PDA

Zobacz pełną wersję : EG4 D15B2 Nie odpala, przed usterka szarpanie na niskich

Landrynek
07-12-09, 23:08
Witam

Tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec od was co mozebyc tego przyczyna. Ogolnie od zakupu auta mam problem z jego odpaleniem na zimnym, strasznie dlugo kreci. Niedawno wymienilem tlumiki ze sportowego wydechu na zwykly polmostrow (srodkowa rura i koncowy) No i wlasnie od tego momentu zaczely sie powazniejsze problemy... szarpanie na niskich, dziwna mulowatosc. Przedwczoraj wymienilem swiece i kable.. i co najdziwniejsze na nowiutkich kreci na zimnym o wiele dluzej niz na starych swiecach i kablach. Dzisiaj sprobowalem go odpalic raz przekrecilem i dalem sobie spokoj... boje sie ze aku padnie. Co powinienen sprawdzic w pierwszej kolejnosci? Prosze o pomoc.. Z gory dziekuje.

***Marco***
07-12-09, 23:15
zaplon czy jest dobrze ustwaiony, a po zapaleniu smierdzi z bardzo benzyną?

Landrynek
07-12-09, 23:18
ano z zaplonem nic nie grzebalem... dodam jeszcze ze bez gazu.. tylko benzynka, a ze jak smierdzi w srodku?

***Marco***
07-12-09, 23:28
po odpaleniu z wydechu byc moze ze jest zbyt duza dawka paliwa czyli za pozno jest zaplon i zalwa swiece, auto przez to nie odpala, i po odpalenie smierdzi z wydechu benzyna bo wszystkiego auto nie przepala.

Landrynek
08-12-09, 00:31
hrhr musze powiedziec ci ze osobiscie nie potrafie rozpoznac czy smierdzi "za bardzo" benzynka, jutro sprawdze to z kolega i dam znac, moze ma ktos inne jeszcze mozliwe przyczyny usterki?

Maxoff
08-12-09, 13:46
Sprawdzałeś czy:
1. jest iskra?
2. działa pompa paliwa?
3. paliwo jest podawane?

Jeśli chodzi o aparat zapłonowy to sprawdź jak inne D15B2 mają ustawiony (np. w dziale z samochodami użytkowników na podstawie zdjęć) i zobacz czy u Ciebie jest podobnie.

Landrynek
08-12-09, 21:09
problem odpalania zalatwiony.. teraz zostal tylko problem z niskimi obrotami, moze ma to jakis zwiazek z wymiana tlumika srodkowego i koncowego? musze dodac jeszcze ze mechanik cos mi mowil ze odgial sonde bo krzywo byla.. ale nie mam pojecia co ma sonda do tlumikow

kubczak88@wp.pl
09-12-09, 18:24
Mam ten sam problem... odpala całkiem dobrze(przeważnie) tylko jak już wrzucę 2gi,3ci bieg i chcę przyśpieszyć zaczyna mulić, wciskam gaz prawie że do dechy, a obroty stoją w miejscu... samochód zaczyna 'skakać', szarpać... czasem, jak gdyby się 'odmula' i przyśpiesza normalnie. Czasem zgaśnie gdy dostanie za mało gazu, nawet jak wcisnę sprzęgło.

kamix666
09-12-09, 20:23
mialem taka przypadlosc tez ale nie wiem co bylo zrobilem plan glowicy po tym jak plyn mi poszedl na tloki i teraz nie odczuwam zamulania tak jak piszesz

airman
09-12-09, 22:16
problem odpalania zalatwiony..

To może napiszesz co zrobiłeś/wymieniłeś żeby było dla innych, fajnie jak na koniec tematu wiadomo co i jak;)

kubczak88@wp.pl
14-12-09, 12:34
jeśli chodzi o szarpanie na ciepłym silniku to tu-> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=47552&highlight=silnik+szarpie <- jest wszystko opisane :D mi pomogło :)