PDA

Zobacz pełną wersję : zbyt bogata mieszanka?

gryzmo
20-06-06, 12:00
Mam problem tego typu (szukałem ale nic nie znalazłem na tan temat).Mianowicie strasznie mi śmierdza spaliny i-widać to najlepiej wieczorem jak się robi chłodniej,dymi mi z wydechu.Oleju nie bierze,więc szukałem gdzie indziej.Wykręciłem świece i jest czarny matowy nalot na spodzie gwintu.Elektrody są wypalone wzorcowo.Doczytałem się,że to może być zbyt bogata mieszanka.Świece mam DENSO.Silnik to D14A3.Usunąłem zwężke,zrobiłem jak należy reset kompa ale "problem"jest cały czas.Osiągi ma takie jak powinien mieć,spalanie też więc czy wogóle coś z tym robić?Przebieg 154000.Olej Mobil 10W40.Dzięki z góry za odpowiedzi.

Furious
20-06-06, 12:01
sprawdz moze zapłon

ANTEK
20-06-06, 12:07
masz wyciety katalizator? jak nie ma kata to smierdzi beną ;)

gryzmo
20-06-06, 13:47
Z tego co widze wszystko jest,sonda też ale czy sprawna to nie wiem.I nie jest to smrodek benzyny ale raczej tak jak by spalanego oleju.Czytając troche na forum wykluczyłem pierścienie bo jest to dym w zasadzie widoczny tylko wieczorem jak jest chłodniej ale smrodek jest cały czas.Przy obrotach wysokich,niskich,przy hamowaniu silnikiem w dzień nic nie widać ale jak wjade do miasta i stoje w korkach to przy włączonym nawiewie czuje go też w środku.Czy jadąc na stacje obsługi i jak zrobie sobie analize spalin to będe wiedział czy to zbyt bogata mieszanka ewentualnie?A jeśli tak to czy można jakoś to komputerem ustawić bo z tego co tu piszecie to sam sobie ustala skład mieszanki.A może robie problem z niczego.

ANTEK
20-06-06, 14:00
co do zlej mieszkanki.. to jedz na stacje diagnostyczna niech ci sparwdza mieszanke czy sie lapie w normie, jak nie to potem reset kompa i ustawianie go na nowo (opis znajdziesz na forum), moze to da rade.

Blend
20-06-06, 14:41
Jak ci kopci na czarno to masz za bogatą mieszankę.

Furious
20-06-06, 16:58
nawet jesli ma za bogata mieszanke to co?
dwie opcje, albo reset albo sonda do wymiany. A spalanie masz w normie?

gryzmo
20-06-06, 17:28
Spalanie w normie.Do 7l. w mieście i mniej jak 6l. na trasie.Reset robiłem 5 dni temu także to już mam za sobą.A za bogata mieszanka to za dużo powietrza względem paliwa czy odwrotnie?A co do sondy to może już umarła bo wątpie żeby ją poprzedni właściciel wymienił a przebieg już 154tys.

Furious
20-06-06, 18:23
za bogata mieszanka to za duzo paliwa a to sie kłuci ze spalaniem w normie.
sprawdziles zapłon??

gryzmo
20-06-06, 22:23
Zapłonu nie sprawdziłem bo na razie nie wiem jak.Musze doczytać to wtedy zerkne.

Furious
20-06-06, 22:24
Zapłonu nie sprawdziłem bo na razie nie wiem jak.Musze doczytać to wtedy zerkne.
jak nie masz lampy stroboskopowej to jedz do jakiegos mechaniora

gryzmo
20-06-06, 23:07
A no już doczytałem-nie mam niestety i nawet nie wiedził bym jak się za to zabrać.Ale wyczytałem też że sporo osób miało problemy ze świecami DENSO a ja mam takie.Piszą że przy odpalaniu muszą kilka razy wałem zakręcić i u mnie też tak jest.Może zła ciepłota?Zmienie na NGK i zobacze wtedy.

Wally
21-06-06, 09:49
gryzmo, ja bym to olal, mi przy stozku i srednio dynamicznej jezdzie po miescie chla 8-8.5L. Cieszy mnie to, ze podczas hamowania, nawet przy 7krpm z wydechu nie lecial zaden dymek. Wez moze kogos i sprawdz przy rozgrzanym silniku na postoju przy wcisnieciu gazu na maxa czy nie leci Ci dym z wydechu - jak tak to jakiego koloru.

Jesli nic zlego nie zaobserwujesz to jezdzij dalej, swiece masz tak samo okopsone jak moje wiec tez nie wyglada to zle. Denso sa tak samo polecane jak NGK. Jedz na analize spalin i sie dowiesz prawdy.

gryzmo
21-06-06, 11:25
Ok.Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Myśle że to mi wystarczy.

prz3mo
21-06-06, 11:36
Tak sobie mysle... A czy czasem zapach spalin nie moze tez oznaczac, ze skonczyl sie katalizator??? Moze to wlasnie to.

