Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzynia ....

lunatyk
30-11-09, 23:46
Po wymienia sprzęgła dostałem ostrzeżenie od mechaników że skrzynia już też się kończy, bo generalnie przy nie wciśniętym sprzęgle hałasowało po wciśnięciu hałas milkł. Wracałem z Bełchatowa do Warszawy, spieszyłem się na zajęcia... 2 pasmowa trasa więc predkości 130-140 km/h. Na 10 km przed akademikiem, pod Warszawą w Dawidach przy zmienianiu z 1 na 2 bieg zgrzyt huk i zablokowane koła przy jakis 30km/h. Momentalnie sprzegło do oporu auto stoczyło sie na bok ... puscilem sprzegło ...wcisnałem walcze lewarkiem ciezko jak cholera... znalazłem luz... wyszedlem patrze pod auto olej kapie i mam podgladac na dyferencjał. Olej się wylał i zostałem zholowany...

Nie wiem w sumie po co ten post piszę, może troche preclowsko chce ostrzec, że jeżeli coś daje oznaki że się kończy to to wymienić trzeba bo jakby to łożysko sypneło przy np redukcji z 5 na 4 przy 120 to bym dzisiaj pewnie tego nie pisał ...

pozdro

ps. gdzie mogę tanio dostać skrzynie do d15z3 ?

drex87
01-12-09, 08:19
ja prawie dwa lata jezdziłem z taka skrzynia i ja wymieniułem ale nie na ta sama tylko od d16y7 gdyz nasza w d15z3 jest strasznie długa a róznice czuc od razu ze auto sie szybciej zbiera a co do spalania to ja nie zauwazyłem róznicy takze ja bym sie zastanowil na skrzynia

taif1991
01-12-09, 10:05
Jak nie wcisne sprzegła słychać minimalnie któreś łożysko w skrzyni, jak wcisne sprzęgło to wszystko ucicha. Któreś z łożysk szumi, tylko które?

drex87
01-12-09, 10:08
Jak nie wcisne sprzegła słychać minimalnie któreś łożysko w skrzyni, jak wcisne sprzęgło to wszystko ucicha. Któreś z łożysk szumi, tylko które?

do puki nie rozbierzesz skrzyni to sie nie dowiesz i nik Ci n ie powie :)

PS. moim skromnym zdaniem nie opłaca sie robic skrzyni

taif1991
01-12-09, 10:11
A nie wiesz czy do D14Z4 idzie wsadzic jakąś krótszą skrzynie? :)

mirasek
01-12-09, 10:24
PS. moim skromnym zdaniem nie opłaca sie robic skrzyni
Zrobisz i wiesz co masz, a tak kupisz, dziś jeździ, jutro może już szumieć, pojutrze wybuchnie ;) Można kupić takiego samego szrota jak sie miało, loteria. Chytry dwa razy traci :D Chyba że ze starej nie ma co zbierać...

brak.loginu87
01-12-09, 11:37
Pytanie zasadnicze to kiedy uznawane jest, że skrzynia biegów szumi, bo ja jeszcze nie widziałem samochodu w którym by nie szumiała, tzn. jak się stoi w miejscu i wrzuci na luz to zawsze coś tam słychać. Jak jestem w błędzie to mnie poprawcie

mirasek
01-12-09, 13:12
U mnie jak kończyło sie łożysko to skrzynia wyraźnie grzechotała na luzie, w czasie jazdy warczała, ryczała a nawet gwizdała, zależnie od obrotów i obciążenia ;) z czasem głośniej niż silnik, w sumie dość długo tak jeździłem i nic nie wybuchło, co więcej dało sie to naprawić i jeździ do dziś dobre kilkadziesiąt tys.km bez niepokojących hałasów (jest lekki szumek na luzie ale to raczej norma).

qba1983
01-12-09, 15:38
cos mi sie nie chce wiezyc ze skrzynia rozleciala sie od lozyska... musialy byc pokrzywione zeby na kolach. chyba ze ci mechanicy cos zchzanili i tak powiedzieli zeby nie bylo na nich...
ale moment.. cos kojaze(moze blednie) ze to ty lunatyk kreciles baczki na wstecznym i zmieniales biegi ze az na filmie bylo slychac zgrzyty... wtedy ostro sie kluciles ze to twoja sprawa i ze wszystko bedzie ok... teraz zostawie to bez komentarza.
a i zeby nie bylo, naprawde szczerze wspolczuje, bo unieruchomienia autka nie zycze nikomu, a jeszcze przez skrzynie... hmmm szukaj jakiejs z przelozeniem glownym 4,05 spalanie nie wzrasta zbytnio a dynamika rosnie sporo.

taif1991
01-12-09, 16:35
To ja moze z tym moim szumieniem przesadzam, bo naprawde trzeba sie bardzo ale to bardzo wsluchac zeby uslyszec to szumienie... Wiec moze tak musi byc, narazie bede jezdzil i dalej osluchiwac... Zdarzylo mi sie raz zgrzytnac biegami, przy szybkiej zmianie z jedynki na dwojkie, no ale chyba przez cos takiego nie rozpadla by sie skrzynia, no nic bede, obserwowal i osluchiwal dalej...

