Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : samodzielna wymiana wahacza górnego

GAWRON
01-12-09, 15:30
Tak jak w temacie samodzielnie mam zamiar wymienić obydwa wahacze górne.
O ile dwie śruby mocowane do karoserii na pewno przykręca się na aucie podniesionym to jak jest z trzecią śrubą sworznia? dokręca się ją na aucie podniesionym (wydaje się logiczne bo koło i tak musi być zdjęte) czy może powinno się je dokręcić na aucie opuszczonym lub w inny sposób byle pod obciążeniem??

Kolejne pytanie dotyczy wybicia sworznia. Jest na to jakaś sprawdzona metoda? Wiem że niektórzy mają z tym spory problem.

skolopendra
01-12-09, 20:55
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=8423&highlight=wymiana+wahacza+g%F3rnego

falek84
01-12-09, 23:04
O ile dwie śruby mocowane do karoserii na pewno przykręca się na aucie podniesionym to jak jest z trzecią śrubą sworznia? dokręca się ją na aucie podniesionym (wydaje się logiczne bo koło i tak musi być zdjęte) czy może powinno się je dokręcić na aucie opuszczonym lub w inny sposób byle pod obciążeniem??

Kolejne pytanie dotyczy wybicia sworznia. Jest na to jakaś sprawdzona metoda? Wiem że niektórzy mają z tym spory problem.

W 5gen jest bez roznicy czy dokrecisz wahacz na opuszczonym czy podniesionym, natomiast w 6gen powinno dokrecac sie na opuszczonym pojezdzie. Swozen na podniesionym, inaczej nie da rady.

muzammil
01-12-09, 23:16
bierzesz najwiekszy dostepny mlotek i napierdzielasz w sworzen. nie bylo jeszcze takiego sworznia z ktorym by sobie mlotek nie poradzil:]

artursam
01-12-09, 23:45
lepiej sciagaczem specjalnym do swozni... walac mlotkiem sklepiesz gwint, na podniesionym lepiej, bo nie wiem jak na opuszczonym jest to mozliwe;)

rem36
02-12-09, 00:39
bierzesz najwiekszy dostepny mlotek i napierdzielasz

Nie ma lepszej metody :D

Bogdan19
02-12-09, 01:12
ja miałem u siebie tak zapieczony dolny sworzeń ze nie dalo rady go wybić na samochodzie. uciąłem najpierw sworzeń a potem odkręciłem wahacz. mlotek 5kg i ogień, dostał ze 4 młoty i dopiero puściło.

tak jak koledzy pisza, najlepszy klucz to młotek:D

muzammil
02-12-09, 09:24
lepiej sciagaczem specjalnym do swozni... walac mlotkiem sklepiesz gwint, na podniesionym lepiej, bo nie wiem jak na opuszczonym jest to mozliwe;)

troche sie nie zrozumielismy. do wymiany sworznia ZAWSZE wyciagam gorny wahacz(lub zwrotnice, zaleznie ktory sworzen wymieniamy). Nie jest to trudne i tak czasochlonne a sama wymiana sworznia jest znacznie krotsza i precyzyjniejsza.

GAWRON
02-12-09, 13:16
to jeszcze szybka podpowiedz czy na 100% w HB sedanie i coupe są takie same te górne wahacze?
http://www.allegro.pl/item824820196_honda_civic_1991_2001_wahacz_gorny_l ewy_japan_555.html chodzi mi konkretnie o tą aukcję :)
EJ2 w specyfikacji jak to często bywa nie ma.

gruszkin
02-12-09, 13:19
tak jest

kamix666
02-12-09, 19:12
jak to mowia bez mlota to nie robota
tylko musisz uwazac na gwint

falek84
02-12-09, 23:11
tylko ze kolega chce wymienic cale wahacze
to ten gwint na sworzniu juz mu sie do niczego nie przyda