Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : olej d15z8

SSS
07-12-09, 13:16
Witam
mam pytanie do uzytkownikow silnikow 1.5 v-tec econo

ile samochod mniej wiecej powinien brać oleju?(wiem, nie powinien wcale jednak slyszalem ze v-tec lubia czasem male dolewki.)

swojego mam od 1.5 miesiaca i wziął mniej więcej tyle co mnie zaniekopokoiło, nie jeżdże jakoś na maksa agresywnie ale potrafie wcisnąć :)

http://img194.imageshack.us/img194/6909/beztytuulfe.jpg

druga sprawa podczas sprawdzania dzis oleju i zauwazeniu tego ubytku zwrocilem uwage na swoj wczesniejszy blad, mianowicie bagnet nie byl wcisniety do konca, tylko do "1 oporu" wsuniety ale tam gdzie zaczyna sie ząbkowanie juz nie byl wepchniety dalej do konca czyli wsadzony tak jakby na luzie...

Czy istnieje ewentualnosc ze wlasnie tamtedy ucieklo troszke oleju?
Ile oleju miesci sie miedzy min a max na podzialce?
ile oleju wchodzi do tego silnika ?
jaki olej polecacie po 170 tys? nie wiem na jakim jezdze teraz wiec zmienie zupelnie :)

czy powinienem sie martwic:)?

mirasek
07-12-09, 13:38
Panie, bedzie krzyk http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12623&highlight=jaki+olej ;)
...albo http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768&highlight=jaki+olej

Jeździsz na zbyt niskim poziomie oleju. Jak na początku miał w okolicach min. stanu to trzeba było dolać a nie tak jeździć. Przez 1,5 miesiąca można zrobić 500km albo 5000km, na forum zdarzają sie wróżki ale rzadko ;) Ubytki oleju mogą być różne w zależności od wyeksploatowania silnika, stylu jazdy, itp...

SSS
07-12-09, 15:56
w tematach ktore podajesz nie ma pytan co do tego ile oleju bierze silnik d15z8 a jedynie specyfikacje danych "oliw" oraz ankieta"?" kto jakiego oleju używa. Nie wiem w jakim celu je cytujesz.

Rzeczywiscie nie napisalem ile robie km, jest to mniej wiecej 800-1000 miesiecznie

edit: moj blad przy sprawdzaniu oleju- jednak nie ubylo go prawie wcale, zbyt krotko czekalem (w mojej poprzedniej corolli e11 czekalem krocej na miarodajny wynik. Reszta pytan aktualna

skolopendra
07-12-09, 16:10
edit: moj blad przy sprawdzaniu oleju- jednak nie ubylo go prawie wcale, zbyt krotko czekalem (w mojej poprzedniej corolli e11 czekalem krocej na miarodajny

sprawdzaj ok 1 min po zgaszeniu silnika

tak czy inaczej powodu do zmartwień nie ma

mniej wiecej 800-1000 miesiecznie

mirrr
07-12-09, 16:57
U mnie nie bierze oleju wogólę przejechane 140tyś(syntetyk), no chyba że cisnę po czerwonym wtedy to normalka.

Slawkowski
07-12-09, 17:39
i najlepiej olej sprawdzac "na plaskim" (wiadomo) i najlepiej w tym samym miejscu, minimalna zmiana pochylenia i poziom na bagnecie dosc znaczaco sie zmienia... przerabialem to :)

mirasek
07-12-09, 17:51
w tematach ktore podajesz nie ma pytan co do tego ile oleju bierze silnik d15z8 a jedynie specyfikacje danych "oliw" oraz ankieta"?" kto jakiego oleju używa. Nie wiem w jakim celu je cytujesz.

W takim celu że jakbyś je przeczytał choćby z grubsza to masz tam niejednokrotnie napisane ile oleju jest miedzy min i max na bagnecie oraz ile wchodzi go do D-serii. Zylion razy wałkowane na forum i nie widze sensu tego powtarzać. Pytasz jaki olej, masz tam wiele odpowiedzi, nie raz i nie dwa ktoś miał problem bo kupił auto nie wiedząc co lał poprzednik. Cóż, chciałem pomóc, ale niech będzie kolejny temat o tym jaki olej do d15z8 po 170tys., potem ktoś założy jaki olej do d14a8 po 160tys., albo do d16y3 po 220tys., potem co do d15z3 po 200tys., itd, itd... a przecież można zapytać w jednym przyklejonym temacie :rolleyes:

Jeśli to Ci pomoże to jeżdże na półsyntetyku 10w40, dolewam jakiś litr między wymianami, wymieniam co 10tys.km, silnik vtec-e 205tys.km

qba1983
07-12-09, 18:58
Mirek ma racje, dal ci jak na dloni informacje co i jak , a ty nie czytasz...
nie bedziemy zakladac tematow do roznych silnikow. silniki D serii sa na tyle podobne ze nie trzeba rozdzielac tych watkow, wiec czytaj i pytaj tam...

odpowiedzi na szybko:
ilosc oleju pomiedzy max a mini to 1L
do silnika wchodzi 4L ale przy wymieniae czesto nie wchodzi wiecej niz 2,8-3,3L
zacznij sie martwic jak bedzie ci bral 1L na 3tys km, a jak bedzie bral 0,5-1L na 1tys to zostaje tylko remont.

mam nadzieje ze to cie zadowoli a temat zamykam bo kolejny nie potrzebny!