Gallus
01-12-09, 20:31
a ja czuje drgania na drążku zmiany biegów... to normalne w tych samochodach? bo miałem kiedys inny samochód i na drążku nie czułem nic...

pozdro!

mirasek
01-12-09, 22:52
To ja moze z tym moim szumieniem przesadzam, bo naprawde trzeba sie bardzo ale to bardzo wsluchac zeby uslyszec to szumienie... Wiec moze tak musi byc, narazie bede jezdzil i dalej osluchiwac... Zdarzylo mi sie raz zgrzytnac biegami, przy szybkiej zmianie z jedynki na dwojkie, no ale chyba przez cos takiego nie rozpadla by sie skrzynia, no nic bede, obserwowal i osluchiwal dalej...

Ale przeżywasz :D Jak ledwo co szumi to jest ok, zgrzytnięcie to nie tragedia, bywa że rozsynchronizuje sie ręka z noga, trzeba nauczyć sie zmienieć biegi ;) Co to za przyjemność użytkowania jak sie tylko jeździ i nasłuc**** awarii? Te auta naprawde są takie wybuchowe? :D

rem36
02-12-09, 00:52
jak rozerwalo obudowe to znaczy ze rozsypal sie mechanizm roznicowy i najprawdopodobniej nie mialo to zwiazku z szumem na luzie. Tak czy siak szumiece lozyska to bardzo czesta przypadlosc tych aut w ASO mozna je kupic od reki bo zawsze maja na stanie na wszelki wypadek :) Wymienilem ich juz sam nei wiem ile, dlatego tez kupno urzywanej skrzyni przy takim odsetku skrzyn uszkodzonych jest b.ryzykowane ale i tak ludzie kupuja i po drugiej, trzeciej wkoncu w ktorejs wymieniaja lozyska :) wymiana lozysk kosztuje mniejwiecje tyle co urzywna skrzynia u handlarzy a nowe jest zawsz elepsze niz urzywane z UK z zekomo malym przebiegiem, no i odrazu jest okazja zeby cos przerobic "w cenie " .pzdr

Chemiczny
02-12-09, 09:09
A ja mam takie objawy i może mnie ktoś poratuje radą

Szczególnie na 3 pierwszych biegach jest to słyszalne.
Zdjęcie nogi z gazu -> słychać szum i "jęczenie"
Szczególnie jest to słyszalne w momencie redukcji biegu i puszczania sprzęgła.
Mniej słyszę te buczenia/jęczenia gdy wcisnę sprzęgło (ale wciąż słychać)
Całkowicie ustaje w momencie wrzucenia na luz. Nie mam żadnych problemów ze zmianą biegów, i żadnych nie akustycznych objawów - wkurza mnie to że jest głośno i na pewno jest to sprawa skrzyni/dyfra/sprzęgła, które z kolei jest nowe - Aisin - ma 6000 km.

Co to może być ?

reksiu
02-12-09, 14:39
Witam,
Też mam problem ze skrzynią o czym pisałem tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=59064) Ja już tak jeżdze prawie rok i zrobiłem około 15 tkm. Wymiana sprzęgła nic nie pomogła:( Czeka mnie chyba rozbiórka skrzyni i wymiana łozysk. No chyba, że trafi się "krótsza" skrzynka w dobrym stanie w podobnej kasie to się zastanowie bo 113ps-ów w obecnym konfigu to juz dla mnie odrobine za mało:P

lunatyk
02-12-09, 21:34
kuba pamięć masz bardzo dobra wszystko się zgadza tylko to nie ma bezpośredniego związku z tematem bo to że łożysko mogło polecieć przez taka jazdę to się zgodzę ale wątek jest o tym że przez coś najprawdopodobniej łożysko rozjeb się skrzynia ... I nie życzę najgorszent wrogowi że mu się tak auto jak mnie zatrzymało co żadne doświadczenie ci nie pomoże bo prawa wygląda tak że blokada los automatycznie wciska przegło i wylatujer w drogi jak w praw pozdro pisze w telefonu więc sory za literowki

qba1983
02-12-09, 22:44
raczej jestem za tym co pisze Rem to nie wina lozyska... to rozlecial sie mechanizm roznicowy, kolo peklo i zblokowalo Ci kola.
powiedz mi czy wczesniej nie wyla Ci skrzynia przy przyspieszaniu lub na zakrecie, przy czym nie mowie tu o szumie tylko typowym wyciu lub gwizdaniu.

