Zobacz pełną wersję : Pomozcie:)
Witam...mam Civie 6 gen hb 1,6 16v d16y7 ktora mi chla przy emercykiej jezdzie w miescie 12-13l.Wymienilem juz filtr powietrza,swiece,sonde lambda i nadal zadnej poprawy:(Powiedzcie mi od czego to jeszcze moze byc takie spalanie??:(
Bassmaster
08-12-09, 22:43
Objawy wskazywałyby na sondę lambda ale skoro piszesz, że ją wymieniłeś to trzeba by sprawdzić skład mieszanki na analizatorze spalin. Być może wystarczy tylko regulacja w komputerze gazowym lub przy reduktorze.
A no i dziwna tez rzecza jest to ze na miescie spala mi jak smok po te 12-13l ale w trasie spalanie jest bardzo ladne przy spokojnej jezdzie kolo 6l:)Moze to by wam pomoglo w zdjagnozowaniu co mojej hani jest?:)
motyla noga
10-12-09, 09:58
Miałem to samo, paliła mi 13l gazu, pojechałem na regulację instalacji gazowej (30zł), koleś podpiał pod komputer, pare minut i po sprawie. Teraz pali mi troszke ponad 9
Witam...mam Civie 6 gen hb 1,6 16v d16y7 ktora mi chla przy emercykiej jezdzie w miescie 12-13l.Wymienilem juz filtr powietrza,swiece,sonde lambda i nadal zadnej poprawy:(Powiedzcie mi od czego to jeszcze moze byc takie spalanie??:(
a kiedy ostatnio czysciles/regenerowales parownik??
ja mialem to samo spalanie wzroslo znacznie, wymienielem swiece sonde itp. itd
podjechalem do znajomych gazownikow... ów gazownik udzielil mi interesujacej informacji... cytuje "poszla ostatnio strasznie ferelna dostawa gazu" mowi ze zakladali gosciowi gaz, przyjechal po 10tys. i mowi ze duzo pali nie chce na zimnym palic itd. powykluczeniu podstawowych przyczyn (swiece, sonda itd) rozebrali parownik, a tam szok:eek: po 10tys km pol parownika w tej czarnej smole!!!!
wyczyscili zlozyli i jak reka odjol.
u min bylo tak samo... wydalem ze 300zl na swiece sonde przewody WN f. powietrza i nie pomagalo a czyszczenie parownika (godzinka roboty) - spalanie o 3 litry w dół!
Wniosek:
Mamy w Polsce nie tylko *****iste paliwo ale i gaz :D
Ale ja gazu nie mam u siebie wiec lipa:)
A widziales gdzie temat zakladasz ..???? :confused::eek::D
No to czlowieku ogarnij sie:eek:
o lool .... :D
to zaloz instalacje, wtedy odpowiedzia na twoje pytanie bedzie to co mowili koledzy powyzej ;)