PDA

Zobacz pełną wersję : prosze o pomoc z głosnikami

JABOL
24-06-06, 22:58
witam wszystkich,mam taki problem: mam civica 5gen. mam radio JVC kd-G611 jak go kupilem mial w boczkach z tylu glosniki blaupunkty tsx622 kupilem teraz do przodu powerbassy bk6 i teraz PROBLEM W TYM ZE: pod radiem blaupunkty graja lepiej niz te powerbassy tzn jest lebszy czystrzy bas i glosniej. mysle PB gozej graja dlatego ze bez wzmacniacza??. poradzcie cos??? pomocy??

emg
24-06-06, 23:33
nie żebym się czepiał, ale polecałbym w pierwszej kolejości słownik ort, bo bas "lebszy" i "czystrzy" to nigdy nie będzie i zawsze będzie grał "gożej".

JABOL
25-06-06, 09:08
sorka za błedy, chodzi mi o to ze te PB po pogdloszeniu muzyki trzeszczą a blaupunkty nie. :roll:

emg
25-06-06, 09:55
sprawdź fazę podłączenia

djinfi
25-06-06, 13:22
z pewnoscia jest tak dlatego ze powerbassy maja 75RMS a twoje radio daje im tylko 25? podlacz wzmak i problem zniknie

JABOL
25-06-06, 15:48
dzieki, sprawdze jeszcze raz podłączenie i bede szukal jakiegos wzmaka. a tak przy okazji jaki wzmak 4 kanalowy byscie polecili do 300zl. ??? :?:

NFS
25-06-06, 15:51
JABOL,

a masz wygłuszone drzwi?

uboat
25-06-06, 18:20
z pewnoscia jest tak dlatego ze powerbassy maja 75RMS a twoje radio daje im tylko 25? podlacz wzmak i problem zniknie

czyli co? Mamy rozumieć, że jak radio daje mniej mocy niż mają głośniki to dźwięk będzie do kitu?

To obala mój cały projekt audio: Alpine cda 9847 plus PowerBass ES-6Xv.2 Evolution. Nie miałem zamiaru ładować wzmaka :/

JABOL
25-06-06, 18:28
narazie wyglyszylem tylko dziury pd pod boczkiem ale ze to wpada w drgania to wiem ale nie o taki dzwiek chodzi. nawet wysokotonówki jak sie zrobi glosniej to trzeszcza(nie podglaszam na full,jakies 70%skali) i (nie mam ustawionych basow ani sopranow na full. tak srednio 30% regulacij) moze faktycznie jest tak bez wzmacniacza, nie wiem ,az tak sie nie znam.

ppm702
25-06-06, 21:44
a jak sfazowanie? Sprawdź to, co Emg Ci poradził

dark
25-06-06, 22:35
ja mialem taki sam problem, kupilem PB i jak podlaczylem do alpine to seryjne glosniki wymiataly a PB masakra. dzisiaj podlaczylem wzmaka blaupunkt GTA i rewelacja,tak wiec wzmaka musisz kupic, bo te glosniki sa za mocne do samego radia a moje ma 4x60w 4x43rms (sprawdzane w testach).

emg
26-06-06, 09:46
tylko nie pałujcie nowych głośników na maksa, a dajcie się im ułożyć

Owca
26-06-06, 13:33
uhhh ukladanie to meczarnia ;) Czarek z Galerii mowil az o 35h .... wyjezdzilem z 32 i jest oka :)

Kumpel nie ulozyl dobrze PB to bass byl taki przytlumiony jakis, teraz juz jest okej.

JABOL
26-06-06, 16:02
dzieki dzieki,nie ma to jak mądre głowy.ja nie z tych co lubia aby bylo glosno,ma grac czysto i ladny basik ma byc. no to pozostaje kupic wzmaka 4 kanalowego,tylko jakiego????? doradzcie cos sensownego do 300zł.

dark
26-06-06, 16:43
jak do 300 to tylko blaupunkt'a GTA4 przy 4 masz 55 RMS a przy 2 85 rms, tak wiec w zupelnosci ci wystarczy, a muza rewelka.