lunatyk
03-12-09, 00:23
Wlaśnie NICCCC hałasowała skrzynia tylko na luzie jak stałem koło auta to było ją słychać, po wcisnięciu sprzęgła wszystko milkło. .. i nagle taki zonk ... cieszę się że żyje naprawdę dopiero po jakiś 20 min siedząc czekająć na holownik przemyślałem i ehhh !

ps. można coś podrasować autko teraz, krótszą skrzynia ?:)

mirrr
03-12-09, 13:49
Ostatnio założyłem sobie krótszą skrzynie i mogę powiedzieć że autko jest zdecydowanie agresywniejsze no i ma apetyt na paliwko większy, za 100zł robiłem 360km a teraz kręcę 290km.

Chemiczny
03-12-09, 19:14
Uwaga - u mnie wiadomo co padło - łożyska skrzyni
Czy ktoś zna dobry adres w sieci gdzie można kupić to w miarę rozsądnej cenie.
Mój mechanik powiedział że to koszt rzędu 600 PLN ! za same części.
dużo coś zważywszy że niedawno czytałem o okolicach 300.

qba1983
03-12-09, 20:47
230zl za trzy podstawowoe lozyska umieszczone na roze walkow. ona maja zazwyczaj luzy, ale sa jeszcze dwa na mechanizmie roznicowym holera wie ile kosztuja, do tego jeszcze dwa osadzone w obudowie raczej dostepne tylko w ASO z tad ta cena.
ja wymienilem tylko te 3szt
no ja juz pisalwem o spalaniu , wczesniej palil mi max 9l przy normalnej ale agresywnej jezdzie 8 jak sie posraralem to i 6,8l/100km, teraz.... pali max 10,2l norma to 9l a jak sie bardzo postaram to 7,3l.

lunatyk, dziwna ta sprawa z ta skrzynia... fajnie byloby jak bys rozebral ta skrzynie i zobaczyl co poszlo, jak nie bedziez robil tego sam, to zrob to na pewno w innym warsztacie niz ostatnio... bo cos mi tu smierdzi...

Chemiczny
04-12-09, 15:51
no to taniej mi wychodzi kupić skrzynię a jeśli się spierniczy to drugą bo i tak z wymianami wyjdzie tyle co remont tej jednej.
Wymyśliłem skrzynię z większym przełożeniem (4,25 zamiast 4,058 jak mam do tej pory) po przeliczeniu wyjdzie że na piątce będe miał lepsze obroty a niższe biegi będą krótsze a auto zrywniejsze - skrzynia z d16y8 - co wy na to ?

Bonless
04-12-09, 17:26
no to taniej mi wychodzi kupić skrzynię a jeśli się spierniczy to drugą bo i tak z wymianami wyjdzie tyle co remont tej jednej.
Wymyśliłem skrzynię z większym przełożeniem (4,25 zamiast 4,058 jak mam do tej pory) po przeliczeniu wyjdzie że na piątce będe miał lepsze obroty a niższe biegi będą krótsze a auto zrywniejsze - skrzynia z d16y8 - co wy na to ?

Masz racje że z wymianą wyjdzie tyle co remont skrzyni (u mnie sam zakładałem skrzynię więc przynajmniej koszty mi odpadły) ale moim zdaniem nie opłaca się to z tego względu bo nie wiesz ile ta używana skrzynia wytrzyma. Ja w tym roku zmieniałem dwa razy skrzynie bo za pierwszym razem wychodziłem właśnie z takiego założenia, aż w końcu wyremontowałem skrzynie u Remka w JHM-ie i przy okazji założył mi dłuższą piątkę więc ogólnie jestem zadowolony i w końcu mam święty spokój z szumiącymi i wydającymi z siebie różne dziwne dźwięki śmieciami.

