Zobacz pełną wersję : czyszczenie stoża AEM
jarek_alien
23-11-09, 21:53
witam własnie kupiłem używany suchy stożek AEM i sprzedawca poinformował mnie ze trzeba ten stożek wyczyścić tylko nie wiem jak sie to robi. Dacie mi jakieśinfo na ten temat??
ludwik, woda i niech schnie zdrowo;]
a po wszystkim najlepiej olejkiem przesmarować
suchy stożek majster, suchy;] umyc, wyschnąc i zakładać
a ja kupiłem zestaw do mycia ( detergent do mycia + olejek po wyschnięciu ) firmy JACKY w norauto czyli ten olejek jest zbędny?
to zalezy neiktore stozki sa "mokre" i wtedy trzeba je naoliwic... po okreslonym przebiegu umyc detergentem i znowu naoliwic i tak w kółko...
a suchy jak sama nazwa wskazuje musi byc suchy, bez zadnej oliwy itp.
JAkby ktoś chciał to mam zestaw Simoty czerwony, olejek i detergent, 2x200ml, oddam po taniości (40 zł)
Na alledrogo 65 zł stoją.
jak się temat nawinoł to ja zapytam odnośnie mycia takiego "suchego" filtera :)
jeżeli mój stożek nie jest gąpkowy tylko jest to bawełna zawinięta w metalową blaszke to można go "wyszorować" szczoteczką do zębów z ludwikiem czy lepiej to zrobić tylko samą ręką (palcami) + ludwik, żeby nie zniszczyć powłoki materiału ?
nigdy czegoś takiego jeszcze nie robiłem więc wole spytać..
ja to robię tak:
- nalewam do plastikowej miski z płaskim dnem cieplej a nawet gorącej wody uprzedino dostarczając tam troche ludwika
- biorę w dłoń ludwika
-polewam ludwikiem stożek tak sobie niech sobie będzie
- ...i troche jeszcze do tej wody
- wprowadzam stożek do wody w poziomie- zwykle poziom wody jest na wysokosci 1/2 stożka u mnie;]
- wprowadzam stożek w ruch obrotowy wokół własnej osi poprzez szybkie jego kręcenie w dłoniach
- nie leży wtedy na dnie, lekko go wtedy podnoszę do góry
- zwykle po kilku obrotach uwalnia się większa częśc brudu, jednak czynność tę powtarzam po zlaniu brudnej wody do kibla.
dzieki dzieki;]
mam pytanie. posiadam stożek aoma(kupiłem caly zestaw z power rura) i czy ten stożek jest suchy czy mokry? należy go umyć a potem nawilżyć olejkiem, czy nie jest to konieczne? i po ilu przejechanych kilometrach powinno sie powtarzać mycie ewentualnie nawilżanie olejkiem?
skolopendra
25-11-09, 15:00
stożek aoma
a google nic nie piszą na ten temat? :cool:
http://www.allegro.pl/item830656083_profesionalny_filtr_stozkowy_aoma_do _100km.html
aoma do nawilżenia. stożek klasyczny mokry. od nowosci najlepiej go nawilzyc olejkiem i potem uimyc i znowu nawilzyc. najlepiej kup se cały zestaw K&N bo po co na sam olejek wydawac hajs