Zobacz pełną wersję : świece i gaz
Niby nie ten dział ale tu się szybciej dowiem :)
Tak się zastanawiam czy instalacja gazowa ma wpływ na rodzaj kupowanych świec. Przykładowo do modelu D14A8 producent zaleca NGK ZFR5F-11 (dla aut bez klimy) ale jeśli temperatura spalania gazu jest wyższa to może lepiej kupić NGK ZFR6F-11 tak jak w autach z klimą?
pozdro
jak posiadalem honde HR-V byla na gazie i wymienialem swiece to bralem takie jak byly podane w katalogu zalecane...w serwisie gdzie zakladalem gaz tez mowili ze wystarcza te zalecane z katalogu,auto spisywalo sie elegancko zero problemow
Zasuwam też na podtlenku butanu i zawsze wymieniam świece na te, które są podane na osłonie rozrządu (o ile dobrze pamiętam to ngk bkr6-11) i jak na razie nie miałem problemów. Nie ma co kombinować i zakładać innych.
D14A8 mam, LPG też mam...
Dokładnie takie świece też ZFR5F-11, nic nie zmieniaj, zwłaszcza ciepłoty, można jedynie pokusić się o zmniejszenie szczeliny z 1,1 na 1,0 ale różnicy raczej nie zauważysz, odradzam eksperymentowanie. Jeśli już temat zmiany świec to wyłącznie na Denso - nigdy takich nie miałem ale może się kiedyś przymierzą, najbardziej po głowie chodzą mi iridium though "VK16" - jest to odpowiednik dla wyżej wymienionych ale typu long life, właściwie dożywotnie, kosztują 55-70 zeta/szt., normalne Denso ok 15 zeta - KJ16CR-L11
Ps. mam auto z klimą, zfr5f11 były w niej od zawsze, jeśli dobrze pamiętam, z początkiem rocznika 1997 nastąpiła zmiana z szóstek na piątki.
NGK a po mini me Denso 3 lata i zadnych problemow :D