P.S.
Do sprzedania mam skrzynie z D16Y2 to samo co Z6 z łożyskami do wymiany:D

lunatyk
06-12-09, 15:23
Panowie no czekam cały czas na doradzeniey bo jutro jadę po skrzynie i nie wiem czy brać tą długą od d15z3 czy krótszą od d16y3 :>

ps. jak tylko skrzynia będzie na dole to obiecuje zrobić fotki i wypytać mechanika co było przyczyną.

qba1983
06-12-09, 16:21
nikt ci nie powie co masz robic,
-jesli chcesz miec wiecej radosci z jazdy to biez ta z y3, ale musisz sie liczyc z przyrostem spalania zedu 1-2l wiecej na 100km/h
- jesli ekonomika jest priorytetem i cieszy cie mala ilosc spalanego plaiwa to zostaje skrzynka z z3

remontowac to raczej nie masz co wiec tego tematu nie podejmuje, ale nie zapomnij wziac ta stara skrzynie troche ona wazy wiec na zlomie cos to kosztuje;-)

teg
07-12-09, 09:57
Znowu temat skrzyn :) Uzywana sie nie oplaca, to fakt, ale ja np. nie mam wyboru bo jak kilka osob moze pamieta, warsztat mi "wyremontowal" moja tak, ze po 3km kola stanely w miejscu, potem 2 razy zalozyl zla skrzynie az ostatecznie mam szrota, ale wiekszosc kasy odzyskalem. W styczniu zaznajomiony handlarz-zlomiarz sprowadza mi z Anglii Hondzinke na czesci, sprawdze sobie silnik i skrzynie jeszcze w jezdzacym aucie i jak bedzie ok to biore komplet :) Jesli mozna sprawdzic, to sie oplaca brac uzywana, remont tylko i wylacznie w warsztacie ktory sie w tym specjalizuje, z pisemna gwarancja albo chociaz paragonem, zeby potem nie wlaczyc jak ja przez 2 miesiace.

Ja widzialem duzo aut ktorym skrzynia nie halasuje po puszczeniu sprzegla :) Np. moje przy zakupie :) Wtedy byla cisza. AAle po miesiacu zaczela wyc przy skrecie w lewo i potem to juz sie zaczelo...

Ale szybe tez wtedy mialem nie porysowana i bez kropek. Sprzedajacy uzyl na niej jakiegos magicznego srodka, po pierwszym myciu sie zdziwilem jakie mam dziurki fajne i rysy na szybie :)

Co do "krotszej" skrzyni: na skrzyni od D14 Econo dziala MAX do 88km/h, co jest wkurzajace strasznie, bo w trasie nie mozesz nawet 90km/h jechac z econo i zostajesz otrabiony i wyprzedzany nagminnie :) Spalanie wieksze o 1-2 litry/100km. Dynamika moze i jest, ale lewarkiem sie trzeba namachac.

Bonless
07-12-09, 14:50
U mnie econo świeci się do 130 a z krótszą piątką było do 120, więc to dziwne że tobie pali się do 88km/h.

qba1983
07-12-09, 14:52
Co do "krotszej" skrzyni: na skrzyni od D14 Econo dziala MAX do 88km/h, co jest wkurzajace strasznie, bo w trasie nie mozesz nawet 90km/h jechac z econo i zostajesz otrabiony i wyprzedzany nagminnie :) Spalanie wieksze o 1-2 litry/100km. Dynamika moze i jest, ale lewarkiem sie trzeba namachac.

po 1 uwazam ze lepiej kupic skrzynke uzywana ale z dobrego zrodla.

a co do econo to myslisz sie kolego. jak znajdziesz skrzynke z przelozeniem fd 4,,250 lub 4,050 i 5 bieg to 0,702 to econo garsnie przy 120km/h mimo ze obroty to 3300obr/min

a i jeszcze rozgraniczmy o czym mowimy... silnik d15z8 swiweci w serii do 120km a d15z3 do podobno nawet 140km/h

mirrr
07-12-09, 15:57
Witam, u mnie na krótkiej skrzynce fd4,250 , 5bieg-ECONO-świeci się do 120km/h, ale po zmianie skrzyni na krótszą to i tak już nie jest to ECONO.

Bonless
08-12-09, 01:52
W D15Z3 świeci się do ok 3500-3600 wiec dla tego przy większej prędkości gaśnie. U mnie w serii dało jeszcze rade przy nieco ponad 140 na FD 4.25 i piątce 0.771 było ok 120, a z piątką 0.702 jest ok 130.

lunatyk
08-12-09, 09:26

Bonless
Masz racje że z wymianą wyjdzie tyle co remont skrzyni (u mnie sam zakładałem skrzynię więc przynajmniej koszty mi odpadły) ale moim zdaniem nie opłaca się to z tego względu bo nie wiesz ile ta używana skrzynia wytrzyma. Ja w tym roku zmieniałem dwa razy skrzynie bo za pierwszym razem wychodziłem właśnie z takiego założenia, aż w końcu wyremontowałem skrzynie u Remka w JHM-ie i przy okazji założył mi dłuższą piątkę więc ogólnie jestem zadowolony i w końcu mam święty spokój z szumiącymi i wydającymi z siebie różne dziwne dźwięki śmieciami.

