Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie odnośnie zarowek w lampie tylnej

Krismarzyk
25-11-09, 09:50
witam,

mam pytanie odnośnie żarówek w lampie tylnej w Civicu 5d 1999 r. 1.4is

kupiłem niedawno używaną lampę lewą tylną od jednego z polecanych tu sprzedawców gdyż delikatnie zbiłem moją w samochodzie. i jest pewna różnica pomiędzy nimi. mianowicie moja oryginalna ma 4 zarowki tj. jedna na dole (chyba mijania, długie i stopu), dwie po srodku (jedna do kierunku a druga do wstecznego) i jeszcze jedna na gorze - nie wiem jakie światło daje ta na górze, w sumie włączałem rozne swiatla i ta chyba nie daje zadnego, ale zarowa siedzi i ma podłączenie do kości.
natomiast ta kupiona ma tylko 3 żarowki, nie ma mianowicie tej górnej - zamiast żarówki jest tylko zaślepka nie ma nawet tego wkładu z kablami które idą do kości.
myślałem że to jest światło stopu i chcialem sie bawic w wygiągniecie zarowki wraz z wkładem i kablami z oryginalenj lampy i przełozenie tego do nowo zakupionej, ale widze ze ta gorna zarowa nie daje za bardzo zadnego swiatla a jezeli naprawde tak jest to nie bede sie w to bawil.

stad moje pytanie. czy ktos sie orientuje jakie światlo ma niby dawac ta gorna zarowa. mowimy tu o lampie do 5d poliftowej.

z gory dzieki

krzys_o
25-11-09, 10:07
Na górze jest światło przeciwmgielne, kupiłeś lampę z wersji UK, która ma to światło po prawej stronie, więc w lewej lampie jest zaślepka. Będziesz musiał zrobić otwór i wstawić uniwersalną oprawkę do żarówki albo kupić inną lampę.

Możesz też pokusić się o coś takiego http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11987
ale są trudności ze znalezieniem oprawek do żarówek dwuwłóknowych.

MikeFoto
25-11-09, 10:51
Na górze jest światło przeciwmgielne, kupiłeś lampę z wersji UK, która ma to światło po prawej stronie, więc w lewej lampie jest zaślepka. Będziesz musiał zrobić otwór i wstawić uniwersalną oprawkę do żarówki albo kupić inną lampę.

W jakim celu ma kupować dodatkową oprawkę? Skoro wymieniał lampę w której były 4 otwory, na taką mającą 3, a żarówki z oprawkami ma 4 to wystarczy zrobić otwór w zaślepce górnego otworu.

Krismarzyk nie używałeś nigdy przeciwmgielnego?
Górne światło to przeciwmgielne. Robisz otwór, wkładasz żarówkę z oprawką (którą posiadasz) i gotowe. Sam to przerabiałem w weekend.

krzys_o
25-11-09, 11:15
W jakim celu ma kupować dodatkową oprawkę? Skoro wymieniał lampę w której były 4 otwory, na taką mającą 3, a żarówki z oprawkami ma 4 to wystarczy zrobić otwór w zaślepce górnego otworu.

Dokładnie tak, zagalopowałem się bo u siebie musiałem takową kupić:D

Krismarzyk
25-11-09, 18:31
czyli podsumowujac,

wywalam zaslpke z gory z nowej lampy, wyjmuje zarowke wraz z wkladka i kablami ze starej lampy, przekladam zarowke wraz z wkladka i kablami do nowej lampy i gotowe.

czy mam podlaczyc kable od tych swiatel przeciwmigielnych do kostki w nowej lampie tak jak to bylo podlaczone w starej lampie?

nigdy nie uzywalem przeciwmgielnych. czy przelacznik na swiatla przeciwmigielne to ten ktory jest po lewej stronie na wysokoscki kolumny kierownicy pomiedzy kiera a regulacja poziomow swiatel? przyznam ze wlaczalem go ostatnio by sprawdzic czy przypadkiem ta brakujaca zarowka nie jest powiazana z tym przyciskiem ale ani w nowej lampie z lewej strony ani w starej lampie z prawej strony nic mi sie nie swiecilo. czy te przeciwmgielne swieca niewidzialnie?

krzys_o
25-11-09, 18:37
czyli podsumowujac,

wywalam zaslpke z gory z nowej lampy, wyjmuje zarowke wraz z wkladka i kablami ze starej lampy, przekladam zarowke wraz z wkladka i kablami do nowej lampy i gotowe.

czy mam podlaczyc kable od tych swiatel przeciwmigielnych do kostki w nowej lampie tak jak to bylo podlaczone w starej lampie?

nigdy nie uzywalem przeciwmgielnych. czy przelacznik na swiatla przeciwmigielne to ten ktory jest po lewej stronie na wysokoscki kolumny kierownicy pomiedzy kiera a regulacja poziomow swiatel? przyznam ze wlaczalem go ostatnio by sprawdzic czy przypadkiem ta brakujaca zarowka nie jest powiazana z tym przyciskiem ale ani w nowej lampie z lewej strony ani w starej lampie z prawej strony nic mi sie nie swiecilo. czy te przeciwmgielne swieca niewidzialnie?

Kolego robisz dziure w nowej lampie i zakładasz żarówkę z oprawką ze starej, tak jak by to była stara lampa.
Włącznik świateł przeciwmgielnych masz tak jak piszesz po lewej stronie kierownicy, jeśli Ci nie świeci to masz spalony bezpiecznik albo żarówkę.
Wygląda on tak jak na zdjęciu na tej aukcji
http://allegro.pl/item819795871_rover_45_mg_zs_honda_civic_wlacznik_ halogenow.html

W lampach europejskich przeciwmgielne masz z lewej strony, w wersji UK z prawej.

Son - Goku
25-11-09, 19:32
ja przeciwmgielnego nie używałem,zbędne dla mnie,no ale. . .w sumie nie działa mi on.

Tak jak kolega wyżej, robisz dziurę,a najlepiej lutownicą,Wyjmij lampę i lutownicą zrób otwór, ja tak robiłem bo chciałem dodatkowe światło stop/pozycja. (fajny efekt). I tyle.

MikeFoto
25-11-09, 21:44
przyznam ze wlaczalem go ostatnio by sprawdzic czy przypadkiem ta brakujaca zarowka nie jest powiazana z tym przyciskiem ale ani w nowej lampie z lewej strony ani w starej lampie z prawej strony nic mi sie nie swiecilo. czy te przeciwmgielne swieca niewidzialnie?

Jeśli nie świeci, to w kolejności sprawdź żaróweczkę, bezpiecznik .... i przekaźnik. Znajduje on się pod deską rozdzielczą pod tym schowkiem z lewej strony - tym malutkim - powyżej miejsca gdzie są bezpieczniki - jest na nim napisane REAR FOG RELAY ASSY

Tak jak kolega wyżej, robisz dziurę,a najlepiej lutownicą,Wyjmij lampę i lutownicą zrób otwór

Ja polecę jednak aby wywiercić małym wiertełkiem dookoła a następnie większym, później oczyścił otwór grubym papierem ściernym. Właśnie w taki sposób robiłem w sobotę lampę u siebie. Ta zaślepka to dość gruby i twardy plastik.

Son - Goku
26-11-09, 16:07
Ja polecę jednak aby wywiercić małym wiertełkiem dookoła a następnie większym, później oczyścił otwór grubym papierem ściernym. Właśnie w taki sposób robiłem w sobotę lampę u siebie. Ta zaślepka to dość gruby i twardy plastik.

Można i tak, kto woli.