Zobacz pełną wersję : Śruby zabezpieczające falgi... Brak nasadki.
Witam serdecznie :)
Kilka miesięcy temu kupiłem sobie Honde civic 97 3d, no i postanowiłem zmienić opony, okazało sie że nigdzie w samochodzie nie ma nasadki do śrub zabezpieczających.
Byłem u oponiarzy to prawili mi mądrosci ze musi być w samochodzie takie cudo, a ja i oni takiego cuda nie mają , za kilka godzin dodam zdjęcie tej nakrętki, jest ona w rozmiarze miedzy 19-17 (bardziej 17,5 chyba klucz calowy) no i ma 24kąty. Jakie proponujecie rozwiązanie ?? zastanawiałem sie nad rozwierceniem śrub ale wole poczekać na jakieś sensowne odpowiedzi bądz podpowiedzi, czy jesli bym rozwiercił srube razem z nakretką moge dokupić i włożyć do piasty szpile(śrube) od koła ?
http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/11/1126/112615/11261567/112615678.jpeg
Kupienie szpilki to żaden problem, jednak lepiej powiedz oponiarzowi niech do śruby zabezpieczającej dospawa zwykła nakrętkę, albo cokolwiek, żeby chwycić i odkręcić. Widziałem jak już taką operację wykonywali i lepiej dać to zaufanemu majstrowi, bo felga może ucierpieć. ;)
do śruby zabezpieczającej dospawa zwykła nakrętkę
tyle, że lepiej u blacharza albo speca, który spawa felgi, głowice itp.
Przerabiałem z poprzednim autem taką szopkę, tyle, że po odkręcaniu przez wulkanizatora zabezpieczenia pneumatem...
w zaleznosci jaki jest dostep do tych srub. Mozna przecinakiemustawionym pod katem i mlotem udezac i bedzie sie odkrecac. Mozna nabic nakretke o wiekszym otworze i jesli najdzie to wtedy przekrecic. Mozna dospawac jakas nakretke i na nia zalozyc klucz i odkrecic.
Ty se mozesz wybrac Jachu ;) (taki cytacik filmowy)
Nie wiem czy zadziała, słyszałem o wklejeniu poxipolem nasadki klucza dopasowanej do nakrętki - ale to niepotwierdzone. Wklejasz, zostawiasz na bodajże 24H i kręcisz ???
Nie wiem czy zadziała, słyszałem o wklejeniu poxipolem nasadki klucza dopasowanej do nakrętki - ale to niepotwierdzone. Wklejasz, zostawiasz na bodajże 24H i kręcisz ???
hehe troche OT ale w takim wypadku zakladajac ze masz nawet po jednej zabezpieczajacej to 4 dni bedziesz odkrecal ;) kazdego dnia po jednej srubie ;) chyba ze chcesz tyle nasadek poprzyklejac ;)
a tak na powaznie to wszystko zalezy jak mocno te sruby sie trzymaja, moim zdaniem to jednak sredni pomysl..
bardziej bym zrobil tak jak u gory radza jakas wieksza nakretke nabic, albo tym przecinakiem zobaczyc czy sie obraca, jak tak to looz, a jak rozciales pol sruby i ani drgnie to z chyba motyw z tym spawaniem.
i jak kolega poradzil sobie z problemem??
miałem podobny tylke ze ja zgubiłem 2 nasadki które miałem w kpl,,,udało sie bezinwazyjnie odkręcic wszystko, gumiarze prawili morały kupiłem taki fajny klucz, nasadke chyba 18 firmy stanley, taka dziwna w srodku, poszlo wszystko ladnie, ale mechanior poddal pomysl taki ze mozna przyspawac jakos klucz do tej nasadki ktora tam siedzi w feldze, choc niewiem czy to super pomysl ale ponoc dziala ;)
E2rd napisał/a:
hehe troche OT ale w takim wypadku zakladajac ze masz nawet po jednej zabezpieczajacej to 4 dni bedziesz odkrecal kazdego dnia po jednej srubie chyba ze chcesz tyle nasadek poprzyklejac
a tak na powaznie to wszystko zalezy jak mocno te sruby sie trzymaja, moim zdaniem to jednak sredni pomysl..
bardziej bym zrobil tak jak u gory radza jakas wieksza nakretke nabic, albo tym przecinakiem zobaczyc czy sie obraca, jak tak to looz, a jak rozciales pol sruby i ani drgnie to z chyba motyw z tym spawaniem.
Przecież napisałem, że słyszałem a nie, że sam sprawdziłem. A pozatym nasadki na klucze nie są takie drogie i jeżeli to działa to 24h (Po wklejeniu raczej nie do odzyskania).
Witam !!! Wiec tak moim zdaniem najlepiej by bylo gdybys pojechal do speca jakiegos od wulkanizacji np. kolo dworca glownego i zapytal gdzie odkrecaja takie sruby zabezpieczajace - jest to wydatek ale lepiej wydac troche niz kupowac np. felge lub uszkodzic piaste... Gdybys mial chociaz numer klucza zabezpieczajacego to w ciagu tygodnia za jakies 10 - 20 zl bys dostal nowy klucz no ale... Trzeba sobie radzic inaczej w tym wypadku - najlepiej dowiedziec sie gdzie spece to odkrecaja... Pozdro :)
Zdjęcie typu śruby i nasadki znjduje sie na tej stronie ,http://www.allegro.pl/item112615678_sruby_zabezpieczajace_felgi_m12x1_25 _niemieckie.html
nasadke dostałem za free w serwisie Hondy w Bydgoszczy, musze ją zmodyfikować i powinna pasowac... Pozdrawiam,
jesli macie kogos kto umie dobrze spawac migomatem ( a proby odkrecenia przecinakiem nie dzialaja ) najlepiej od razu przyspawac do tego cos mocnego ( w sobotę w ten sposób wykręcilismy z kumplem urwana srubę przy dolnym mocowaniu amortyzatora wystawala moze 1,5 mm )