odpalic to mozesz krecic, az akumulator padnie, a samochod nawet raz nie przepali. Tak wyglada to w Oplu Astrze , jednak na logike tak samo powinna byc w przypadku Hondy.
i tak jest

mleko
13-07-06, 22:17
Tyle, że obwód ocięcia paliwa przed przekaźnikiem jest seryjny (wyłącznik uderzeniowy)

L0k0
10-06-09, 20:48
tak czytam sobie i trochę nie rozumiem, ... jak zrobię odcięcie przed wyłącznikiem uderzeniowym to komputer odbierze to jako błąd i będę musiał go później resetować żeby skasować błąd?

Chipsy2
10-06-09, 21:05
odcięte zasilanie na pompę .... może to i dobre ale kiedyś . W Hondach wystarczy w takim przypadku podnieść kanapę odkęcić 3 śrubki podać plusiora bezpośrednio na pompę i pojechała :/

L0k0
10-06-09, 21:10
to co proponujesz?

lucasSNC
13-06-09, 23:00
ja mam u siebie odcięcie zasilania aparatu zapłonowego, potrzebne info znajdziesz tu http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=27480
najlepiej by było zrobić odcięcie na pompę i na zapłon jednocześnie

skolopendra
14-06-09, 18:28
ale czy to jest wogole dobry pomysł?

dobry
ewentualne podanie "+ "przez złoczyńce ,chwile potrwa pod warunkiem ,że obejdzie jakiegoś wstępnego wyjca
a czas leci........ :)