JABOL
26-06-06, 22:21
ok.ale to znaczy ze do gloosnikow PB BK-6 bede musial zmostkowac czy wystarczy bez mostkowania. czy ten wzmak da rade jeszcze pociagnac skrzynie bo planuje w niedalekiej przyszlosci zamontowac??? sorka ze sie pytam o takie proste zeczy ale bardzo sie na tym nie znam i nie chce sie pytac w sklepach bo tam to zawsze najgorszy badziew wciskaja.(oczywiscie nie wszedzie). jeszcze raz dzieki i pozdro dla wszystkich.

dark
26-06-06, 22:40
ten wzmak jest 4 kanalowy, a ty masz 4 glosniki, wiec nie musisz nic mostkowac, wystarczy ze poglaczysz glosniki do wzmaka i juz. jak bedziesz chcial miec jeszczze glosniej to musisz przejsc z 4 Om na 2 Om, ale to juz wieccej zabawy. jak chcesz miec bardzo glosno to rob na 2 Om, ale zapewniwm cie, ze 4 Om wystarczy w zupelnosci, ja mam na 4 i jest super i jeszcze nie korzystalem z fulla. tylko uprzedzam, ze podlaczenie wzmaka i rozprowadzenie kabli to troche pracy. :D

ppm702
27-06-06, 01:16
jeszcze nie korzystalem z fulla
Panowie - GAIN na wzmacniaczu to NIE jest regulacja głośności :!:

dark
27-06-06, 09:46
a kto mowi o GAIN?? mialem i mam nadal na mysli regulacje glosnosci z radyjka. przy polowie skali mam dosc, a mam na 4 Om, tak wiec przy 2 Om, musi byc bardzo, bardzo glosno, tylko, ze wowczas grzeje sie wzmak. :twisted:

JABOL
27-06-06, 13:05
tak duzej pracy z podłączeniem nie bede mial bo mam juz polozony do bagaznika kabel zasilajacy od akumulatora i sterowanie od radia. wiec pozostaje tylko podlaczyc glosniki. postanowilem ze nie bede wkladal juz skrzyni , mysle ze wystarczy to co mam i zaoszczedze na miejscu w bagazniku.

dark
27-06-06, 14:47
PB nisko schodzi, wiec basik jest bardzo ladny, powodzenia z kabelkami z przednich drzwi, najgorsza praca :evil: 1,5mm kabel wystarczy ci w zupelnosci.

civic45
30-06-06, 22:04
ja bym jednak obstawiał na złe ustawienie fazy nie ma cudów ze podłanczasz wzmaka i masz o niebo lepiej
jest lepiej ale bez przesady kolega wyżej który poleca go koniecznie do pb myśle że mógł podłączyć do radia żle a do wzmaka przypadkiem dobrze
podłączenie fazy łatwo sprawdzić
faderem przełącz tylo na przód a potem balansem sprawdz czy jeden głośnik gra lepiej niż dwa naraz
jeśli jeden lepiej niż dwa to wystarczy zamienić kable na jednym głośniku i wtedy usłyszysz power baasss
tyko rób to na zamkniętych drzwiach prawidłowe ustawienie fazy to podstawa
dodatkowy wzmak raczej nie
to radio powinno grać z pb przyzwoicie

dark
01-07-06, 13:19
u mnie fazy byly dobrze ustawione i cienko te glosniki graly.teraz jak mam grubsze kabelki i wzmaka to super gra.

civic45
01-07-06, 15:10
trudno mi coś powiedzieć jak nie widzę ale kupa ludzi ma pb bez wzmaka i gra dobrze ty jesteś pierwszy od którego słyszę że słabo gra ???????????????

dark
01-07-06, 23:24
na radiu glosniki sony x-plod graly calkiem fajnie, a jak podlaczylem PB to delikatnie sie zawiodlem, myslalem, ze bedzie duzo glosniej w stosunku do sonego, dopiero wzmak dal mi odpowiednie natezenie.

JABOL
02-07-06, 12:06
dzieki juz jest ok.poprawilem wszysto i teraz gra malinowo ;)
co prawda nie moge za glosno sluchac bez wzmacniacza ale jest gites. dla mnie musi byc czysto a nie glosno. pozdro wszystkim

civic45
02-07-06, 14:29
dzieki juz jest ok.poprawilem wszysto i teraz gra malinowo
co prawda nie moge za glosno sluchac bez wzmacniacza ale jest gites. dla mnie musi byc czysto a nie glosno. pozdro wszystkim
czyli co poprawiłeś ??? rozumiem że były zamienione fazy tak ???????????

JABOL
02-07-06, 14:40
tak,w jednym glosniku mi sie pomylilo ale juz jest ok. wszystko cacy. ladnie gra,to byl dobry zakup. dzieki

civic45
02-07-06, 15:09
:D