Zobacz pełną wersję : rozrzad 1,3 16v
koledzy potrzebuje pomocy z civickiem 1,3 16v 93 r wiec tak dzisiaj po wymianie kompletnego rozrzadu pompa wody napinacz i pasek dzieje sie cos dziwnego auto normalnie chodzi pali wkreca sie na obroty tylko problem jest tego typu jak by cos wyło nie mocno tylko mnie to denerwuje naciag paska regulowalem i sprawdzałem 10 razy i wszystko jest ok tylko wkurza mnie to jeczenie koledzy co to moze byc ????
najlepiej zlokalizuj mniej więcej w którym miejscu ew z której strony będzie łatwiej
własnie od strony rozrzadu i to sie stało nagle po zmienie tego:(
może to łożysko np w pompie wody lub w napinaczu
ale wszystko jest nowe prosto ze sklepu
poradzcie cos koledzy
a sam to wymieniałeś że jest nowe ?
tak sam zmienialem jestem mechanikiem z zawodu wiec wiem co i jak
wiesz że nowe to nie znaczy że nie ma jakiejś skazy...
własnie sie nad tym zastanawiam tylko jak to teraz sprawdzic??
Mialem to samo w moim starym EG3, napinacz za mocno dociagniety, sprawdz w manualu z jaka sila ma byc dokrecone.
W jakich sytuacjach Ci to jęczy, ciągle?? Dźwięk zmienia się wraz z obrotami?? Czy tylko na postoju to masz, na wolnych obrotach?? Bo jeśli to jest na wolnych obrotach to czasami tak jęczy silniczek krokowy :).
kolego jeczy mi w zakresie wolnych obrotów przy dodawaniu gazu tak do 1500 obr
fajnie by było jakbyś to może jakoś nagrał, być może jest to ten nieszczęsny krokowy. Cały czas to tak jęczy czy tylko od czasu do czas, nie zawsze??
no własnie na zimnym silniku tego nieraz nie ma :
Może nie tyle rozrząd, co alternator?
nie pasek sciagałem i dzwiek pojawia sie nadal
a ten krokowy sprawdzałeś?? Jak Ci zacznie buczeć znowu to odłącz wtyczkę od krokowca i przynajmniej będzie wiadomo, ze to nie to...
to nie jest krokowiec bo nic nie ustaje jak to odłącze
pasek Ci jęczy jest twardy.
sprawdź ja jakiś czas.