P.S.
Do sprzedania mam skrzynie z D16Y2 to samo co Z6 z łożyskami do wymiany

czytaj ze zrozumieniem on napisał, że remont skrzyni ( wymiana łożysk ) + ich kupno = kupno 1 skrzyni i wymiana plus wymiana skrzyni na "gwarancji" w przypadku jej awaryjnosci i jej ponowne wsadzenie do auta.Bo niestety każdy mechanik za wymiane skrzyni chce powiedzmy 300 zł a za jej rozebranie i wymiane łozysk ok 500. ( robocizna )

Jeżeli chodzi o ECONO to świeciło do 140km/h spokojnie w trasie przy dobrych warunkach kiedyś nawet ~ 155km/h ( bezwietrznie, przez lasek )
Decyzja zapadła do Hondy montowana jest skrzynia od d16y3 :) testy odbędą się na trasie toruńskiej :D:D Cały czas czekam, żeby dowiedzieć się co z tamtą stara się stało. Jak tylko będe wiedział to napisze. Pozdro

Chemiczny
08-12-09, 12:53
czytaj ze zrozumieniem on napisał, że remont skrzyni ( wymiana łożysk ) + ich kupno = kupno 1 skrzyni i wymiana plus wymiana skrzyni na "gwarancji" w przypadku jej awaryjnosci i jej ponowne wsadzenie do auta.Bo niestety każdy mechanik za wymiane skrzyni chce powiedzmy 300 zł a za jej rozebranie i wymiane łozysk ok 500. ( robocizna )

Dokładnie tak - niemniej jednak autem mam zamiar jeździć co najmniej półtora roku jeszcze i postanowiłem jednak zmienić łożyska. A nie pierniczyć się w skrzynie których nie znam.
Będzie drożej ale pewniej.

lunatyk
08-12-09, 19:24
no i niestety poleciała satelita ... rozwaliło dyfer i reszta poszła w ****u. Łącznie ze sprzęgłem i planowaniem koła zamachowego ... koszty takie że tylko wybrać z którego mostu skakać...

SPUTNIK1957
08-12-09, 20:09
Niech mi ktoś odpowie czy możliwe jest kupienie samych pierscieni synchronizatora 1 i 2 biegu, wszystko chodzi mi perfekcyjnie ale niestety jak jest zim,ny to gdy sie toczy 20km/h to ciezko jes wrzucić 2 a o 1 nawet niema mowy,

qba1983
08-12-09, 21:52
tak w aso, lub od kogos kto ma skrzynke w czesciach:D
problem moze byc tez nie w samych synchronizatorach a w kole poszczegulnego biegu, tam zabki tez sie szczerbia co prowadzi do problemow przy wrzucaniu biegu.

lunatyk
11-12-09, 21:32
auto odebrane :) koszt ok 2 tyś zł ( skrzynia, sprzęgło, olej, jedna półoś, planowanie koła zamachowego + robota ). Auto zmieniło się nie do poznania.... elastyczność wzrosła o 100 % teraz czuć że na 2 i 3 biegu to auto jedzie a nie próbuje jechać jak to było wcześnie. Jeżeli chodzi o szybszą jazdę wyraźnie odczuwalna poprawa w zbieraniu się. Dodatkowo wreszcie żadnego szarpania walenia itd. Jestem zadowolony chociaż szkoda trochę kasy bo przez głupote ( wariowanie itd ) trochę to nadszarpnęło mój budżet. Ale... człowiek mądrzeje przez całe życie i umiera głupi :) uważam że warto było !!

Chemiczny
12-12-09, 16:36
auto odebrane :) koszt ok 2 tyś zł ( skrzynia, sprzęgło, olej, jedna półoś, planowanie koła zamachowego + robota ). Auto zmieniło się nie do poznania....

