Zobacz pełną wersję : mam sedana z 98 1.4iS cz warto już przejść na półsyntetyk
moja civic ma 167000 tyś i jest na syntetyku 5W50 czy warto już przejść na półsyntetyk???????? kupiłem dziś i nie wiem jak sie maja silnik po takim prebiegui i taki olej
podajcie jakieś pomysły!!!!!!!!1:rolleyes:
skolopendra
28-11-09, 18:55
czy warto już przejść na półsyntetyk??
podejrzewam że go bierze nie wiele? wiec nie warto
oleju nie zmienia sie w zaleznosc od przebiegu tylko stanu silnika/poboru oliwy , zmiana oleju przy jakims przebiegu to jakies dziwne fatum pokutujace wsrod polskich mechanikow a jest to dosc glupie ...
skolopendra
28-11-09, 19:40
zmiana oleju przy jakims przebiegu to jakies dziwne fatum pokutujace wsrod polskich mechanikow a jest to dosc glupie ...
to fakt :cool:
BealteMazi
28-11-09, 21:46
co jak co ale tentemat w złym dziale zalozony :P bo to 5d nie sedan :P albo gosc sobie pomylil nadwozia:P
jezeli zły dział to prosze o porawienie
SPUTNIK1957
29-11-09, 00:11
Jak bierze 5W40 to mozna dalej zalewać syntetyk tylko 10W60 oferta orlena jest niewygórowana cenowo a zawsze to będzie lepsze od półsyntetyku 10W40
Aczkolwiek w normalnej jezdzie 10W60 jest nieuzasadniony, poprostu jesli ktoś chcę więcej przeznaczyć na olej to leje droszszy a jeżeli nie to markowy 10W40 wystarczy ;)
Lej dalej 5w50!!! Obserwuj tylko czy go nie ubywa. JA mam nastukane prawie 248000 i leje shell 5w40 i od wymiany do wymiany nie dolewam kropli :D. Fakt ze nie pałuje Hanki za bardzo ;)
Pozdro
sprawdze czy bierze to wyjdzie pewnie ale musze narazie ogarnac lampy, środek wymyć wysprzatac bo stał
no i na spota sie wyrwać:)
a jak w końcu wygląda sprawa ze zmianą oleju? to, że z 5w na 10/15w się zmienia to wiadomo ale jak jest ze zmianą z 10w na 5w? różne są opinie a może ktoś WIE jak to jest z taką zmianą? poprzedni właściciel lał 10w40 i w sumie nie wiem dlaczego. Może z oszczędności a może właśnie ze względu na przebieg. Handzia jak narazie nie wypiła mi ani kropli i jak tak dalej będzie to chętnie zalałbym syntetyk.. Można tak? nic mi się nie zwarzy?
Jak nie bierze oliwy to lej jaki lany był do tej pory,a jak zacznie brac to wtedy zmien olej. pozdro