PDA

Zobacz pełn± wersję : Mało powietrza? albo cos.......

robsonek
20-06-06, 12:23
Witam
Jestem tu nowy i jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o lagodne traktowanie :)
Niedawno nabylem Honde Civic 1996 1,6 83KW 5D tzw Anglik. Jezdzi sie nia swietnie, po przesiadce z VW Golfa to niebo a ziemia. Mam jednak maly problem a mianowicie: gdy auto jest zimne oraz gdy na dworze jest zimno (noc, wieczor) silnik chodzi jak igielka natomiast gdy jest cieplo (tzn na zewnatrz) auto ma jakby opznienie w przyspieszaniu w zakresie od 2500 do 3000 obr, wyglada tak jaby dostawalo malo powietrza.
Zaznaczam ze sprawdzalem samodiagnostyke i nie pokazuje zadnych bledow. Filtr pow. nowy, swiece nowe, paliwko lane na najlepszych stacjach. Nie robilem jeszcze resetu komp.
Mam pytanko czy ktos mial takie objawy, moze to wina filtra powietrza.....?
Prosze o rade.

Pozdr wszystkich uzytkownikow HOND:))))

ppm702
20-06-06, 12:26
będziemy łagodni i przeniesiemt Twój post do działu dla anglików, czyli civicków 5d :)

Masz oryginalny dolot?

zed
20-06-06, 16:59
Moim zdaniem tak sie dzieje gdy silnik zasysa cieple powietrze.Obroty moga troche szalec i muli sie od 2 do 3,5 tys. ale dotyczy to glownie gazu na benie nie powinno sie nic dziac.Opisz dokladnie jaki masz dolot seria czy jakies mody pozdro

robsonek
20-06-06, 18:22
Ups sorry za zamieszczenie posta w zlym dziale.....
Nie dodalem ze to silnik D16y3, mam wszystko w oryginale, zadnych przerobek czy cos podobnego. Moze gdzies dostaje sie jakies powietrze dodatkowe. Chyba musze sprawdzic caly uklad dolotowy. Czy pomoglby reset kompa? GAZU Brak a oznaki takie jak pisal Zed - muli od 2500-3000 ale jesli jest na dworze chlodniej problem znika.....

ahaman
20-06-06, 19:05
GAZU Brak a oznaki takie jak pisal Zed - muli od 2500-3000 ale jesli jest na dworze chlodniej problem znika.....
Nie wiem jak duża jest skala Twojego problemu, ale to może być całkiem normalne zachowanie, a dzieje się tak przez czujnik ci¶nienia atmosferycznego.
Jak pojedziesz w góry to będziesz miał podobne objawy przez cały czas - tam powietrze jest rzadsze niż na nizinach.