Tanio wyszło. Sprzęgło jest w cenie ?? półoś też ?
Ja za remont skrzyni zapłaciłem 1500 właśnie. (łożyska wszystkie plus olej plus robocizna)

I auto też inaczej jeździ. Ciszej pracuje. nie szumi. Biegi wchodzą lepiej. Tylko ta kasa....

skolopendra
12-12-09, 18:29
Ja za remont skrzyni zapłaciłem 1500

za te pieniądze masz hybrydę na nowych łożyskach :rolleyes: i styknie jeszcze na mtf-a

Djadi
12-12-09, 18:51
Dzisiaj podnisłem autko z jednej i z drugiej strony chciałem sprawdzić czy wina szumów i delikatnych wibracji to łożyska kówł, jednak nie teraz na 100% jestem pewny że to skrzynia wyraźnie słychać ,podnisłem autko z jednj strony i wrzuciłem 5 bieg wyraźnie słychać jak szum i żeżenie dochodzi ze skrzyni tam gdzie wchodą półośki :/ ehh co teraz czy kupić używkę czy remont przeraża mnie kwota 1500zł może by tak używkę za 300zł np od Cario ewentualnie kupię MTF-a i zaleje co mi radzicie?? wiem tylko że nie mogę tak jeździć bo znowu zjadą mi się przeguby wewnętrzne w poniedziałek wymieniłem półośki na całe kompletne w dobrym stanie a po wyjęciu moich frez co drugi w przegubie wewnetrznym był /\ :( wieć wyraźniej widać że przegól dostal po dupie i się zużył :/

skolopendra
12-12-09, 19:16
co mi radzicie??

kupić sprawną używkę ;)

lunatyk
12-12-09, 19:54
Tanio wyszło. Sprzęgło jest w cenie ?? półoś też ?
Ja za remont skrzyni zapłaciłem 1500 właśnie. (łożyska wszystkie plus olej plus robocizna)

I auto też inaczej jeździ. Ciszej pracuje. nie szumi. Biegi wchodzą lepiej. Tylko ta kasa....

Kolego wyszło dokladnie 1950 zł za

- skrzynia używana od d16y3 400 zl ( część )
- nowe sprzęgło, olej do skrzyni ( połsyntetyk ), wahacz przedni górny nowy zamiennik, + robota mechanika przy skrzyni i wahaczu ( wahacz 220 zł + 50 zł założenie ) 1400 zł
- i 150 zł dałem za półoś bo nie było samgo przegubu wewnętrznego do mojego auta więc musiałem całą półoś wziaść bo nie chcieli przekładać, a poprzedni przegub został uszkodzony przy wyjmowaniu i mechanik twierdził uparcie że lepiej założyć sprawny przegub niż stary bo za 150 zł spierd&le całą jego robotę i wyrzucę w/w pieniądze w błoto.
Czyli w sumie 1950 zł ( z czego ja dowiozłem mu tylko skrzynie bo kupowałem gdzie indziej,a reszte ( sprzęgła, wahacze itd załatwiał on ) Aha i w tej cenie założył mi jeszcze urwaną pompkę od spryskiwacza ( która kupiłem wcześniej ) i lewe przednie nadkole [ ten plastik ].

ps. tak jak pisałem wcześnie była jeszcze opcja droższa 700 zł skrzynia 300 zł jego robota więc jest 1000 zł. Plus gwarancja na parę tyś km. Jak skrzynia walnie to on załatwia nową używana zamiast tej i wymienia to w cenie. I teraz jakie jest prawdopodobienstwo tego że akurat sypną Ci 2 skrzynie które mają powiedzmy po 150 tyś przebiegu niż jedna Twoja w której wymieniłeś wszystkie łozyska na nowe za 1500 zł i np synchronizatory i inne elementy maja dużo większy przebieg, ?

To jest wlaśnie odpowiedź na pytania SKRZYNIA REMONT CZY KUPNO UŻYWKI

1000 zł do 1500 zł
dwie skrzynie całe w średnim wieku czy jedna stara skrzynia z nowymi łożyskami ?

dla mnie odpowiedź jest bardzo prosta.

gbartosz
13-12-09, 00:35
ja także podepnę się pod temat...

tylko na skręconych kołach (na wprost brak tego) przy tzw. poslizgu kół dochodzi ze skrzyni b.wyraźny szum...raczej wycie, tak jak by opony wyły..

dziś wlazłem pod auto i ...luz na prawej półosi...kielich wewnątrznego przegubu ma luz w skrzyni ok. 5mm..wg mojej wiedzy skrzynia do regeneracji...zapewne łozysko..

czy mozecie potwierdzić bądź zaprzeczyć moim przypuszczeniom..??
i jaki jest koszt tej operacji(koszt części)...

pozdrawiam Was Koledzy

gbartosz

Chemiczny
13-12-09, 03:01
za te pieniądze masz hybrydę na nowych łożyskach :rolleyes: i styknie jeszcze na mtf-a

+ 350 za wymianę skrzyni. doliczyć. Hybrydy nie chcę - mimo iż widziałem za 1250 idealną w dziale sprzedam.

