Zobacz pełną wersję : SZczęki
Witam! Przymierzam sie do wymiany szczęk i cylinderków w mojej civiczce Vgen HB D15B2 eg 4
Jaka jest średnica /wymiary szczęk gdyz slyszalem , ze montowane byly 180 lub 200mm a nie chce kupic zlych
Jakiej firmy warto kupic szczęki i cylinderki cena/jakość ???
maniak2007
09-12-09, 11:59
Eg4 ma te mniejsze szczęki czyli jak napisałęś 180.
U mnie w katalogach nie ma jednoznacznego podziału. Jest tylko, że 180 lub 200mm. Może to zależeć od kraju, na jaki była wypuszczana, producenta układu hamulcowego lub wyposażenia.
Więc zostaje zdjąć bęben i zmierzyć jego średnicę (warto wtedy wziąć do sklepu szczęki na wzór) lub kupić dwa komplety i umówić się ze sprzedawcą, że jeden się odda w ciągu kilku dni (np w InterCarsie jest taka możliwość, trzeba tylko mieć oryginał paragonu i nie przekroczyć 7 dni od daty zakupu).
Raczej masz 180. Mam EG4 i ostatnio wymieniałem bębny + szczeki. Jedyna czym się mogą różnić szczęki to grubością okładzin, jedne mają 4mm, inne 4,5mm. Pasują jedne i drugie, więc nie ma się czym martwić.
p.s.
Jeśli chcesz to mam komplet na oś szczęk FERODO, kupiłem do siebie, bo myślałem że to komplet na stronę :D Tak więc jeden zestaw mi został, jak chcesz to po promocyjnej cenie sprzedam, PW jak coś ;)