Zobacz pełną wersję : Czy będzie się nadmiernie grzał wzmacniacz ?
Witam. Właśnie rozpocząłem rozbudowę car audio. Jednostka sterująca to ALPINE CDA 9851, pilocik. Własnie doszedł do mnie wzmacniacz BLAUPUNKT GTA 4 Special. Ma on moc 4 x 170 W max czyli 4 x 55 ciągłej. Chciałbym go umieścić w niewidocznym miejscu. W moim sedanie pod podłogą przy kole zapasowym jest sporo miejsca i spokojnie by tam wszedł. Jednak martwię się temperaturą- czy nie będzie się przegrzewał. Nad nim będzie z 10 cm luzu ale przykrywa go ta dykta i szmata w bagażniku. Widziałem jednak kupę piecyków które były poukrywane za plexi czy gdzieś wogóle na wcisk (tyle, że mogły mieć dodatkowe chłodzenie- nie wiem) Prosiłbym o poradę doświadczonych w tym temacie. Niedługo dojdzie system przód i subwoofer. Pozdrawiam
Jesli to ten wzmak co ma moj kumpel (300pln na allegro???), to jemu mimo ze wzmak lezy normalnie w kufrze grzeje sie bardzo. Albo ma wadliwy egz albo ten model tak ma.
zrób sensowne chłodzenie z wiatraczków od kompa i wystarczy
ewentualnie ogniwo cieplne, ale wiatraczki są mniej kłopotliwe :)
hmm- wiatraczki musiałbym wpuścić na płask w podłoge bagażnika nad wzmacniaczem- żeby była wymiana cieplna?. Nie przyglądałem się takim rozwiązaniom. Kombinowałem żeby go umieścić w lewym czy prawym boczku bagarka, ale nie pasuje w te wnęki za duży trochę "o koński paznokieć". Wczoraj kupiłem system przód. Darowałem sobie Helixy- czysty dźwięk -ale praktycznie zero basu, PB też odpadły- zobaczyłem te nowe serii S- kiepskie zawieszenie membrany itd, a L za droga. Swoją droga dlaczego nie ma serii M ??. Postawiłem na (tu wielu się skrzywi) Magnat Classic 216. Wiem, że to żadna rewelacja- ale znalazłem je w bardzo dobrej cenie i mam nadzieje, że będzie ok. Wczoraj słuchałem Skrzyni PYLE - niestety nie pamiętam modelu- głośnik niebieski, max 600 W nie znam ciągłej, bass reflex, jedna część Plexi- ale bardzo ładny ciepły basik dawał i schodził nisko. Niestety na pytanie ile potrzebuje ciągłej- odpowiedź sprzedawcy- no dużo :). Ale to już norma w tych badziewnych sklepach- dobrze, że przynajmniej mają coś włączone i można usłyszeć jak gra. Zostały mi jeszcze maty i okablowanie (z którym mam najwięcej kłopotów). Chciałem DIETZ MUNICH lub coś podobnego, ale nie mogę znaleźć w dobrej cenie. Oglądąłem w sklepach rózne sygnałówki, większość no name- za duże pieniądze duży szajs. A o zestawach kabli już nie wspomnę. Może ktoś ma sprawdzone sygnałowe RCA w rozsądnych pieniądzach to poszukam takowych gdzieś. Jeszcze jedna rzecz- jak ukryć gwizdki? Cały sprzęt mam "niewidzialny", ale nie mam pomysłu na gwizdki. W 206-tce miałem przystosowane trójkąty i wszystko ładnie było schowane. Tutaj jak sam zacznę rzeźbić to będzie rzucało się w oczy. Może spróbować z fabrycznymi trójkątami od bogatszych wersji- one miały już taki bajer, jednak już kiedyś szukałem i nikt nie miał do sprzedania :(. Pozdrawiam
proponuje podłączyć i pourzywać większość wzmaków ma czujnik przegrzania jak by się wyłanczał to daj nad nim jakiś wentyl to załatwi sprawę
Przydałoby się wiedzieć czy ten też ma- ale nie bardzo wiem gdzie- bo na stronie producenta opis jest mocno okrojony. Może wsadzić go w podłogę a w tej dykcie i "szmacie" wyciąć paski np 4-5 szt dł. jakiś 20 cm x 0.5 czy 1 cm. Będzie miało gdzie to ciepło się odprowadzać. Najwcześniej we wtorek będę mógł go podłączyć bo ciągle nie mam kabli- objeździłem kilka sklepów ale ceny chyba z kosmosu. Za tandetne okablowanie z 4 wyjściami chinch, zasilanie i oprawka wychodzi ponad 200 zł- a jakość wykonania jak na moje oko fatalna. Miał ktoś do czynienia z kablami DIETZ PARIS- są dość tanie i niby podwójnie ekranowane- warto tym się zainteresować ? Pozostaje allegro :).