Kolego wyszło dokladnie 1950 zł za
I teraz jakie jest prawdopodobienstwo tego że akurat sypną Ci 2 skrzynie które mają powiedzmy po 150 tyś przebiegu niż jedna Twoja w której wymieniłeś wszystkie łozyska na nowe za 1500 zł i np synchronizatory i inne elementy maja dużo większy przebieg, ?
1000 zł do 1500 zł
dwie skrzynie całe w średnim wieku czy jedna stara skrzynia z nowymi łożyskami ?
dla mnie odpowiedź jest bardzo prosta.

Nie doliczamy jeszcze nerwów - które dla mnie są kluczowe. Jakby padła mi druga skrzynia i znowu miałbym oddawać auto na 2 dni na wymianę, szukać nowej, zalewać MTF za 150 PLN to by mnie szlag nagły trafił.
Brak auta mnie wkurza. Szukanie części jeszcze bardziej.
Skrzynia 150 tys przebiegu jaką możesz kupić może mieć równie dobrze 250 tys i być z topielca. Nie wiesz dopóki nie rozbierzesz.
Ja mam swoją co ma 230 tys i wiem że jest moja i jak jeździ ze mną od 2 lat. Na skrzynię mam gwarancję co najmniej pół roku.

Jeżdżę 15 tys rocznie. Do 2 lat chcę sprzedać Hankę i zmienić na nowszą. Odpowiedź jest prosta dla mnie w drugą stronę :)
a różnica dniówki czy dwóch za cenę spokoju - bezcenne.

lunatyk
13-12-09, 09:16
+ 350 za wymianę skrzyni. doliczyć. Hybrydy nie chcę - mimo iż widziałem za 1250 idealną w dziale sprzedam.

Nie doliczamy jeszcze nerwów - które dla mnie są kluczowe. Jakby padła mi druga skrzynia i znowu miałbym oddawać auto na 2 dni na wymianę, szukać nowej, zalewać MTF za 150 PLN to by mnie szlag nagły trafił.
Brak auta mnie wkurza. Szukanie części jeszcze bardziej.
Skrzynia 150 tys przebiegu jaką możesz kupić może mieć równie dobrze 250 tys i być z topielca. Nie wiesz dopóki nie rozbierzesz.
Ja mam swoją co ma 230 tys i wiem że jest moja i jak jeździ ze mną od 2 lat. Na skrzynię mam gwarancję co najmniej pół roku.

Jeżdżę 15 tys rocznie. Do 2 lat chcę sprzedać Hankę i zmienić na nowszą. Odpowiedź jest prosta dla mnie w drugą stronę :)
a różnica dniówki czy dwóch za cenę spokoju - bezcenne.

albo ja to mało jasno napisałem albo dziwnie rozumujesz.

Gość załatwia skrzynie za 700 zł. Po 2 tyś km skrzynia zaczyna wyć. Oddajesz mu auto na dzień, on dzwoni do swoich poleconych handlarzy od których kupił ta skrzynie załatwia drugą, ustawia Cię na jeden dzień i wymienia ją w cenie poprzedniej.Koszt oleju to żaden koszt, ponieważ śmiało możesz przelać z poprzedniej dlatego że przez 2 tys km on się zużyć nie zdążył :) Z tego co on mówił jeszcze zwrot mu się nie trafił - więc to o czym piszę to opcja, która wydaje mi się o niebo lepsza niż naprawienie części ze starej skrzyni. To tak jak z uszczelniaczami... poleci jeden wymienisz na nowy i poleci następny, bo ten pierwszy kiedyś trochę puszczał powiedzmy a teraz trzyma na maksa. Ale to moje zdanie :) Ale dla potomnych możemy śmiało zrobić test... która skrzynia dłużej wytrzyma :D:D Rocznie jeżdżę tym autem ok 50 tyś km.

k0zik
13-12-09, 11:25
Gdzie szukać używanej skrzyni ? Na co zwrócić uwagę, co trzeba wiedzieć przed jej zakupem ?

