PDA

Zobacz pełną wersję : Piszczące głośniki

maly_iwan
02-12-09, 06:27
Witam
szukalem podobnego tematu na forum ale nie moglem znalezc.
Chodzi o to, ze kupujac Hondzine (92 r. d15b2) nie mialem w niej ani radia ani glosnikow.
Za zakupie tych elementow i wlasnorecznym ich zamontowaniu okazalo sie ze gdy wlaczylem radio wszystko smigalo do momentu kiedy zapalalem swiatla, wtedy to zaczynalo cos piszczec, swiszczec. Im szybciej jechalem ten dzwiek byl bardziej donosny, tak jakby z nawiewu.
Po jakims czasie wogole przestalo mi gra, a mianowicie gra tylko prawy glosnik i to strasznie cicho. Myslalem ze to moze wina radia, z racji tez tego ze gdy wyjelem radio tego dzwieku (swiszczenia nie bylo), niestety zalozylem na probe inne radio i problem z tym ze gra tylko jeden glosnik i to bardzo cicho pozostal.
Moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem?
Czy to moglo byc jakies zwarcie, spiecie na instalacji?
Zastanawiam sie teraz na polozeniem nowych kabli bo moze cos w tym tkwi problem

z gory dzieki

Cichy90
02-12-09, 08:38
Najprawdopodobniej jest coś nie tak z instalacja może i temu był sprzedawany bez głośników i radia

Couguarek
02-12-09, 10:43
Tutaj masz rozpiskę pinów na kostce ISO http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1134910919_kostka_iso.jpg
Sprawdź przede wszystkim czy nie masz pomylonych pinów na kostce zasilającej. Tam jest 6 pin, który odpowiada za podświetlenie, może to on gdzieś indziej jest poprowadzony i stąd masz problemy przy włączaniu świateł. Sprawdzisz wszystko prostym miernikiem uniwersalnym. Jak coś to pisz do mnie :)

zecomeia
02-12-09, 11:19
trochę złą rozpiskę dałeś , bo po pierwsze zasilania są na odwrót ( to co podałeś to ma tak tylko grupa VAG) a po drugie to jest to iso od strony radia więc jak on ma to sobie sprawdzić ??

Bogdan19
02-12-09, 11:37
pociągnij zasilanie prosto z aku. daj nowe kable do głośników. koszt nie duży, zabawy tez za wiele nie ma. z podłaczeniem kostki ISO, chyba wielkiej filozofii nie ma. a bedziesz miał po problemie. ja mam tak zrobione i wszystko gra jak trzeba;)

Couguarek
02-12-09, 11:39
trochę złą rozpiskę dałeś , bo po pierwsze zasilania są na odwrót ( to co podałeś to ma tak tylko grupa VAG) a po drugie to jest to iso od strony radia więc jak on ma to sobie sprawdzić ??

Fakt 4 i 7 jest zamienione. Ale tutaj miałem na myśli głownie pin 6, który należy sprawdzić. To że ISO od strony radia to chyba małe znaczenie, wystarczy odpowiednio spojrzeć na kostkę od strony przewodów ;)

Ja w kostce zasilającej mam tylko podłączoną masę, +12 i podtrzymanie pamięci. Nic więcej nie potrzeba :)

zecomeia
02-12-09, 13:08
wystarczy odpowiednio spojrzeć na kostkę od strony przewodów
On może się nie domyśleć , pozatym może mieć źle podłączony kabel iluminacji lub remote

Couguarek
02-12-09, 13:49
On może się nie domyśleć , pozatym może mieć źle podłączony kabel iluminacji lub remote
Najlepiej niech się autor wypowie. Poczekamy :cool:

uniu1
02-12-09, 23:00
Jeżeli chodzi o piszczenie w głośnikach- narastające w czasie jazdy - świadczy to o braku lub uszkodzeniu filtra przeciwzakłuceniowego w radiu. Wszystkie nowsze radyjka go maja. Taki filtr jest do nabycia w każdym sklepie z car audio. Montuję się go na przewodach zasilających, jak najbliżej radia.

Częstą przyczyną breaku dxwieku w jednym głośniku jest brak połączenia na drodze radio-głośnik. Sprawdz czy przewód gdzieś się nie przyciął lub przetar. Przetarty przewód óączy się z karoserią powodując zwarcie do masy przez co dany głośnik nie będzie grał a reszta będzie grała cicho.