Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : położenie kolumny kierownicy względem fotela

macieks
26-11-09, 21:49
Cześć.
Kupiłem kilka dni temu MB6 i mam wrażenie że kolumna kierownicy przesunięta jest w lewą stronę. Tzn obrazowo gdy trzymam kierownicę za piętnaście trzecia to mam wrażenie że prawa dłoń jest bliżej ciała niż lewa i optycznie też trochę da się to zauważyć. Spotkałem sie z kilkoma różnymi opiniami i dlatego pytam na forum. Może wiecie coś na ten temat. Auto sprawdzone i proste także dzwon odpada. Ten model Civic'a ma kolumnę kierownicy niesymetrycznie względem fotela tzn jest przesunięta ku środkowi auta i może dlatego inżynierowie starali się to zniwelować poprzez jej pochylenie w przeciwnym kierunku. Szukam potwierdzenia, może macie takie same odczucia. Do tej pory jeździłem tylko EG gdzie pozycja na fotelu jest całkiem inna i może po przesiadce jestem wyczulony ale wolałem zapytać. Dzięki za wszelkie opinie.
Pozdrawiam.

MichałJ
26-11-09, 22:24
O...ja mam tak samo...?

macieks
27-11-09, 22:06
Nikt inny tego nie zauważył?

Slawkowski
27-11-09, 23:00
moze oparcie w fotelu masz z lewej strony bardziej odchylone ??? mialem u siebie tak wlasnie uszkodzony fotel i problem z regulacja pochylenia.

macieks
27-11-09, 23:47
To raczej nie to, fotel jest prosty. Ja tez:)
Zauważyłem że obrócona kierownica o 180 stopni leży juz tak jak powinna, co jest dziwne bo chyba nie da się przykręcić do kolumny krzywo kierownicy skoro tam jest wielowypust.

qba1983
28-11-09, 07:41
no to moze kierownica jest krzywa... skoro dobrze jest kiedy obrocisz kierownice to nic innego nie przychodzi mi do glowy.
moze kirownica jest po wypadkowa... albo jakis silacz sie z nia silowal ...

kicer
28-11-09, 20:39
TTTM. (ten typ tak ma) mam MC2 z 98 r. i mam tak samo. Cała kolumna kierownicy jest przestawiona lekko w lewo.
Chce sprawdzić czy idzie to zmienić ale jakoś nie moge znaleść czasu....

macieks
28-11-09, 21:20
Tak podejrzewałem ale jutro porównam jeszcze z dwoma innymi autami i będzie wszystko jasne.
Poprawienie tego to grubsza rzeźba a w sumie to nie jest wcale uporczywe. Po prostu jestem skrzywiony i wszystko w aucie muszę mieć idealne dlatego mnie to zainteresowało. Tak czy inaczej każdy kolejny głos potwierdzający takie ułożenie kolumny posiadacza 5D uspokoi mnie:) Piszcie!!!

kicer
28-11-09, 21:34
Jak by nie wiązało się to z jakąś rzeźbą to podejrzewam że wyjeżdżała by z fabryki z dobrze ustawioną kierownicą.
Mnie to strasznie denerwuje bo mam wrażenie że mam zbieżność źle ustawioną.....

macieks
28-11-09, 21:48
Jedno jest pewne, inżynierowie dali dupska potwornie. Albo księgowi bo mogła zadecydować wymienność części z wersjami RHD lub Roverem.

taif1991
28-11-09, 23:48
Tez tak mam, lekko pod kontem skrzywiona jest w lewo...

elton_26
18-05-13, 17:58
Siema, odświeżę trochę kotleta i zapytam czy jest to pewna informacja że tak kolumna kierownicy jest krzywa przez błąd konstrukcyjny w co przyznam mało daję wiary ale jeśli rzeczywiście coś takiego miało miejsce to co można z tym zrobić, jaki element wymienić by kolumna była prosto?
Czy może po prostu auto miało taką bombę?

dejwid
20-05-13, 01:20
zauważyłem to też u siebie (MA8 5D) lewa strona kierownicy (koła prosto) jest bliżej zegarów, nieznacznie, ale jest.
Na moje to to raczej błąd konstrukcyjny no bo przecież tyle osób nie może się mylić :D

to co można z tym zrobić, jaki element wymienić by kolumna była prosto?
wymieniać? hmm.. rozebrać całą kolumnę kierownicy tylko po to by założyć np. nową, a okaże się że coś z jej mocowaniem jest krzywo i cała prawa na marne, nie widzę sensu, jeździć i nie zwracać uwagi.

probestic
20-05-13, 05:41
Jest krzywo :] ja tak mam, sąsiad ma, ulicę dalej też egzemplarz ma ten problem.
Znajdźmy jakiś inny problem, bo to widać dla konstruktorów Civic'a problemem nie było :D

elton_26
20-05-13, 15:29
Wiecie no to mnie trochę drażni bo zawsze mam kierownicę opuszczona do samego spodu i jak zegnę nogę w kolanie, wiecie czasem drętwieje to się klinuje między uchwytem od drzwi a kierownicą...

Bynajmniej nie jest to powód, by pruć całą deskę i rozkminiać jak to poprawić niemniej jednak interesuje mnie dlaczego tak jest, czy otwory montażowe są źle nawiercone czy może aj mi już ktoś nawijał deska idzie po łuku i tylko sprawia wrażenie krzywej?