Zobacz pełną wersję : przygasające światła
jadąc samochodem przykładowo na 5 biegu gdy puszcze pedał gazu to po jakiejś sekundzie delikatnie przygasają światła i potem znowu normalnie świecą . Czy to wina alternatora czy może akumulator będzie domagał się wymiany bo jest oryginalny
ja proponuje nie puszczać gazu :D
a tak na poważnie to aku raczej odpada, może to być jakis problem w alternatorze, sprawdź to u jakiegoś mechanika,
możliwe że padający alternator powoduje skoki napięcia. I dlatego te światełka przygasają.
Stabilizator napięcia odpowiada za taki efekt ale nie musi być od razu uszkodzony. Lekkie przygasanie jest zjawiskiem raczej powszechnym (normalnym).
Lekkie przygasanie jest zjawiskiem raczej powszechnym (normalnym).
Dokładnie. Co innego gdyby Ci światła "falowały", "migały", etc.
Poobserwuj dokładnie albo jedź do elektryka niech sprawdzi alternator, bo jak aku kręci bez problemu to na niego bym nie stawiał.
A swoją drogą ciekaw jestem jak Ty to zauważyłeś to przygasanie świateł na piątym biegu...:rolleyes:
pozdro :cool:
mi tam czasem przygasaja przy parkowaniu, ale to norma. Ale na 5 biegu, tak przy 160 nagodzine to jak Ty to przygasanie zobaczyles?:p
zauważ że przygasają też jak stoisz na luzie i włączysz klime lub ruszysz kierownicą, opuścisz szybę może to ten sam mechanizm regulator za wolno działa
W civicu prowadzona była akcja serwisowa wymiany wyłącznika świateł (całego wyłącznika zespolonego w dźwigience po lewej stronie kierownicy) ze względu na przygasanie. Dotyczy modeli przed liftingiem, czyli 2001-2004.
Sprawdź, czy twój egzemplarz miał to zrobione, czy nie i masz odpowiedź co może byc przyczyna przygasania świateł.
zauważ że przygasają też jak stoisz na luzie i włączysz klime lub ruszysz kierownicą, opuścisz szybę może to ten sam mechanizm regulator za wolno działa
to co wymieniłeś jest NORMALNE jak obciążysz alternator dodatkowo to nie ma siły żeby światła w tym momencie nie były słabsze i nie jest to oznaka padającego regulatora, toż to tylko mała prądnica a nie stała sieć z gniazdka 220V, miałem tak w każdym samochodzie, mam tak w Hance
pozdro :cool:
W civicu prowadzona była akcja serwisowa wymiany wyłącznika świateł (całego wyłącznika zespolonego w dźwigience po lewej stronie kierownicy) ze względu na przygasanie. Dotyczy modeli przed liftingiem, czyli 2001-2004.
Sprawdź, czy twój egzemplarz miał to zrobione, czy nie i masz odpowiedź co może być przyczyna przygasania świateł.
Ze względu na przygasanie czy przerywanie bo to istotna różnica. Włącznik zespolony jest włącznikiem nisko prądowym i steruje on przekaźnik, który to zamyka obwód żarówki. Przekaźnik jest elementem typu TAK/NIE (albo zwiera albo nie). Raczej jest niemożliwe aby był przyczyną przygasania świateł. Natomiast przerywania tak ale autor pisze o przygasaniu.