PDA

Zobacz pełną wersję : Ponownie zakładane koła nie chcą się założyć :/

LordMarian
03-12-09, 18:58
Witam
Problem bardzo dziwny, pewnie nie tyczy się tylko Hond.
Podjechałem do kolegi sprawdzić przed kupnem jak będą wyglądały 16".
Zamieniamy 15" na 16" z przodu, zrobiłem kółko i wszystko ok.
Przy zamianie z powrotem moja 15" nie chce się osadzić na srubach, tak jakby coś ją blokowało.
Próbowaliśmy z 15 razy, czasami, zmienialem polozenie kierownicą , czasami kopałem lekko w koło i nic.
Chciałem założyć rezerwe i to samo, nie wejdzie. Sruby wchodzą bez problemu ale widać tylko koniuszki.
Przez prześwity widać że jest z 1 cm luzu do końca.
A przeciez przekładałem te koła już kilka razy.
Rezerwa była bez dekielka w sródku i zauważyłem przez tą dziurę ze ta wypustka na części ulokowanej na samochodzie która ma średnice 4-5 cm jest taka sama jak średnica tego dekielka a mysle ze powinna byc albo mniejsza albo wieksza zeby spasowalo w siebie bo to ewidentnie blokuje.
Tak jakby zakładając 16" zgniotłem albo rozszerzyłem tą wypustke i teraz nie pasuje.
Mi sie to nie mieści w glowie, nie byłem jeszcze w zadnym punkcie ale tak pytam z ciekawości.
Nie wiem jak to dokładnie opisać ale warto próbować :)
Problem jest albo poważny albo wręcz śmieszny :)
dzięki za kazde info :)
pozdrawiam

KrzyChules
03-12-09, 19:00
sprobuj moze przeczyscic pierscien centrujący , czesto jest na nim korozja i moze blokowac

frytas
03-12-09, 19:55
zobacz czy nie zostal ci pierscien centrujacy z tych 16" bo wtedy nie ma szans zalozyc spowrotem 15

wisnia8686
03-12-09, 20:14
na bank to jest to miałałem ta sama sytuacje pierscien mi sie zapiekł a miałem z metalu i zupiełnie nie dało sie poznac ze to to :)

LordMarian
03-12-09, 21:36
heh powiem wam panowie ze to calkiem mozliwe bo zeby nie wchodzilo zwykle kolo i rezerwa to juz przesada.
A ze meczylismy sie z tym do pozna i ciemno bylo jak fix to mozliwe :)
a ciezko zdjąć ten pierscien ? podwazyc czyms?
dzieki :)

Aha no i jeszcze pytanie do kogo ten pierscien nalezy?
Czy kazda 16 ma pierscien i przy zdjeciu ode mnie z powrotem zostal tam i zadne inne kolo nie siądzie
czy kumplowi zszedl pierscien z auta i jezdzi teraz bez? :)

barteksg
03-12-09, 23:04
każda felga która ma inny otwór na piastę powinna mieć pierscien centrujący otwór w feldze na szerokość piasty

nie wchodzą wszystkie koła spowrotem czy tylko jedna szt.?

sprawdz czy pierscien nie został na piascie(najbardzie prawdopodobne LOL),
czy piasta nie uległa zniszczeniu (raczej wątpliwe),
sprawdz wymiar centralnego otworu w feldze 15 i 16" i porownaj go z wymiarem piasty

pisząc 4-5cm różnicy się sprecyzuj, bo jest to ogromna różnica i nie patrz na wymiar dekielka:D
bo to naprawde mało ważne

najpierw szukaj tematów pochodnych potem pytaj, bo było juz o tym na forum (http://zdrowo.info.pl/forum/) ;)

pzdr

:cool:

LordMarian
03-12-09, 23:28
pisząć 4-5 cm chciałem sprecyzować ze chodzilo o pierscien centrujący :)
(z kazdym dniem ucze sie czegos nowego ;)
niestety sprawdzalem tylko to 1 kolo wiec nie wiem jak zachowają się inne
Teraz jezdze na przelozonych 16" kolegi ktore i tak kupilem :)
A 15" zaloze jako zimowe za tydzien wiec rownie dobrze moze sie tym zając wulkanizator
No i jeszcze bylo ciemno , czas nas naglil wiec nie porównalismy 2 kół czyli tych srednic itp :)
dzieki za info :)
chcialem sie dowiedziec czegos wczesniej :)

dzieki