PDA

Zobacz pełną wersję : LEWAREK ZMIANY BIEGÓW

wirnik
24-06-06, 16:31
WITAM
Mam problem z lewarkiem zmiany biegów.cos sie stało ze jest calkiem luźny lata na boki bez oporów,biegi wchodza.Dopiero opór sprężyny czuc przy wkładaniu 5 lub wstecznego.czy jest tam pod mieszkiem jakś spreżyna,co mozna zrobic aby to poprawic.prosze o pomoc.Civic 1,4 is 99r.

mortas
24-06-06, 21:52
Mi tez tak lata lewarek powiem ci ze rozbieralem caly tunel i nie znalazlem tam żadnej sprezynki nie wiem gdzi ona ma sie znajdowac.

Furious
24-06-06, 21:59
Mi tez tak lata lewarek powiem ci ze rozbieralem caly tunel i nie znalazlem tam żadnej sprezynki nie wiem gdzi ona ma sie znajdowac.
w samej skrzyni :)

mortas
24-06-06, 22:01
Furious troszke jasniej mowisz ze ona sie znajduje w srodku w skrzyni czy gdzies przy skrzyni bo jak w srodku no to jest problem :cry:

Furious
24-06-06, 22:04
Furious troszke jasniej mowisz ze ona sie znajduje w srodku w skrzyni czy gdzies przy skrzyni bo jak w srodku no to jest problem :cry:
w srodku skrzyni

mortas
24-06-06, 22:05
Ok dzieki za szybka odpowiedz no to czeka mnie wyprawa do mechanika pozdrawiam.

wirnik
04-12-06, 08:31

nie masz racji.
zebralem sie wlasnie do aso i okazalo sie ze latajacy lewarek to koszt 250 zł.wymiana tulejek w lewarku a nie sprezyny w skrzyni.jak sie nie znasz to nie pisz.niewprowadzaj ludzi w bląd i nie narazaj na zbedne koszty.
dla zainteresowanych auto west warszawa.cena 250 zł. z czesciami czas okolo 1 godz.

szpulek
04-12-06, 10:07
Witam,
podlacze sie do tematu. W piatek mialem wyjmowana skrzynie (wymiana lozysk na walku sprzeglowym).. Po wymianie i zlozeniu skrzyni okazalo sie, ze lewarek jest nie na srodku tylko w lewo, czyli bez problemu wbijam 1 i 2, jednak jak chce wrzucic 4 to musze pameitac by przesunac lewarek w prawo..
Gdzie szukac usterki i co zostalo zle zlozone? A moze cos zostalo uszkodzone podczas wkladania/wyciagania skrzyni?
pzdr

Furious
04-12-06, 10:19

nie masz racji.
zebralem sie wlasnie do aso i okazalo sie ze latajacy lewarek to koszt 250 zł.wymiana tulejek w lewarku a nie sprezyny w skrzyni.jak sie nie znasz to nie pisz.niewprowadzaj ludzi w bląd i nie narazaj na zbedne koszty.
dla zainteresowanych auto west warszawa.cena 250 zł. z czesciami czas okolo 1 godz.
1. napisales posta nie w tym dziale, masz anglika i osobny dział techniczny, wiec:
2. w tej budzie moze cos sie roznic chociaz wątpie, wiec nie miej do mnie pretensji, wiec:
3. jakby nie bylo tuleji w lewarku to biegi inne niz 3 i 4 chyba w ogole by nie wchodzily, wiec:
4. jak opisujesz swoj problem to opisuje go dokladnie, widac nie opisales jasno problemu, wiec:
5. jesli wymienili Ci tuleje w lewarku za 250zl to niezly interes zrobiles bo używany sprawny lewarek z tuleja to koszt 30zl (w 5 i 6 genie), wiec:
6. tyle

Witam,
podlacze sie do tematu. W piatek mialem wyjmowana skrzynie (wymiana lozysk na walku sprzeglowym).. Po wymianie i zlozeniu skrzyni okazalo sie, ze lewarek jest nie na srodku tylko w lewo, czyli bez problemu wbijam 1 i 2, jednak jak chce wrzucic 4 to musze pameitac by przesunac lewarek w prawo..
Gdzie szukac usterki i co zostalo zle zlozone? A moze cos zostalo uszkodzone podczas wkladania/wyciagania skrzyni?
pzdr
prawdopodobnie źle Ci skręcili drązek (reakcyjny chyba sie zwie) do skrzyni, musisz jechac na poprawke

szpulek
04-12-06, 10:52
Furious, czy ten drazek jest na zewnatrz czy tez w srodku skrzyni? pzdr

Furious
04-12-06, 11:06
Furious, czy ten drazek jest na zewnatrz czy tez w srodku skrzyni? pzdr
na zewnatrz, ten drazek lączy lewarek ze skrzynia

rem36
04-12-06, 11:12
Witam,
pzdr

jesli lewarek chodzi lekko i ustawia sie na luzie na wysokosci 1-2 a nie 3-4 to niestety problem ze skrzynia.... jesli chodzi wychodzacy ze skrzyni palec wybieraka powinien na luzie sam sie ustawiac w polozeniu 3-4

nie masz racji.

ma racje bo te sprezyny znajduja sie w skrzyni....

a ty tez masz racje bo jesli lewarek ma tylko luz to wymienic nalezy najlepiej caly wybierak ( 50pln?) na taki bez luzu, przy calej operacj trzeba wykrecic jedna srube i wybic jeden sworzen.

szpulek
04-12-06, 11:52
lewarek chodzi lekko, jednakze ustawia sie na polozeniu 1-2, czyli czeka mnie wyjecie skrzyni? co jest zle poskladane? pzdr

rem36
04-12-06, 13:15
co jest zle poskladane? pzdr

to sie okaze po rozebraniu :)

szpulek
04-12-06, 15:03
ok, zatem idzie do wyjecia.. pzdr