PDA

Zobacz pełną wersję : Padnięte spryskiwacze przedniej szyby

smalec
30-11-09, 14:00
Jako, że nie znalazłem żadnych informacji na ten temat to postanowiłem się zapytać. Czy miał ktoś kiedyś problem w VII gen. z przednimi spryskiwaczami? Wątpię, żeby to był silnik pompki, dlatego, że najpierw parę dni działały w kratkę a teraz umarły kompletnie. Nie ma żadnego dźwięku, żadnej reakcji. Tylny spryskiwacz działa prawidłowo (z tego co się orientuję to tam jest oddzielna pompka). Bez dobierania się do pompki na dole pojemnika się nie obejdzie?

LemonR
30-11-09, 14:46
Nie wiem jak podłączone są przewody do pompki ale jeśli na wsuwkach to one mogą być zaśniedziałe.

Bartosz1987
30-11-09, 17:11
Może dysze masz zapchane ?? Podnieś maskę odczep te gumowe przewody od spryskiwaczy i wtedy naciśnij jak poleci tzn że masz zapchane te plastikowe dysze, odczepiasz je do gorącej wody w domu i szpileczką. Jeśli z przewodów nie leci płyn nasłuc****sz przy lewym nadkolu czy pracuje pompka jeśli pracuje a dalej nie leci masz przewód zapchany gdzieś bądź pompkę ;) odczepiasz przewod przy pompce jak z pompki leci to już na 100% przewód ;) Tak do tylnej szyby jest osobna pompa. Temat spryskiwaczy przerabiałem pare razy już =]]

Pozdro

smalec
30-11-09, 17:19
niestety pompka nie pracuje kompletnie, żadnych oznak życia.

to tera mam takie pytanie, czy da się do niej czyli do spodu zbiornika dostać jakoś w normalnych warunkach? w manualu jest napisane, że trzeba wyjąć całą osłonę plastikową błotnika, nie da rady tylko częściowo, jak przy wymianie postojówki?

Bartosz1987
30-11-09, 18:09
Można bez większego problemu z tego co pamiętam trzyma się na jednej śrubie musisz odgiąc troche osłone silnika i nadkola i to powinno starczyć wszystko jest z plastiku więc jest w miare elastyczne ;) ja swoją tak wymontowałem, trochę ciężko ale da rade.

Pozdro

KERMIT!!!
30-11-09, 18:11
No nie ma innej drogi ale nie trzeba zdejmowac calej tylko odchylic przednia czesc

smalec
30-11-09, 19:38
dzięki Panowie za pomoc, postaram się samemu dobrać tam i zobaczyć co i jak ale to za parę dni...

tomborek
21-12-09, 18:19
To ja mam pytanie uzupelniajace. Ile ten badziew kosztuje? u mnie objaw podobny. tylna pracuje (slychac) przednia - totalna cisza..

kasik
21-12-09, 18:53
u mnie tylna nie pracuje tak dla odmiany.. ale i tak nie mam tylnej wycieraczki baaa.. nawet w Hondzie mi powiedzieli ze nie posiadają całego ramienia wycieraczki :)
ale jestem ciekawa ile taki badziew jak pompka moze kosztowac?

marcinz22
21-12-09, 19:15
ale jestem ciekawa ile taki badziew jak pompka moze kosztowac?

http://www.allegro.pl/item854767085_honda_civic_accord_pompka_spryskiwac za_nowa_gwaran.html

Oczywiście to jest jakaś podróbka :) podejrzewam że w ASO ta cena wzrośnie ok 2 razy :D

Bartosz1987
21-12-09, 22:24
Na szrocie można za około 40 zł dostać ;)

smalec
21-12-09, 22:30
chcę zaznaczyć, że u mnie pomogło mocne dociśnięcie kabli do pompki.

CM Punk
22-12-09, 21:11
Już mówię,ile pompka kosztuje:69 zeta,tak mam w katalogu.Nie radzę kupować podróbek,bo to nie sa wielkie pieniądze.

http://www.allegro.pl/item854767085_honda_civic_accord_pompka_spryskiwac za_nowa_gwaran.html

Oczywiście to jest jakaś podróbka :) podejrzewam że w ASO ta cena wzrośnie ok 2 razy :D

Ta pompka z linka wygląda zupełnie inaczej,niż do modelu EP.

Krzysztof1969
27-01-10, 22:08
A ja ramię oryginalne zdjąłem i włożyłem zwykłą nieco dłuższa wycieraczkę i ładnie jest. Poza tym bez problemu wymieniam na nową taką samą. W oryginale musi być odpowiednia długość i szybko sie zużywa. Ja musiałem wymienic cały mechanizm spryskiwacza tylniej szyby. Ponieważ ukręciła się rurka spryskiwacza i ciekła. Samej rurki którą można wymienic bez problemu nie da się kupić.

k1siel
01-02-10, 19:13
Witam,
mam również problem ze spryskiwaczami szyby przedniej. Jak naciskam spryskanie szyby to raz leci płyn na szyby następny raz i kolejny leci tylko na maskę (jakby nie było ciśnienia). Po jakimś czasie (1-2 min.) znowu to samo, raz leci na szyby następnie tylko na maskę. Czy ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam

offgan
01-02-10, 20:25
to musi być cos z tą pompką, u mnie też padła ta przednia,
swoją drogą jakby ktoś mial taka pompke do zbycia, albo widział gdzies w internecie to niech się pochwali tutaj :D