Zobacz pełną wersję : Różnice w sprężynach 1.4, a 1.6 Vtec
chudypiter
29-11-09, 22:46
Witam,
Mam pytanie dotyczące różnicy w sprężynach z 1.4 np EJ9, a 1.6 Vtec lub VTI. W katalogu MTS Technik są dwa rodzaje sprężyn dla 6 generacji. Różnią się wysokością, czy może grubością zwojów ?
Sztywnością. Zgodnie z logiką: 1.6, zwłaszcza DOHC ma cięższy silnik, więc musi mieć sztywniejsze sprężyny. Na sprężynach z 1.4 Vti osiada nieprzewidywalnie niżej i traci swoje właściwości jezdne. Na sprężynach z Vti 1.4 stoi jak terenówka.
chudypiter
30-11-09, 21:00
Tak więc chyba montuje sprężyny MTS Technik z wersji 1.6, bo chce tylko minimalnie obniżyć przodek :D
skolopendra
07-12-09, 18:33
Na sprężynach z 1.4 Vti osiada
ee tam mnie nic nie siadło :) co najwyżej mm-etry
herminator
11-12-09, 00:14
Jako były posiadacz sprężyn MTS TECHNIK zdecydowanie odradzam ten zakup. Sprężyny są za miękkie i auto prowadzi się fatalnie! jak chcesz kupić w miarę dobre sprężyny to polecam choćby weiteca. Jeśli jednak lubisz często wymieniać sprężyny i sprawia Ci to przyjemność to z pewnością zakup mts technik Ci to umożliwi.
Potwierdzam. Auto na tym zawieszeniu ( mowa o MTS ) prowadzi się dramatycznie !!
skolopendra
11-12-09, 19:11
Jeśli jednak lubisz często wymieniać sprężyny i sprawia Ci to przyjemność to z pewnością zakup mts technik Ci to umożliwi.
dobre :D
chudypiter
11-12-09, 23:08
Weitec obniża te -35mm, czy może mniej?
Nie dam sobie za to lapy uciąć, ale z tego co czytałem, Lesjofors robi sprężyny seryjnej wysokości, ale twarde.
Weitec obniża te -35mm, czy może mniej?
Przod obniza o te 35mm tyl tak mi sie wydawalo, ze osiadl nieco mniej niz 35mm teraz porownania nie mam bo jest mega nisko.
A jesli chodzi o samego Weitec'a to polecam, dosc twardawa sprezyna twardsza niz Eibach ale bez hardcoru jak np H&R. Do obnizenia takiego jak napisales bedziesz zadowolony.
chudypiter
14-12-09, 19:44
Kontynuując temat, mam kolejne pytanie: jaka jest różnica w przednich sprężynach ej9, a hondach angielskich liftback np mb2?
chcesz medal za to kontynuowanie tematów?
chudypiter
14-12-09, 21:56
Mogę założyć nowy temat:D Kontynuuję mój temat, pytanie zadałem również na temat, więc nie wiem ocb:D
skolopendra
30-12-09, 16:48
a są sprężyny od-15 do -20mm?