Zobacz pełną wersję : metaliczny stukot
demonobiker
01-12-09, 14:48
witam, problem polega na tym iż od jakiegoś czasu czytaj (usterka jest coraz głośniejsza) występuje stukotz przedniego chyba zawieszenia..objawia się to tym iż stuka po wjechaniu w dziurę , stuka na nierównej drodze,stuka jak zmieniam bieg i zbyt szybko puszcze sprzeglo a dam zbyt malo gazu...sworznie wymianiane w zeszłym roku i z nimi jest ok, szarpaki pokazuję 60% sprawności amortyzatorów...jak bylem pod autem zauważyłem że połosią napędową można ruszać w lewo i w prawo z oby dwóch storn i przy tym występuję stukanie czy tak powinno być czy to może wina tego...?poradzicie cos??
skolopendra
01-12-09, 20:53
że połosią napędową można ruszać w lewo i w prawo z
jest tam pewny luz
się to tym iż stuka
gałki sworznie ,tuleje itp
zauważyłem że połosią napędową można ruszać w lewo i w prawo z oby dwóch storn i przy tym występuję stukanie czy tak powinno być czy to może wina tego...?poradzicie cos??
Tak powinno być.
demonobiker
02-12-09, 15:28
sworznie i tuleje i drązki wymienione a gałi to od czego??
mogę dodać jeszcze iż np w pogodzie deszczowej nic nie słychać nie iwem czy zalezy to od wilgotnosci i cpos sie zmiękcza czy cos ale wtedy nie stuka-dziwne ale prawdziwe
może magiel już siada, a czujesz tez drgania na kierownicy? może poszedł Ci lacznik stabilizatora ja kiedys tak miałem cos waliło i okazało sie ze po wjechaniu w jakąś mega dziurę urwał sie łącznik i stabilizatora i napierd... o podwozie luźny z jednej strony.
Przy uszkodzonych , lekko nadciągnietych łącznikach stabilizatora będzie walić nawet po jeździe na pozbruku, miałem przypadek że podczas podnoszenia auta do wymiany osłony przegubu jeden się nadciągnał bo był już mocno zużyty i zaczął mocno hałasować, pocieszające jest że w pobliskiej hurtowni dostałem 30zł/sztuka i teraz można po dziurach jeździć i nic nie słychać. Tylko dokładnie nie wiem jaki jest w tej wersji, bo w vti jest inny łącznik i 3D też inny , ale przy 5D zwykłym silniku jest chyba taki sam jak w 3D a tu wymiana to jakaś masakra.
demonobiker
05-12-09, 10:33
Przy uszkodzonych , lekko nadciągnietych łącznikach stabilizatora będzie walić nawet po jeździe na pozbrukudokładnie kolego tak jest muszę to sprawdzic a odnośnie maglownicy to sam nie wiem jeden mechanik mowi ze dobra inny ze zla więc zdania są podzielone a drgan czy luzów na kierownicy nie czuje
Jedz na stacje diagnostyczna, jak nic nie znajda to jedz na lepsza stacje diagnostyczna, zeby sprawdzili Ci drazki kierownicze (NIE koncowki drazkow, to tez maja sprawdzic ale to 2 osobne elementy), konkretnie ich przeguby kuliste tzw. jablka.
przemek555
07-12-09, 11:36
U mnie stuki w przednim zawieszeniu powodowały zużyte tuleje gumowe (silentblocki, element nr 2 na rysunku) stabilizatora. Też myślałem, że może to półosie albo maglownica bo można było wyczuć tam pewne luzy ale to nie było to. Żeby się upewnić czy to rzeczywiście silentblocki podłożyłem tam kawałek gumy z dętki ;) no i nastała cisza :D. Sprawdź może u Ciebie jest to samo.
http://img21.imageshack.us/img21/3905/stabilizer.th.gif (http://img21.imageshack.us/i/stabilizer.gif/)
Witam, czy to o czym tu piszecie - czyli uszkodzony łącznik stabilizatora, objawia się takimi tępymi uderzeniami w podwozie, jak by ktoś metalowym prętem stukał? Występują u mnie kiedy jedzie się np. po nierównej kaflowej drodze tocząc się pomału i nie zawsze, jak na ironie po bruku to nie występuje, przy szybkim przejechaniu takiego odcinka też nie tylko przy wolnym.
Witam, czy to o czym tu piszecie - czyli uszkodzony łącznik stabilizatora, objawia się takimi tępymi uderzeniami w podwozie, jak by ktoś metalowym prętem stukał? Występują u mnie kiedy jedzie się np. po nierównej kaflowej drodze tocząc się pomału i nie zawsze, jak na ironie po bruku to nie występuje, przy szybkim przejechaniu takiego odcinka też nie tylko przy wolnym.
Ten walący pręt to może być stabilizator :) Według mnie powinieneś udać się do serwisu, bo po opisach trudno stwierdzić co stuka jak się tego nie słyszy. 5min i będziesz wszystko wiedział:cool: