Zobacz pełną wersję : kupuje civica ale mokro ma w bagażniku!!!!!!1
oglądałem wczoraj fajnego civica od gościa starszego ma go od 6 lat teraz mało jeździ ost 2 miesiace stal pod blokiem
po otworzeniu bagażnika odkryliśmy wode która tam stal pod wykłądziną gość mówi że to prze tylnie lampy leci i miał to robić, byłem u n niego w sobote go sprawdzam na wszystkie sposoby lakier czujnikiem ścieżka woda itp takze wyjdzie czy bity i gdzie na 200%
ale pytam sie teraz czy w tym modelu jest to częste lub czy jest to objaw jakiegoś dzwona od tyłu gość mówi że nigdy nie malowana
jest to sedan civica ten z tej 3 drzwiowej opcji z dużymi owalnumi lampami z przodu 1.4is 1998 167000
a sprzegło zgrzyta po wciśnięciu mówi że to bo stał bez odpalania i przejdzie to też sprawdze na trasie jak polecimy
co sądzcie
??????????????????????????
Slawkowski
26-11-09, 20:35
akurat z ta woda, to rzeczywiscie czesto leci przez lampe.
Rzeczywiście z tą wodą w bagażnikach to chyba się można często spotkać. Ja mam podobnie, tyle że woda pojawia się w zimniejsze dni, jak sie jeździ a potem postawi samochód na zimnie. Nie wiem czy to wywołane słabą wymianą powietrza w bagażniku, czy co? Ktoś wie?:(:confused:
slawkowski jezeli tak moge wiesz jestem laik bo to moja pierwsza będzie honda w tym temacie i mnie zdziwił że to przez lampy leci są tam faktycznie jakieś tam uszczelki od blachy tak? bo ja ją dokładnie dopiero w sobote bede sprawdzał i gość mówi pewnym głosem ze to lampy nie szyba nie dzwon od tyłu
w mojej fieście którą sprzedałem leciało i z tyłu i sprzodu, z klapy był otwór po podniesieniu można było wylać na ziemie więc tragedii nie było i nie parowała strasznie
zdziwił mnie że umiejscowione pionowo lapmpy mogą przeciekać ale jaak zobie obejrze tył na zdjęciu to fakt rowki z klapy bagażnika wychodzą na srodku lamp wiec cała woda z tyłu szyby slupków dachu wali tymi rowkami wiec mozę po latach sie uszczelka poddaje
co sądzicie o takim przemyśleniu sprawy
cage85 chłopaku wyciagnij tapicere bagaznika z tego coupe i w nadkole wloz lampe i podejrzewam ze tam masz przyczyne(patrz czy switelka nie widac w bagazniku najlepiej w ciemnym garazu).nie koniecznie widaczna rdze od zewnatrz ale w taki sposob odkrylem niewielka dziure przy opadach deszczu woda dostaje sie w trakcie jazdy... przy okazji ze chcialem wysuszyc bagaznik to wywnioskowalem taki motyw..
Ok sprawdzę sprawę, chociaż wydaje mi się że jeszcze w czymś innym tkwi problem....chodzi o klapę, to na niej właśnie skrapla się para i z tego chyba kapie.
hej mam taki sam problem w mojej qpie i mi sie wydaje że to faktycznie przez lampy bo jak podniesiesz klapę to cieknie z pod lampy i jeszcze jest taki motyw że za tylną lampą jest wężyk który odprowadza wodę z tych rowków z dachu może być nie zamocowany w swoim miejscu i dlatego cieknie.Pozdro
U mnie w MB2 też znalazłem tam wodę przy okazji wyciągania lampy ale nie mam pojęcia, którędy może się ona dostawać.
Co do sprzęgła, to pewnie wysprzęglik (a w zasadzie jego mechanizm, sprężynka) do przesmarowania, szczególnie jak długo stała.
Sprawdź czy nie ma stuków w układzie kierowniczym jak robisz szybkie ruchy prawo-lewo na włączonym silniku, na wyłączonym powinny być. I czy jak na włączonym na luzie puszczasz sprzęgło, to czy nie zmienia się dźwięk spod maski.
hej mam taki sam problem w mojej qpie i mi sie wydaje że to faktycznie przez lampy bo jak podniesiesz klapę to cieknie z pod lampy i jeszcze jest taki motyw że za tylną lampą jest wężyk który odprowadza wodę z tych rowków z dachu może być nie zamocowany w swoim miejscu i dlatego cieknie.Pozdro
ja sprawdzalem mocowanie tego odprowadzenia wody zdejmowalem lampy tez(git) ale co powiesz na jazde po kaluzach bez deszczu albo lanie wody po klapie w sloneczny(bezdeszczowy dzien)??zeby wyeliminowac cos co wprowadza nas w bład?
a czy jest szybki jakis sposób na poradzenie sobie z tymi lampami bo przecież od nowości to napewno nie leci ta woda są jakieś uszczelki do dokupienia itp???????????
a co do sprzęgła to na jakim mechaniźmie to działa od pedała do wysprzęglika jest linka czy inne rozwiazanie bo no moze być tak ze zaszło rdzą i trzeba by to przesmarowac
Daniello87
27-11-09, 08:06
sprzęgło łapie dobrze? wszystko jest ok? tylko przy końcowej facie taki delikatny zgrzyt jest? Jeśli tak to rzezczywiście należy przesmarować ale z umiarem, ale najpierw zdjąć tą gumę koło wysprzęglika i włożyć tam rurkę ze spręzonym powietrzem i dobrze wszystko wydmuchac, już po tym zabiegu sprzypienia nie będzie ale wtedy można to troche przesmarować. Samo smarowanie nic tam nie da po poprostu jest tam pełno kurzu i syfu i to on tak zgrzyta.
nie jechałem nim jeszcze byłem raz o 16 juz ciemno więc mówie poza ta wodą i sprzegłem jest ok wiec ustawiłem sie na sprawdzenie i od razu jazde bede miał cały pakiet wiedzy wtedy
sprawdze i pogadam z diadnostą o tym sprzegle też mi sie tak wydaje że moze od stania pod chmurka poza tym w trasie moze sie uspokoi samo
jeszcze co do tej wody to mysle wyjac co sie da z bagażnika wejśc z lampą do środka położyć siedzenie i niech leją woda powinno wyjśc nie, są widze po oposach innych 3 miejsca lampy nadkola i szyba ewentualnie uszczelki posprawdzać
ja miałem tak ze pływało mi całe koło zapasowe i co sie okazało po prawj stronie idzie jakis waż podejzewam ze od szyber dachu i na koncu ma koncówke gumowa wciskana na waz ale ona sie zapchała brudem i waz wyskoczył z niej i wszystko lało sie do środka sprawdz to
ta moja civic nie majak coś szyberdachu?
szyberdachu może nie masz ale jak już pisałem wcześniej a dokładnie wczoraj to są tam wężyki co odprowadzają wodę z dachu z tych dwóch podłużnych plastików ja tak miałem i mi ciekło do bagażnika ale pozostały jeszcze lampy moim zdaniem trzeba ja wymontować i obkleić bezbarwnym silikonem jak to zrobię to dam znać co i jak:)
a jak ida dokładnie w tym sedanie te wężyki są widoczne po zaglądnięciu do kufra czy jakoś pochowane za blachą chodzi mi o miejsce ich przebiegania bo chce sprawdzić wszystkie opcje dokładnie niż bawic sie z węzykami a potem stwierdzić po czasie że to nie one tylko lampy przepuszczają a wiem co to zaparowane rano auto i ta stęchlizna z tapicerki jak nasiąknie zero frajdy z jazdy
i co mówicie że VI generacji jest też kratka odpowietrzenia gdzieś po lewej stroneie pod lapą tak? sprawdze
jak odchylisz boczną tapicerkę w bagażniku to powinieneś ten wężyk widzieć ja osobiscie ściągałem lampy bo miałem brudne i tak to zobaczyłem życzę powodzenia ale szczerze mówiąc stawiam na lampy
mokra była cała klapa od środka ale to pewnie od parowania tej wody, oby nie zaszło tylnie siedzenie:confused:
Czyli pasuje odkręcić lampy i popatrzyć na rurki a później zapodać jakiś silikon sanitarny na uszczelki i skręcić.
Ja tak zrobiłem w 3D bo ciekło niemiłosiernie ...
Witam ,a jaka powinna byc grubość lakieru ? w mojej civicu też mam wode w bagazniku ale chyba był bity bo nie można tez ustawic dobrze zbieżności gdyz jest juz na maksa skala przesunieta
lakier sprawdzasz idywidualnie na samochodzie każda cześć z innego auta np błotnik bedzie miała inna grubość zawsze tylko roginalne czesci i orginalny lakier auta są zgodne odstępstw od tej reguły to kolizja i malowanie lub szpachlowanie nawet lub wymiana całego elementu na drugi kup czujnik na allegro i sprawdz sobie lakier bedziesz wiedział lub podjeć do lakiernika oni maja mierniki
pablo12 spoko nic Ci sie nie stanie ja tak jeździłem przez całą zeszłą zimę i było spoko także nie masz czego sie martwić:D
w moim jest tak iż po lewej stronie zderzaka jest on nieznacznie jakby cofniety do środka po jak mówi sprzedający małej kolizji jego córki poprostu gdzieś tam walneła cofajać ale nie groźnie bo widać to po zderzaku moze to też jest powód i np ten otwór odpowietrzenia jakoś nie spełnia swojej rolli lub np te wężyki sie zagieły itp
ale ogólnie mówiecie że to raczej lampy przepuszczaja bo ten fakt sie najcześciej przeiwja w tematach "mokro woda w bagażniku"
mikeS może i mozna jeździć wymienać gazety jak nasiąkna ale nigdy woda i blachy samochodu nie są dobrym połaćzeniem tym bardziej wna dłuższy czas
Woda do wnętrza bagażnika może się dostawać przez mocowania takich jakby plastikowych wieszaków tylnego zderzaka które są wpinane w blachę błotnika. Znajdują się one pod zderzakiem w bocznych jego częściach. Maja one fabrycznie montowana gumowa uszczelkę jednak po kilkunastu latach nie spełnia ona już swojej funkcji. U mnie w Civicu 5D właśnie tędy się też woda dostawała.
pablo12 jak piszesz ze zderzak był ruszony to sprawdź sobie tez to miejsce mocowania wieszaków zderzaka
Pozdr
Jeżeli okaże ci sie ze z lamp cieknie a napewno tak będize to na pewno nie uzywaj silikonu bo sobie biedy narobisz przy pozniejszym ich sciaganiu... najlepiej zdjac lampy wyjac uszczelke i dorobic z gumy grubosci 3-4mmm. Wtedy masz na 100% spokój na dluugi czas. Oryginalne uszczeliki sa z gabki i po tylu latach juz puszczaja wode... silikonem mozesz przy okazji obkleic odpowietrzniki pod zderzakiem bo tamtedy tez czasem lubi leciec. Zajmie ci to wszystko gora 2 godzinki...
auto sprawdziłem dzis u diagnosty i tak sprzęgło przestało hałasować juz jadąc fakt wysprzęglik był nieco z wieszku zardzewiały więc może i jego mechanizm tego troche zaszedł, przejechałem sie tam i spowrotem z 25km minimum bo włąściciel był troche wczorajszy z piątku także prowadzi sie bajera nie szarpie płynie cichutko plastiki nie hałasuja amorki wg wydruku z kompa:
przód L. koło 78% P. koło 75%
tył L.koło 70% P.koło66% ( powyżej 61%- bdb wg normy)
hamulce przód L 1.90 prawy 1.72
tył L 1,26 prawy 1.17
ręczny L 1.18 P 1.05
jedno co wyszło poza tymi lampami to nieszczelność usczelniacza skrzynia-silnik triche mokre było gość powiedział że zrobi za 450 zł + 50zł uszczelniacz(dobra cena?)
Pogadaj ze sprzedającym moze ci opusci na naprawe pare groszy z ceny auta:)
opuscił 500 z ceny ale to i tak uważam mało bo trza sie rudą zajac na nadkolach bo wychodzi no i te lampy posklejac no i przeciek doszedł ale poza tym jest igła zawieszeniowo płynie srodek zadbany no i jakośtak przyjemnie sie podrózówało wieć biore niedługo wstawie wzdjęcia nowego cacka:)
jak kupisz to daj znać jak sie uporałeś z tymi lampami bo jestem ciekawy.Pozdro:)
ok opowiem co było pięć jak zrobie
witam ja miałem po kupnie swojej hanki ten sam problem -woda była w kole zapasowym po kazdym deszczu. bankowo leje ci sie przez lampy - uszczelka zle dociska do budy. zdemontuj obie lampy ,wylej z nich wode i wysusz - napitol silikonu miedzy podkładke a lampe i podkładke na powierzchni styku z budą , ostroznie załoz lamle i skrec czterema srubkami dociskając rownomiernie kazdą po trochu - problem minie. Sprawdz czy rdza sie nie osiadła w wewnętrznych kątach koło świateł jezeli tak to szczota i hammeride lub bitex i po sprawie.
już zrobione nie dociskała uszczelka lewej lampy dałem pod nią a blachę sylikony i sucho już mam pozostaje wywietrzyć dobrze bo capi jakiś czas