Zobacz pełną wersję : położenie kolumny kierownicy względem fotela
Cześć.
Kupiłem kilka dni temu MB6 i mam wrażenie że kolumna kierownicy przesunięta jest w lewą stronę. Tzn obrazowo gdy trzymam kierownicę za piętnaście trzecia to mam wrażenie że prawa dłoń jest bliżej ciała niż lewa i optycznie też trochę da się to zauważyć. Spotkałem sie z kilkoma różnymi opiniami i dlatego pytam na forum. Może wiecie coś na ten temat. Auto sprawdzone i proste także dzwon odpada. Ten model Civic'a ma kolumnę kierownicy niesymetrycznie względem fotela tzn jest przesunięta ku środkowi auta i może dlatego inżynierowie starali się to zniwelować poprzez jej pochylenie w przeciwnym kierunku. Szukam potwierdzenia, może macie takie same odczucia. Do tej pory jeździłem tylko EG gdzie pozycja na fotelu jest całkiem inna i może po przesiadce jestem wyczulony ale wolałem zapytać. Dzięki za wszelkie opinie.
Pozdrawiam.
Nikt inny tego nie zauważył?
Slawkowski
27-11-09, 23:00
moze oparcie w fotelu masz z lewej strony bardziej odchylone ??? mialem u siebie tak wlasnie uszkodzony fotel i problem z regulacja pochylenia.
To raczej nie to, fotel jest prosty. Ja tez:)
Zauważyłem że obrócona kierownica o 180 stopni leży juz tak jak powinna, co jest dziwne bo chyba nie da się przykręcić do kolumny krzywo kierownicy skoro tam jest wielowypust.
no to moze kierownica jest krzywa... skoro dobrze jest kiedy obrocisz kierownice to nic innego nie przychodzi mi do glowy.
moze kirownica jest po wypadkowa... albo jakis silacz sie z nia silowal ...
TTTM. (ten typ tak ma) mam MC2 z 98 r. i mam tak samo. Cała kolumna kierownicy jest przestawiona lekko w lewo.
Chce sprawdzić czy idzie to zmienić ale jakoś nie moge znaleść czasu....
Tak podejrzewałem ale jutro porównam jeszcze z dwoma innymi autami i będzie wszystko jasne.
Poprawienie tego to grubsza rzeźba a w sumie to nie jest wcale uporczywe. Po prostu jestem skrzywiony i wszystko w aucie muszę mieć idealne dlatego mnie to zainteresowało. Tak czy inaczej każdy kolejny głos potwierdzający takie ułożenie kolumny posiadacza 5D uspokoi mnie:) Piszcie!!!
Jak by nie wiązało się to z jakąś rzeźbą to podejrzewam że wyjeżdżała by z fabryki z dobrze ustawioną kierownicą.
Mnie to strasznie denerwuje bo mam wrażenie że mam zbieżność źle ustawioną.....
Jedno jest pewne, inżynierowie dali dupska potwornie. Albo księgowi bo mogła zadecydować wymienność części z wersjami RHD lub Roverem.
Tez tak mam, lekko pod kontem skrzywiona jest w lewo...
Siema, odświeżę trochę kotleta i zapytam czy jest to pewna informacja że tak kolumna kierownicy jest krzywa przez błąd konstrukcyjny w co przyznam mało daję wiary ale jeśli rzeczywiście coś takiego miało miejsce to co można z tym zrobić, jaki element wymienić by kolumna była prosto?
Czy może po prostu auto miało taką bombę?
zauważyłem to też u siebie (MA8 5D) lewa strona kierownicy (koła prosto) jest bliżej zegarów, nieznacznie, ale jest.
Na moje to to raczej błąd konstrukcyjny no bo przecież tyle osób nie może się mylić :D
to co można z tym zrobić, jaki element wymienić by kolumna była prosto?
wymieniać? hmm.. rozebrać całą kolumnę kierownicy tylko po to by założyć np. nową, a okaże się że coś z jej mocowaniem jest krzywo i cała prawa na marne, nie widzę sensu, jeździć i nie zwracać uwagi.
Jest krzywo :] ja tak mam, sąsiad ma, ulicę dalej też egzemplarz ma ten problem.
Znajdźmy jakiś inny problem, bo to widać dla konstruktorów Civic'a problemem nie było :D
Wiecie no to mnie trochę drażni bo zawsze mam kierownicę opuszczona do samego spodu i jak zegnę nogę w kolanie, wiecie czasem drętwieje to się klinuje między uchwytem od drzwi a kierownicą...
Bynajmniej nie jest to powód, by pruć całą deskę i rozkminiać jak to poprawić niemniej jednak interesuje mnie dlaczego tak jest, czy otwory montażowe są źle nawiercone czy może aj mi już ktoś nawijał deska idzie po łuku i tylko sprawia wrażenie krzywej?