PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie/tarcie, maglownica??

Frydzio
24-11-09, 22:50
witam

auto - jajko 95, stalo sie doslownie z chwili na chwile, po wymianie kierownicy ze sportowej z naba na oryginalna

od tej chwili przy skrecaniu w lewo cos strasznie skrzypi badz trze w okolicy lewego kola. Bez kanalu nic nie widac, na kanal w tej chwili wybrac sie nie moge, jest to dzwiek jakby metal tarl o metal i to bardzo glosny, bez problemu slychac w srodku przy zamknietych szybach.

ze wstepnych ustalen kumpla moze to byc jakas sprezyna z przekladni kierowniczej? albo maglownica?

pozdro

radar1607
25-11-09, 12:29
Sprawdź sworznie wachacza, górny i dolny, czy nie są wytachane i nie mają luzów. Możesz do środka napsikać jakiegoś smaru to tymczasowo zaradzisz. Górnego się nie wymienia raczej, tylko odrazu z wachaczem, dolny jest do wymiany. Zamiennik dolnego ok. 50 zł.

reaktor
25-11-09, 12:47
weż strzykawkę i nalej oleju pod gumę jeśli i skrzypienie zniknie to sworzeń do wymiany . Niezwłocznej bo koła potrafią odpaść

tomcyk
25-11-09, 16:57
weż strzykawkę i nalej oleju pod gumę jeśli i skrzypienie zniknie to sworzeń do wymiany . Niezwłocznej bo koła potrafią odpaść

hm, to az tak zle ? to nie jest kwestia tego ze po prostu dostal sie tam syf i skrzypi ??
to na pewno oznaka konca zywota ?? (ja wlasnie popsikalem i przestalo u mne skrzypiec, ale bylem u mechanika i powiedzial ze psokojnie moge jezdzic...dlatego tez pytam.. )

reaktor
25-11-09, 21:18
przez internet nikt ci nie powie, większość chłopaków mówi ze to sworzeń do wymiany , ja bym to wymienił dla świętego spokoju(sworzeń 30 wymiana 70 i ew geometria 70 ) albo dla pewności pojechał do drugiego mechanika

Frydzio
25-11-09, 21:28
ok panowie jutro lece do zaprzyjaznionego mechanika, mam nadzieje ze znajdzie chwile i postawi diagnoze

Nemereth
25-11-09, 21:31
ja bym to wymienił dla świętego spokoju

Jeżeli już to niech kolega spróbuje podnieść strone na podnosniku i opuscic.... to raz a dwa to tyle, że dość dziwna diagnoza skoro zawieszenie nie było ruszane.... proponowałbym zmiane kierownicy zpowrotem a później robienie kosztów z wymianą części zawieszenia.

A moje pytanie brzmi czy po wymianie kierownicy odczułeś, że ciężej się nią kręci? a przy okazji, masz płyn w maglownicy ?

reaktor
25-11-09, 22:00
to raz

dość dziwna diagnoza skoro zawieszenie nie było ruszane....

to dwa

ja wlasnie popsikalem i przestalo u mne skrzypiec,
przypadek?

Frydzio
26-11-09, 15:57
ok panowie, sprawa rozwiazana, mechanior sie z nia uporal doslownie w 3 minuty, ale wiadomo - oko i kanal...

odgiela sie jakas blacha okolic lewego sworznia - pewnie osłona tarczy hamulcowej