PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z diagnozą - przegub zewn/wewn czy coś innego?

MikeFoto
28-11-09, 10:10
Panowie,

Mały dylemat i problem z diagnozą. Pol roku temu wymieniałem przegub prawy i sprawa byla prosta - skręcałem stukało. Od kilku dni natomiast odzywa się lewa strona. Rożnica polega na tym, ze nie stuka tak jak kiedyś prawa strona. Jest za to inny bardzo niepokojący mnie objaw.

Kiedy jadę prosto, wciskam sprzęgło, auto się toczy, powoli puszczam sprzęgło, zaczyna się stukanie jakby niewyważone było koło, a kierownicą zaczyna cyklicznie szarpać na lewo (jakbym na flaku jechał). Wciskam sprzęgło, ustaje. Teraz żeby się pozbyć tego i znów jechać normalnie - muszę się zatrzymać. Skręcić kierownica maksymalnie w lewo, prawo. I już niema. Pojawia się wtedy jak zrobię tak jak wyżej lub po przekroczeniu 100km/h.

Dodam, że stuk pojawia się także w momencie wciśnięcia sprzęgła (co również pojawiało się przy problemie z przegubem z drugiej strony). Próbowałem poszarpać kołem, półośką, żeby jakiś luz wyczuć ale bez skutku. Wszystko ani drgnie.

Obstawiałem przegub ale na zakrętach nie stuka jak stukał ten z drugiej strony, czasem postuka na szybko pokonywanych zakrętach. Cykliczne stukanie z przegubu jest jedynie gdy skręcę maksymalnie koła. Najbardziej niepokoi mnie to szarpanie kierownicy....

Przewertowałem wszystkie tematy o przegubach i nikt nie pisał o cyklicznym szarpaniu kierownicą.
Co to może być?

Civ dohc
28-11-09, 12:40
Jak zaczyna szarpać kierą, to sprawdź przegub wewnętrzny. One też nieraz płataja figle.;)

wykitajlo
28-11-09, 22:26
a ja mam problem ze np na wysokim biegu przy malej predkosci jak juz auto zwalnia i zaczyna szarpac slychac takie tyk tyk lub przy ruszaniu czy to wina przegubu?

Civ dohc
29-11-09, 20:03
Raczej tak, ale trzeba to zobaczyć najlepiej z kanału.

KarQ
29-11-09, 20:26
Siemasz Tomek:)

wykitajlo, dopiero co jestem po wymianie przegubów i półosi, u mnie było to samo. Po wymianie problemu nie ma.

MikeFoto
03-12-09, 19:49
Odpowiem sobie.

Dziś po przejechaniu ok 20km trasą (ok 100km /h) zaczęło na prostej stukać i szarpać kierownicą w lewo. Zjechałem z trasy skręcałem w prawo.......i małe puk......i autko niejedzie choć silnik się kręci.....

Przegub rozpadł się całkowicie. Poprzez gumową osłonę wyczułem kulki które wyleciały a półośka jest całkiem luźna.
Oczywiście laweta (dzięki ci ubezpieczycielu za assistance), i transport do mechaniora :).

Przgub oczywiście będę zamawiał NKN :).

Nauczka na przyszłość - nie lekceważyć problemu :)

Gallus
03-12-09, 20:00
no to współczuje!!
tez musze zrobic porządek z przegubem bo podstukuje na ostrych zakrętach.
powodzenia w naprawie!

megob
30-12-09, 20:59
Siemasz Tomek:)

wykitajlo, dopiero co jestem po wymianie przegubów i półosi, u mnie było to samo. Po wymianie problemu nie ma.

A które przeguby wymieniałeś?

MikeFoto
30-12-09, 21:22
A które przeguby wymieniałeś?

Przegub zewnętrzny. Wymieniłem podobnie jak drugą stronę na NKN - ale uwaga - NKN nie produkuje do Civica 5D, 1,4 przegubów z pierscieniem ABS - trzeba przekładać ze starego przegubu pierścień.