PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik zamknięcia drzwi - Civic M8 5D

noSound87
25-11-09, 01:12
Witam,

szukałem i nigdzie nie znalazłem stąd nowy temat...

Mam problem z czujnikami zamykania drzwi : (
Mianowicie w nocy zawył mi alarm...podchodzę do auta a tam w środku pali się lampka od otwarcia drzwi.
Wszystkie drzwi były zamknięte oczywiście...po przekręceniu kluczyka i zamknięciu wszystkich drzwi lampka nadal się paliła i świeciła mi kontrolka, sygnalizująca otwarte drzwi...
Szybko załapałem, że chodzi o czujnik zamknięcia drzwi. Wymieniłem wszystkie czujniki i problem nadal występuje...

Pytanie do speców ;)
Kabelki, które idą od tych czujników zamknięcia drzwi idą w słupkach? Nie wiem jak się za to zabrać..ale generalnie muszę wymienić wszystkie kabelki od czujek, ponieważ któryś jest przerwany i co jakiś czas w aucie (nawet podczas jazdy) zapala mi się lampka na podsufitce...nie wspomnę też o tym, że w nocy co kilka godzin załącza mi się alarm, ponieważ auto myśli, że ma otwarte drzwi.. - w chwili obecnej mam odłączony akumulator żeby autko nie wyło...

Proszę o pomoc :(
Moje autko to Honda Civic 5-drzwi | 1996 rok | 1.4 MA8 (wersja przedliftowa - "anglik").

tomson1192
25-11-09, 18:46
sprawdz ustawienie tego uchwytu zamka na karoseri cyz jest na kropkach wybitych w karoseri czesto lubi sie przesuwac

noSound87
25-11-09, 19:36
ale te uchwyty do drzwi nie mają znaczenia...problem polega na tym, że jak otwieram drzwi to nie chce się zapalić światło wewnątrz auta... :(

Bawiłem się czujką palcami przy otwartych drzwi i raz tam mrygnie światło ...ale coś czuje że coś mam z kablami ..może podczas mycia zalałem Karcherem :(

W dalszym ciągu czekam na pomoc... :(

Pozdrawiam

Son - Goku
25-11-09, 19:40
też mi te czujniki warują w 2 drzwiach. Dziś właśnie siedzi u eksperta i naprawia mi go. Ale jak byś chciał spr który to kabel to spr miernikiem jak coś.

tomson1192
25-11-09, 20:51
a czujniki wymieniles na nowe czy uzywane? bo jak na uzywane to zobacz czy styki w tych czujnikach nie sa zaśniedziale

misiek1
25-11-09, 21:59
zobacz czy styki w tych czujnikach nie sa zaśniedziale
Dokładnie, trzeba czujnik rozebrać i popatrzyć czy styki są ok. U mnie właśnie tak było, i gdy otwierałem drzwi to lampka nie chciała się zapalić, albo czasami świeciła się bez przerwy i nie chciała zgasnąć:( przeczyściłem wyłącznik i jak na razie spokój:D

noSound87
25-11-09, 22:17
ok..sprawdzę czy nie są zaśniedziałe tylko ja mam zupełnie co innego...

po wyjęciu czujnika zostawiłem sam kabel i obserwowałem jak się auto zachowuje...
po zamknięciu drzwi dosłownie w środku lampka na suficie sama się zapalała i gasła...tak było bez czujnika jednego (po stronie kierowcy) ...tak więc myślę że mam kable skopane ... :(

Nemereth
25-11-09, 22:21
Zamknij wszystkie drzwi i otwórz jedne i pobaw się czujnikiem. Wkoncu w ten sposob dojdziesz ktora linia jest przerwana od ktorego czujnika :)

noSound87
25-11-09, 22:29
do tego już doszedłem - kabel lub czujka po od drzwi kierowcy..pytanie jak wymienić kabel jak będzie do niczego :(
Nie wiem gdzie on idzie..przez słupek gdzieś ucieka...a boje się cokolwiek rozbierać :/

tomson1192
25-11-09, 22:40
kabel ucieka w tunel taki plastikowy pod tapicerka podlogi, wystarczy wyjac fotel i masz dostep do kabli (w miare) dobry, nie ma co sie bac, nic skomplikowanego ;) to nie maybach ze wszystko tak popasowane ze ciezko rozebrac bez narzedzi za kupe kasy ;)

noSound87
25-11-09, 23:29
właśnie zszedłem na dół i sprawdziłem Panowie :(

teraz po otwarciu wszystkich drzwi w ogóle się nie pali lampka w środku a nawet kontrolka po przekręceniu kluczykiem, że którekolwiek drzwi są otwarte...zaczyna mnie wkur**** ten samochód...

Nemereth
26-11-09, 00:26
Kabel idzie po słupku do dołu i później przy drzwiach w listwie... jak masz zamknięte drzwi to pod drzwiami ścianka podłogi. Przynajmniej tak powinien iść.

noSound87
26-11-09, 11:45
a czy ma ktoś z Was schemat elektryczny kabli do tej wersji Hondy ?

bo w książce "Sam naprawiam Honda Civic" za chiny tam tego nie ma ... :(

noSound87
18-12-09, 14:13
temat można zamknąć :)

zrobione... :) - wymiana czujników +dokładne suszenie pomogło :)