Jestes z Legionowa ... do wawy masz rzut beretem, wiec nie gadaj, ze nie mozesz kupic dobrych kabli :)
podjedz na wolumen może coś dobierzesz jutro jest giełda
Dobre to mogę wszedzie kupić- ale to ogromne pieniądze. Potrzebuje info o kablach chinch za niewielkie pieniądze- sprawdzone, że grają i nie ma jakisz szumów, dławień itp. Potrzebuje konkretów, marki, modelu- sprawdzonego a nie wyczytanego na allegro że są super. Ponieważ jest to low-medium end :) to nie chcę wydawać kilkuset zł na okazblowanie. Nie problem jest pojechać i kupić za kilkadziesiąt zł para RCA (gdzie potrzebuję 2 pary RCA), do tego zasilający min 5 m (około 8-9 zł/m), oprawką 10-20 zł, bezpiecznik 60 A - 9zł, głośnikowe 12 m około 3,5 zł/m, konektory to jakieś 20-30 zł (za cholere nie wiem dlaczego są tak drogie), masowy około 2 m (8-9 zł/m), peszel. Sami widzicie, że bez RCA wychodzi już kwota podchodzi do 140 zł a do tego maty miękkie koło 100 zł. Więc jeżeli macie jakiś konkret info gdzie kupić to walcie- przyda się to na pewno też innym. Niestety jutro nie mogę na giełdę skoczyć ;( Jeżeli ktoś kupował na Volumenie taki osprzęt to też prosze o info - jaka cena itd. zaczekam najwyżej jeszcze tydzień, jeżeli się opyla.
[ Dodano: Sob 01 Lip, 2006 ]
A jeszcze jedno- będzie w bagarku jeszcze subwoofer (jeszcze nie wiem jaki) musi być przystosowany do mocy około 110 -120 W RMS ze wzmacniacza, chyba, że da się go jeszcze jakoś inaczej zmostkować- ale niesądzę bo 2 kanały zniego musza zasilać przód. To kolejne talarki- a budżet bardzo napięty :(
Co do kabli to powiem tak. Jakimś mega melomanem nigdy nie byłem. Ale kaszany też nielubie. W starejmiałem:
Kable sygnałowe 5m za 80zł (tobie chyba trzeba 2) zasilanie jak dobrze pamiętam 10mm plusowy z 5 metrów (naruchałem od instalacji volvo jak na wiązkach robiłem razem z oczkami ) 1 metr masy 10mm przykręcony do budy zamiast pasa środkowego. Od aku minusowy do budy miałem kabel 20mm z vovlo ciężarowego też załatwiony z firmy.
Byłem bardzo zadowolony z tego zestawu. Dioda we wzmachu minimalnie przygasała przy pełnym graniu (2x100 rms + 1x220).
Obecnie odkąd mam b16 to czasami nawet panela nie biore :twisted:
:) kable zamówiłem Dietz Madrid - myślę że stykną. Od powe.pl czekam na dystanse, maty miękkię, oprawkę bezpiecznika. Wzmacniacz włożę w podłoge koło koła zapasowego. Zamówiłem siatkę "mały KAMEI" wstawię ją w podłogę nad wzmacniaczem dzieki czemu będzie miał wętylację. Nie kupiłem jeszcze zasilającego i masowego. NIe wiem czy rzucić 10 mm 2 czy 16 mm2, no i konektory jeszcze. Mam nadzieje, że do weekendu mi to przyjdzie.
weź 16 będzie bardziej rozwojowo 8)
zastanawiam się nad bezpiecznikiem jaki wsadzić na Blaupunkcie jest 2 x 25 więc chyba 60 przy akumulatorze? Widze, że roboty przy tym będzie .... i jeszcze trochę. mam nadzieje, że ładnie wyjdzie. Żeby tylko doszły przed weekendem zamówione duperele.
[ Dodano: Nie 16 Lip, 2006 ]
Wszystko podłączone- jednak stało się to czego się obawiałem - czyli pętla masy. Masy nie puszczałem od aku m.in. dlatego że w w papierach wzmaka było zaznaczone, aby tego nie robić. Teraz wygląda na to że będę musiał puścić kabel masowy do aku, albo zastosować jakiś separator masy albo za cholere nie wiem co. Obroty silnika słychac bardzo cicho- praktycznie mi to nie przeszkadza- ale nie o to tu biega i takich świerszczyków musze się pozbyć. Może przepnę mase w inne miejsce, ale chyba nie wiele to da. Jak ktoś ma jakiś patent na to zjawisko to prosze o info. Właśnie przeczesuje inne fora co by się troszkę dowiedzieć jak z tym zawalaczyć a w koszty się nie ładować.