Zobacz pełną wersję : prosze o pomoc z głosnikami
witam wszystkich,mam taki problem: mam civica 5gen. mam radio JVC kd-G611 jak go kupilem mial w boczkach z tylu glosniki blaupunkty tsx622 kupilem teraz do przodu powerbassy bk6 i teraz PROBLEM W TYM ZE: pod radiem blaupunkty graja lepiej niz te powerbassy tzn jest lebszy czystrzy bas i glosniej. mysle PB gozej graja dlatego ze bez wzmacniacza??. poradzcie cos??? pomocy??
nie żebym się czepiał, ale polecałbym w pierwszej kolejości słownik ort, bo bas "lebszy" i "czystrzy" to nigdy nie będzie i zawsze będzie grał "gożej".
sorka za błedy, chodzi mi o to ze te PB po pogdloszeniu muzyki trzeszczą a blaupunkty nie. :roll:
z pewnoscia jest tak dlatego ze powerbassy maja 75RMS a twoje radio daje im tylko 25? podlacz wzmak i problem zniknie
dzieki, sprawdze jeszcze raz podłączenie i bede szukal jakiegos wzmaka. a tak przy okazji jaki wzmak 4 kanalowy byscie polecili do 300zl. ??? :?:
JABOL,
a masz wygłuszone drzwi?
z pewnoscia jest tak dlatego ze powerbassy maja 75RMS a twoje radio daje im tylko 25? podlacz wzmak i problem zniknie
czyli co? Mamy rozumieć, że jak radio daje mniej mocy niż mają głośniki to dźwięk będzie do kitu?
To obala mój cały projekt audio: Alpine cda 9847 plus PowerBass ES-6Xv.2 Evolution. Nie miałem zamiaru ładować wzmaka :/
narazie wyglyszylem tylko dziury pd pod boczkiem ale ze to wpada w drgania to wiem ale nie o taki dzwiek chodzi. nawet wysokotonówki jak sie zrobi glosniej to trzeszcza(nie podglaszam na full,jakies 70%skali) i (nie mam ustawionych basow ani sopranow na full. tak srednio 30% regulacij) moze faktycznie jest tak bez wzmacniacza, nie wiem ,az tak sie nie znam.
a jak sfazowanie? Sprawdź to, co Emg Ci poradził
ja mialem taki sam problem, kupilem PB i jak podlaczylem do alpine to seryjne glosniki wymiataly a PB masakra. dzisiaj podlaczylem wzmaka blaupunkt GTA i rewelacja,tak wiec wzmaka musisz kupic, bo te glosniki sa za mocne do samego radia a moje ma 4x60w 4x43rms (sprawdzane w testach).
tylko nie pałujcie nowych głośników na maksa, a dajcie się im ułożyć
uhhh ukladanie to meczarnia ;) Czarek z Galerii mowil az o 35h .... wyjezdzilem z 32 i jest oka :)
Kumpel nie ulozyl dobrze PB to bass byl taki przytlumiony jakis, teraz juz jest okej.
dzieki dzieki,nie ma to jak mądre głowy.ja nie z tych co lubia aby bylo glosno,ma grac czysto i ladny basik ma byc. no to pozostaje kupic wzmaka 4 kanalowego,tylko jakiego????? doradzcie cos sensownego do 300zł.
jak do 300 to tylko blaupunkt'a GTA4 przy 4 masz 55 RMS a przy 2 85 rms, tak wiec w zupelnosci ci wystarczy, a muza rewelka.
ok.ale to znaczy ze do gloosnikow PB BK-6 bede musial zmostkowac czy wystarczy bez mostkowania. czy ten wzmak da rade jeszcze pociagnac skrzynie bo planuje w niedalekiej przyszlosci zamontowac??? sorka ze sie pytam o takie proste zeczy ale bardzo sie na tym nie znam i nie chce sie pytac w sklepach bo tam to zawsze najgorszy badziew wciskaja.(oczywiscie nie wszedzie). jeszcze raz dzieki i pozdro dla wszystkich.