ANTEK
21-06-06, 13:30
moze to oznaczac :) pisalem wyzej... myslalem ze brak kata=skonczony kat bedzie znaczylo to samo :)

olszes
13-06-10, 00:26
witam
żeby nie zakładać nowego tematu to się podkleje :)
Mam ten sam problem tylko,że w b16a2, kat ma dopiero 5 m-cy, sondy (Denso) obie nowe 2 dni temu załozone, reset zrobiony, a i tak śmierdzi paliwem ? czy są jakieś inne opcje oprócz wyzej juz wymienionych?
układ dolotowy oryginalny z filtrem od hondy.ECU od ek4 SiR

skolopendra
13-06-10, 10:15
a i tak śmierdzi paliwem ?

jedz na analizę splin

olszes
13-06-10, 11:20
jedz na analizę splin
w środe mam przegląd, także będe wiedział. Miałem nadzieje, że może coś się znajdzie przed :)
no nic zobaczymy w środe co wykarze :) aczkolwiek na ostatnim przeglądzie było to samo i mi gość powiedział, że jest za bogata mieszanka, więc pierwsze co t owymieniłem sondy, no ale to chyba nie to skoro nadal śmierdzi :( dodam jeszcze, że na jałowym słychać takie delikatne pykanie z wydechu :confused: może wartoby świece jeszcze sprawdzić ?

skolopendra
13-06-10, 11:29
wartoby świece jeszcze sprawdzić ?

a nie zrobiłeś tego jeszcze? to chyba jedna z pierwszych rzeczy które się sprawdza

olszes
13-06-10, 11:57
no nie, bo świece zmieniałem jak wymieniałem kata, więc nie przypuszczam. ale sprawdze.

no i sprawdziłem, wyglądają na lekko przegrzane takze jutro kupie nowe i dam znac czy cos pomogło :)

olszes
14-06-10, 20:07
no i nie pomoglo dalej czuc paliwo, jakieś inne rady ? co jeszcze mozna sprawdzic ?

olszes
16-06-10, 21:13
jestem własnie po przeglądzie, wyniki wygladaja nastepujaco :
na wolnych:
CO 7.78
HC 722

na wysokich:
CO 6.21
HC 379
:eek:
pomózcie mi znalez przyczyne bo już mi się skonczyly pomysly :(

pm487
16-06-10, 23:50
o kur** ale wyniki, CO powinno być na jałowym do 0,5% a HC do 100ppm, na podwyższonych co będzie niższe, do 0,3 max! Założę się że współczynnik nadmiaru powietrza (Lambda) masz dużo poniżej 1 (mniej niż 0,97 to bogata mieszanka a powyżej 1,03 to wysoka), U Ciebie pewnie z 0,7! Jak nic sonda do dupy albo coś Ci zatyka dopływ powietrza bo to nie jest normalne.
Ps. Wiidzę że w kilku tematach już o tym pisałeś;)
Zobacz jak to wygląda prawidłowo na przykładzie mojego autka www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05d0494b04c4a161.html

olszes
17-06-10, 00:22
o kur** ale wyniki, CO powinno być na jałowym do 0,5% a HC do 100ppm, na podwyższonych co będzie niższe, do 0,3 max! Założę się że współczynnik nadmiaru powietrza (Lambda) masz dużo poniżej 1 (mniej niż 0,97 to bogata mieszanka a powyżej 1,03 to wysoka), U Ciebie pewnie z 0,7! Jak nic sonda do dupy albo coś Ci zatyka dopływ powietrza bo to nie jest normalne.
Ps. Wiidzę że w kilku tematach już o tym pisałeś;)
Zobacz jak to wygląda prawidłowo na przykładzie mojego autka www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05d0494b04c4a161.html
no pisalem ale nie uzyskalem konkretow, a co do sond to obie nowe denso, maja dopiero kilka dni... zastanawiam sie co mogloby zatykac mi powietrze ??? filtr z hondy i tylko doprowadzone zimne z dolu doniego nic wiecej.
lambda 0,83
zastanawiam sie jeszcze czy mi wtryski nie leja za mocno

jasiek09
17-06-10, 08:04
może to być map sensor, czujnik temperatury płynu lub powietrza

subbler
17-06-10, 11:48
a jak wszystko inne zawiedzie to zerknij na czujnik położenia przepustnicy - u mnie był źle wyregulowany, tzn przy zamkniętej powinien dawać 0,2V - u mnie było ponad 1V..kilka puknięć żeby się lekko przekręcił i przestało go tak zalewać.

adamb
17-06-10, 12:21
mi smierdzialo spalinami w srodku, dopoki nie wspawalem kata i nowego tlumika. teraz mozna sie delektowac zapaszkiem stojac za bolidem.
jak ja bym chcial, zeby moje chlalo 7l po miescie..

olszes
17-06-10, 14:44
może to być map sensor, czujnik temperatury płynu lub powietrza

sprawdzałem na trzech innych map sensorach, czujnikow jeszcze nie patrzyłem,

a jak wszystko inne zawiedzie to zerknij na czujnik położenia przepustnicy - u mnie był źle wyregulowany, tzn przy zamkniętej powinien dawać 0,2V - u mnie było ponad 1V..kilka puknięć żeby się lekko przekręcił i przestało go tak zalewać.

ztego co pamietam w b16 powinno byc 0,45V i tyle jest takze odpada

ktoś ma jakies jeszcze pomysly ?

zapomnialem dodac, ze silnik jak wiadomo jest b16a2 z eg, ale komp mam od jdm ek czy moze on podawac inne wartosci niz byc powinny? chodzi mi o to czy czasami ek nie potrzebuje wiekszej nieco dawki paliwa i dlatego mi go podlewa za bardzo ?

pm487
17-06-10, 20:23
Czy te auto nie jest przypadkiem po jakimś szerzej zakrojonym tuningu, może wtryski ma od innego auta o innych parametrach czy co, przecież to nie możliwe by wyrzucał nie spalone paliwo jak jakiś dwusuw...

olszes
18-06-10, 00:02
Czy te auto nie jest przypadkiem po jakimś szerzej zakrojonym tuningu, może wtryski ma od innego auta o innych parametrach czy co, przecież to nie możliwe by wyrzucał nie spalone paliwo jak jakiś dwusuw...

tego nie wiem, ale przy kupnie koles mi powiedzial, ze jest naprawde szybki, czyli calkiem mozliwe ze cos bylo grzebane w silniku...