Zobacz pełną wersję : EG4 D15B2 Nie odpala, przed usterka szarpanie na niskich
Witam
Tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec od was co mozebyc tego przyczyna. Ogolnie od zakupu auta mam problem z jego odpaleniem na zimnym, strasznie dlugo kreci. Niedawno wymienilem tlumiki ze sportowego wydechu na zwykly polmostrow (srodkowa rura i koncowy) No i wlasnie od tego momentu zaczely sie powazniejsze problemy... szarpanie na niskich, dziwna mulowatosc. Przedwczoraj wymienilem swiece i kable.. i co najdziwniejsze na nowiutkich kreci na zimnym o wiele dluzej niz na starych swiecach i kablach. Dzisiaj sprobowalem go odpalic raz przekrecilem i dalem sobie spokoj... boje sie ze aku padnie. Co powinienen sprawdzic w pierwszej kolejnosci? Prosze o pomoc.. Z gory dziekuje.
***Marco***
07-12-09, 23:15
zaplon czy jest dobrze ustwaiony, a po zapaleniu smierdzi z bardzo benzyną?
ano z zaplonem nic nie grzebalem... dodam jeszcze ze bez gazu.. tylko benzynka, a ze jak smierdzi w srodku?
***Marco***
07-12-09, 23:28
po odpaleniu z wydechu byc moze ze jest zbyt duza dawka paliwa czyli za pozno jest zaplon i zalwa swiece, auto przez to nie odpala, i po odpalenie smierdzi z wydechu benzyna bo wszystkiego auto nie przepala.
hrhr musze powiedziec ci ze osobiscie nie potrafie rozpoznac czy smierdzi "za bardzo" benzynka, jutro sprawdze to z kolega i dam znac, moze ma ktos inne jeszcze mozliwe przyczyny usterki?
Sprawdzałeś czy:
1. jest iskra?
2. działa pompa paliwa?
3. paliwo jest podawane?
Jeśli chodzi o aparat zapłonowy to sprawdź jak inne D15B2 mają ustawiony (np. w dziale z samochodami użytkowników na podstawie zdjęć) i zobacz czy u Ciebie jest podobnie.
problem odpalania zalatwiony.. teraz zostal tylko problem z niskimi obrotami, moze ma to jakis zwiazek z wymiana tlumika srodkowego i koncowego? musze dodac jeszcze ze mechanik cos mi mowil ze odgial sonde bo krzywo byla.. ale nie mam pojecia co ma sonda do tlumikow
kubczak88@wp.pl
09-12-09, 18:24
Mam ten sam problem... odpala całkiem dobrze(przeważnie) tylko jak już wrzucę 2gi,3ci bieg i chcę przyśpieszyć zaczyna mulić, wciskam gaz prawie że do dechy, a obroty stoją w miejscu... samochód zaczyna 'skakać', szarpać... czasem, jak gdyby się 'odmula' i przyśpiesza normalnie. Czasem zgaśnie gdy dostanie za mało gazu, nawet jak wcisnę sprzęgło.
mialem taka przypadlosc tez ale nie wiem co bylo zrobilem plan glowicy po tym jak plyn mi poszedl na tloki i teraz nie odczuwam zamulania tak jak piszesz
problem odpalania zalatwiony..
To może napiszesz co zrobiłeś/wymieniłeś żeby było dla innych, fajnie jak na koniec tematu wiadomo co i jak;)
kubczak88@wp.pl
14-12-09, 12:34
jeśli chodzi o szarpanie na ciepłym silniku to tu-> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=47552&highlight=silnik+szarpie <- jest wszystko opisane :D mi pomogło :)