Zobacz pełną wersję : Civic gaśnie na gazie
Witam mam takie problem, mianowicie mam civica 1.5 16v d15b2 94 r i od pewnego czasu a dokładniej od wymiany rozrusznika civic gaśnie na gazie na benzynie wszystko chodzi ok, civic po przełączeniu na gaz rozpędza się normalnie i wszystko ale gdy dojeżdam do świateł albo do skrzyżowania to gaśnie gdy wcisnę sprzegło,
Co to może być? Może gdy wymieniałem rozrusznik coś później źle skręciłem bo odkręcałem reduktor żeby mieć łatwiejszy dostęp.
chyba raczej cos z gazem kolego jest za mala dawka jest podawana przy wciesnietym gazie sobie jeszcze radzi jako tako ale przy puszczonym juz nie podaje danej dawki i konczy sie jak konczy "silnik gaśnie"
noo tak na pewno jest coś z gazem ale ostatnio byłem u gazownika i dalej to samo :/
a jak masz ustawiony gaz na obroty wchodzace czy malejace jak sie przelacza?
włącza mi się od 3 tysięcy gdy przekroczę 3 tys więc nie wiem :P pierwszy raz słyszę o obrotach malejących i rosnących :)
pierwszy raz słyszę o obrotach malejących i rosnących
Jest taka opcja zapisana w sterowniku gazu...Np KME Bingo, mozesz wybrac dowolnie przy ilu RPM ma sie przełączać na gaz, jest do wyboru że np przy 2500obr/ w momencie gdy dodajesz gazu i przekraczasz ten pulap lub gdy np przegazujesz do 4tys, puszczasz noge z gazu, jest na benzynie, obrotki spadaja ponize 2,5k i masz LPG...
Co do usterki to rowniez uwazam ze rozrusznik nie ma nic do tego, tak sie porpostu nalozylo to na siebie w czasie...Za mala dawka gazu na wolnych obrotach, trzeba przyspieszyc silniczek krokowy...Zreszta kazdy gazownik Ci to zrobi...Pozdro
ciężko znależć dobrego gazownika co wszystko zrobi tak jak należy... dlatego ja jeźdze na dwukrotnie droższej benzynie :p
mam dokladnie to samo
ale dopoki nie wybiore sie do gazownika to znalazlem na to sposob
przy takich wlasnie dojazdach do swiatel itp. puszczam gaz i normalka zaczynam hamowac i
dopiero jak obroty zejda do 2000-1500 wciskam sprzeglo i wrzucam luz i nie ma bata zeby mi zgaslo
zobacz moze u ciebie zadziala to tak samo i zanim to naprawisz, to oszczedzi ci troche wstydu;p
marcocivic1
02-01-10, 18:46
Dlugo juz masz ta instalacje? moze najwyzsza pora parownik zregenerowac albo wyminic
kolega miał podobny problem, bywał 3 razy u gazownika i dopiero za tym 3 razem udało się optymalnie ustawić obroty.
Z czasem czeka go wymiana reduktora.
Czołem, miałem identyczny problem. Wciskałem sprzęgło, obroty spadały i samochód gasł.
Ogólnie zaczeło mi się to dziać po wymianie parownika - mechanik który mi go wymienił, po wymianie nie wyregulował gazu.
Pojechałem do innego mechanika, wyregulował mi gaz i smiga mi to bez problemu już od maja, a robię 600 km co tydzień.
Zwróc uwage na obroty podczas gdy samochód stoi w miejcu na luzie i gdy silnik jest już rozgrzany. Wskazówka nie powinna znajdować się niżej niż 800. Jeśli jest niżej - dostaje za słabą mieszankę i trzeba wyregulować gazik :)
To co napisałem to tylko i wyłącznie moje doświadczenie z takim przypadkiem jak twój. Niestety nie jestem żadnym znawcą instalacji więc być może ktoś może napisać coś więcej i dokładniej.
Pozdrawiam
k0zik