ten wzmak jest 4 kanalowy, a ty masz 4 glosniki, wiec nie musisz nic mostkowac, wystarczy ze poglaczysz glosniki do wzmaka i juz. jak bedziesz chcial miec jeszczze glosniej to musisz przejsc z 4 Om na 2 Om, ale to juz wieccej zabawy. jak chcesz miec bardzo glosno to rob na 2 Om, ale zapewniwm cie, ze 4 Om wystarczy w zupelnosci, ja mam na 4 i jest super i jeszcze nie korzystalem z fulla. tylko uprzedzam, ze podlaczenie wzmaka i rozprowadzenie kabli to troche pracy. :D
jeszcze nie korzystalem z fulla
Panowie - GAIN na wzmacniaczu to NIE jest regulacja głośności :!:
a kto mowi o GAIN?? mialem i mam nadal na mysli regulacje glosnosci z radyjka. przy polowie skali mam dosc, a mam na 4 Om, tak wiec przy 2 Om, musi byc bardzo, bardzo glosno, tylko, ze wowczas grzeje sie wzmak. :twisted:
tak duzej pracy z podłączeniem nie bede mial bo mam juz polozony do bagaznika kabel zasilajacy od akumulatora i sterowanie od radia. wiec pozostaje tylko podlaczyc glosniki. postanowilem ze nie bede wkladal juz skrzyni , mysle ze wystarczy to co mam i zaoszczedze na miejscu w bagazniku.
PB nisko schodzi, wiec basik jest bardzo ladny, powodzenia z kabelkami z przednich drzwi, najgorsza praca :evil: 1,5mm kabel wystarczy ci w zupelnosci.
ja bym jednak obstawiał na złe ustawienie fazy nie ma cudów ze podłanczasz wzmaka i masz o niebo lepiej
jest lepiej ale bez przesady kolega wyżej który poleca go koniecznie do pb myśle że mógł podłączyć do radia żle a do wzmaka przypadkiem dobrze
podłączenie fazy łatwo sprawdzić
faderem przełącz tylo na przód a potem balansem sprawdz czy jeden głośnik gra lepiej niż dwa naraz
jeśli jeden lepiej niż dwa to wystarczy zamienić kable na jednym głośniku i wtedy usłyszysz power baasss
tyko rób to na zamkniętych drzwiach prawidłowe ustawienie fazy to podstawa
dodatkowy wzmak raczej nie
to radio powinno grać z pb przyzwoicie
u mnie fazy byly dobrze ustawione i cienko te glosniki graly.teraz jak mam grubsze kabelki i wzmaka to super gra.
trudno mi coś powiedzieć jak nie widzę ale kupa ludzi ma pb bez wzmaka i gra dobrze ty jesteś pierwszy od którego słyszę że słabo gra ???????????????
na radiu glosniki sony x-plod graly calkiem fajnie, a jak podlaczylem PB to delikatnie sie zawiodlem, myslalem, ze bedzie duzo glosniej w stosunku do sonego, dopiero wzmak dal mi odpowiednie natezenie.
dzieki juz jest ok.poprawilem wszysto i teraz gra malinowo ;)
co prawda nie moge za glosno sluchac bez wzmacniacza ale jest gites. dla mnie musi byc czysto a nie glosno. pozdro wszystkim
dzieki juz jest ok.poprawilem wszysto i teraz gra malinowo
co prawda nie moge za glosno sluchac bez wzmacniacza ale jest gites. dla mnie musi byc czysto a nie glosno. pozdro wszystkim
czyli co poprawiłeś ??? rozumiem że były zamienione fazy tak ???????????
tak,w jednym glosniku mi sie pomylilo ale juz jest ok. wszystko cacy. ladnie gra,to byl dobry zakup. dzieki