Pozdrawiam

skolopendra
13-12-09, 14:41
Gdzie szukać używanej skrzyni ?

dział giełda, allegro .pw :)

gbartosz
13-12-09, 18:33
Koledzy, wyjaśnijcie mi proszę jaki powinien być luz na czaszy przegubu wewnętrznego wewnątrz skrzyni - w mechanizmie różnicowym? jak napisałem przegub chodzi w skrzyni góra - dół, na boki tak samo... jakieś 3mm
tak powinno być czy jest jakaś awaria??

są tam dwa łożyska i jeśli byłby na nich luz to czy wyjdzie to na półosi(kielichu) czy raczej na talerzu i wałku atakujący??

skrzynia jest cicha, nie wydaje z siebie żadnego dźwięku...

zauważyłem potem w domu że ten luz jest jakby mniejszy, ale wydaje mi się że to zależy od miejsca ustawienia się półosi...od miejsca zatrzymania się...

podobny problem miałem z czopem skrzyni w golfie 3...luz był duży i skrzynia poszła do wymiany...stąd moje obawy...

dziękuję za wsparcie

gbartosz

skolopendra
13-12-09, 20:50
jakieś 3mm

jest ok

gbartosz
13-12-09, 21:03
dzięki wielkie...noc będzie spokojna :)

lunatyk
16-12-09, 16:44
jeszcze jedno pytanie mam, ale chyba przewrażliwiony jestem ...

ta nowa skrzynia wydaje leciutkie szumy które słyszane są dopiero z zewnątrz auta bądź przy otwartych drzwiach ( słychać różnice jak wciskam sprzęgło i puszczam ) różnica wydaje się naprawdę niewielka i nie jest słyszalna z środka auta.

co sądzicie ?

skolopendra
16-12-09, 16:47
co sądzicie ?

pewnie łożysko :rolleyes:

lunatyk
16-12-09, 16:59
pewnie łożysko :rolleyes:

to miał być żart czy poważnie ?

czy sprawną skrzynie powinno być delikatnie słychać ?

skolopendra
16-12-09, 17:09
być delikatnie słychać ?

nie

szumią zazwyczaj łożyska ,jeśli tylko po wciśnięciu sprzęgła, to oporowe

lunatyk
17-12-09, 01:17
czytałeś cały wątek czy tak odpowiadasz po przeczytaniu mojego ostatniego posta ?:)

kristico86
22-02-10, 07:24
witam podczepię się do tematu:D mam skrzynie s9b i zaczyna szumieć (łożyska się kończą) zna ktoś może (albo wymieniał) kody tych łożysk które należy w s9b wymienic bo o d seriach jest dużo info na ten temat a o b nima....

pozdrawiam

szastal
22-02-10, 08:04
oryginały jakieś 250zł i są ogólnie dostępne raczej, ale nie znam oznaczeń.

Civ dohc
23-02-10, 00:12
Kolego, do S9B tylko ASO, koszt 3 łożysk to 700pln, oczywiści oryginalne. Zazwyczaj zaczyna hałasować na wałku głownym, to jest najtańsze, jakieś 100pln. U mnie doszły jeszcze 2 na mechanizmie różnicowym. Te są najdroższe. Auto stało długo nieużywane, kupiłem, zacząłem jeździć i padły po 3 m-cach. Wymiary i symbole mam jak coś :)

MariuszR1
23-06-10, 15:58
witam podczepię się do tematu:D mam skrzynie s9b i zaczyna szumieć (łożyska się kończą) zna ktoś może (albo wymieniał) kody tych łożysk które należy w s9b wymienic bo o d seriach jest dużo info na ten temat a o b nima....

pozdrawiam

Jakie masz objawy? U mnie szumi na biegu jałowym, po naciśnięciu sprzęgła cichnie.

Lucas.FK2
24-06-10, 09:09
A mnie natomiast denerwuje wsteczny,bo Ciężko chodzi,a czasem to jak masło.

teg
24-06-10, 21:40
Jakie masz objawy? U mnie szumi na biegu jałowym, po naciśnięciu sprzęgła cichnie.

Łożysko w skrzyni na 100%.

Djadi
27-06-10, 23:09
Łożysko w skrzyni na 100%.

Też się z tym zgodzę ale delikatnie morze tam być je słychać ja tak mam po wymianie skrzynki i jest lepiej niz na tamtej natomiast po założeniu tej spierdo.. się sprzęgło chyba bo jak wbije bieg i puszczam sprzęgło to szarpie budą :/ ehh sprzęgło i oporowego nie wymieniałem. Którego producenta polecacie wsumnie planuje tak jeszcze moze utkiem zrobić 100tys i sprzedaje takrze nie chce pakowac sie w koszta

są to komplety tarcza docisk oporowe

Nipparts za 245zł
NKK Japan za 355zł
VALEO 360 zł
Exedy 475 zł
Aisin Japan 550 zł

mirrr
28-06-10, 13:45
Ja mogę polecić zestaw EXEDY, taki założyłem do siebie jakiś rok temu po wymianie skrzynki na hybrydę i śmiga bez zastrzeżeń.