Zobacz pełną wersję : SWAP D15B2 do D16A9
Witam. Mam pytanko i proszę o konkretną odpowiedź. Mam Civic'a 1993 D15B2 hatchback.
Mam do kupienia kompletny silnik D16A9 z osprzętem bez skrzyni z Crx'a 1991. Proszę o informację na temat swap'a D15B2 na D16A9 w tym modelu civic'a. Jeśli silnik D16A9 jest kompletny z całym osprzętem jakie ewentualne modifikację bedą konieczne (wiązki kabli, łapy silnika, skrzynia od D15B2 itp). prosze o konstruktywne odpowiedzi może juz ktoś zrobił taki swap i może się podzielić uwagami :) Dzięki za wszelkie informacje :)
wiązka musi być zmodyfikowana. łapy pasują.
Pati mam jeszcze pytanko, czy wiązkę trzeba całą wymienić czy tą którą mam zmodyfikować? a jeśli tak to co konkretnie trzeba przerobić? dzięki za sugestie :)
D16 z crxa to OBD0 a aktualnie masz OBD1. mozesz modyfikowac. u siebie masz wiecej czujnikow itp. majac dwa manuale ze schematem elektrycznym elektryk da sobie rade ;)
a skrzynia podejdzie ?
[ Dodano: Pon 26 Cze, 2006 ]
Pati a powiedz mi jeszcze, moze to być banalne pytanie ale mój cif 1993 hatchback to jest EG4 czy EG5?
nadwozie HB
EG3 dla silnika 1.3
EG4 dla silnika 1.5
EG5 dla silnika 1.6 sohc vtec, oraz 1.6 DOHC non vtec
EG6 dla silnika 1.6 DOHC vtec (VTI)
dzięki Lio za info :grin
[ Dodano: Pon 26 Cze, 2006 ]
Pati wiesz może gdzie takie manuale można zdobyć?
na forum
uzywajac opcji SZUKAJ na górze forum, mozna wszystko znalezc
w ogole uzywaj opcji szukaj bo tu duzo jest...
Pati a Ty w swoim civ masz D16A9? z którego roku masz hondzię i czy to jest orginalny seryjny motor czy swap?
Pati a Ty w swoim civ masz D16A9? z którego roku masz hondzię i czy to jest orginalny seryjny motor czy swap?
Nie swap, na poczatku produkcji byly montowane
Mam kolejne pytanko, ponieważ na forum nie znalazłem od tym informacji. W moim cifie mam sprzegło hydrauliczne a w silniku D16A9 z Crx'a jest z tego co się orientuję na linkę. Skrzynię zostawiam z D15B2 a jak ze spzegłem co trzeba zrobić żeby to razem zachulało? prosze o jakieś suhestie. Dzięki
[ Dodano: Pon 03 Lip, 2006 ]
Jeśli ktoś miał styczność z silnikiem D16A9 proszę o opinie i wrażenia z eksploatacji takiego silniczka. Z góry dzięki :grin:
[ Dodano: Sro 05 Lip, 2006 ]
Damios czyli w piatej generacji civic'a były montowane seryjnie silniki D16A9? mam jeszcze pytanko czy ten motor nie ma sondy lambda?
ad.1 skrzynie zostawiasz starą i luz
ad.2 wrażenia D15B2 vs. D16A9?
hmm, no D16A9 jest lepsze :mrgreen:
ad.3 nie ma lambdy
w 5g montowali D16A9 w 1992 roku na rynek belgijski. w dalszym ciągu nie ma lambdy.
waśnie zakupilem taki komletny do swap'a silniczek i przymierzam sie do przekladki[/list]
[ Dodano: Pią 21 Lip, 2006 ]
i bedzie EG5
do eg5 troche jeszcze brakuje...
Pati a o takiego jeszce brakuje?
przedewszystkim tylnych hamuly tarczowych, stabilizatora wahaczy, zegarów innego srodka
możesz podpowiedziec?
:?: co podpowiedziec ?
powolutku i hamulce sie dopracuje:) a co do środka to obrotomierz jest do 9000 a prędkosciomierz na razie standard ale to są szczegóy najwazniejsze jest nowe serce hondzi nie? :)
[ Dodano: Pon 24 Lip, 2006 ]
Lio powiedz mi o co chodzi z ym nowym środkiem?
to sa szczegóły, ale troszeczke potrafiły sie róznić wyposazeniem i rodzajem tapicerki
zegary maja redline w innym miejscu (niektóre EG4 nie maja nawet obrotomierza)
podstawa to hamulce tył tarczowe i stabilizaotr wahaczy (poza silnikiem ofkors ;) )
ok tnx :) a z tym stabilizatorem to dużo kombinacji?
wahacze poprzeczne nie maja w EG4 chyba otworów na jego mocowanie, wiec poza dodaniem stabilizatora, trzebaby tez wahacze wymienic (na rynku wtórnym nie jest to chyba droga sprawa)
acha wię trzeba sie jeszcze za tym rozglądnąć i niestety za kolektorem wydechowym tez poniewaz do kolesia od ktorego kupiem Da16A9 przyszli pod jego nieobecnośc zomiarze i zabrali kolektor wraz z innymi gratami :(
Pati mam jeszcze pytanko:
D16A9 to OBD0
D15B2 to OBD1
Ja mam kompletną wiązkę z tego CRX'a D16A9, tą do silnika i od silnika.
Czy wystarczy że przełoże te całe wiązki czy musze jeszcze modyfikowac moją orginalną wiązkę?
Prosze o jakieś info na ten temat
[ Dodano: Pią 22 Gru, 2006 ]
jeszcze jedno pytanko. mini-me d15b2->d16z6 (zmiana glowicy to znany temat) ale czy jest mozliwe mini-me d15b2-->d16a9 - pozostawinie bloku z d15b2 a reszta z d16a9?
Czy jest to mozliwe do wykonania? Jesli ktos przerabial ten temat to prosze o informacje z góry dzieki!
[ Dodano: Pią 22 Gru, 2006 ]
jeszcze jedno pytanko. mini-me d15b2->d16z6 (zmiana glowicy to znany temat) ale czy jest mozliwe mini-me d15b2-->d16a9 - pozostawinie bloku z d15b2 a reszta z d16a9?
Czy jest to mozliwe do wykonania? Jesli ktos przerabial ten temat to prosze o informacje z góry dzieki!