Zobacz pełną wersję : Centralny zamek-Civic V hatchback
Witam, mam trochę dziwny problem z centralnym zamkiem. Jak otwieram drzwi kluczem, to otwierają się i od strony kierowcy i od strony pasażera. Natomiast jak zamykam to tylko te od strony kierowcy. Rozbierałem ostatnio ze znajomym drzwi i słychać, że mechanizm działa tylko przy otwieraniu drzwi, przy zamykaniu nie ma żadnej reakcji przy drzwiach pasażera Spotkał się ktoś z takim problemem?Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Miałem podobny problem........ zamykanie chodziło na dwoje drzwi natomiast otwieranie tylko na drzwi kierowcy...... Wyeliminowałem to w ten sposób że ściągnąłem poszycie drzwi kierowcy i przesunąłem delikatnie mechanizm zamka (ten z klamką) w kierunku przodu auta........... Może u ciebie pomoże to samo ale w drugą stronę.
Pozdro
było o tym kilka razy. Wypadałoby użyć opcji szukaj. Stycznik w drzwiach przy zamku masz zwalony i tyle.
OK dzięki wielkie :) a ile by kosztowała wymiana czegoś takiego? Pzdr
wojtasCiviC
24-11-09, 17:46
było o tym kilka razy. Wypadałoby użyć opcji szukaj. Stycznik w drzwiach przy zamku masz zwalony i tyle.
Stycznik? chyba przekaźnik
Rozbierz, przeczyść.
Takich rzeczy raczej się nie czyści tylko wymienia
najpierw bym spróbował wyregulować silownik, tak jak na początku ktoś napisał, wg mnie to jest powód
Ale jesli stycznik jets walnięty to wiem z ekilka osob juz to jakos naprawiało z tego forum..
wojtasCiviC
24-11-09, 18:00
tak ale styczniki i przekaźniki mają to do siebie, że styki się zuzywają (sklejają, nie kontaktują, przepalają, zaśniedzają) i czyszczenie też da efekt, ale na krótka metę
Jeśli styk nie jest zżarty to zazwyczaj elektrosol pomaga, ale może być tak jak mówisz, nie praktykowałem tego.
Witam, mam trochę dziwny problem z centralnym zamkiem. Jak otwieram drzwi kluczem, to otwierają się i od strony kierowcy i od strony pasażera. Natomiast jak zamykam to tylko te od strony kierowcy. Rozbierałem ostatnio ze znajomym drzwi i słychać, że mechanizm działa tylko przy otwieraniu drzwi, przy zamykaniu nie ma żadnej reakcji przy drzwiach pasażera Spotkał się ktoś z takim problemem?Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
u mnie było podobnie, rozebrałem boczki drzwi i potraktowałem cały mechanizm zamka centralnego WD40, cięgła i zamek. od tego czasu nie mam problemu z zamkiem centralnym
Ok dzięki wielkie chłopaki, w weekend czasu trochę będzie to pomajstruje i dam znać czy wszystko gra :) Pzdr!
Czyszczenie zamka itd. wd40 ani poruszanie mechanizmem nic nie dało :(
Pozwole sobie troszke odświezyt temat. Otóż wraz z nadejściem mrozów pojawił sie problem z moim centralnym. Drzwi od kierowcy przestały sie otwierać, otwierają sie tylko pasażera ale po dwóch sekundach znów sie zamykają. Podejrzewam, że coś zamarza i stawiam tu na siłownik. Ale moge sie mylić, więc może jakieś sugestie czym to moze być spowodowane? jak sie pozbyć tego problemu? bo srednio mi sie widzi przez całą zime wsiadać drzwiami pasażera :o
Dodam że jak auto sie dobrze nagrzeje w środku zamek zaczyna działać normalnie. Przed zimą zdejmowałem obydwa boczki i czyściłem wszystko WD-40 teoretycznie środek ten powinien usunąć stamtąd wode ale juz sam nie wiem.
Stawiam na jakieś zwarcie/spięcie/przebicie na kablach.
Problem usuniety.
Przyczyna: woda w siłowniku.
Miałem też podobny problem jak kolega wyżej, kiedy raz musiałem Hankę umyć w zimie. Potem nie mogłem otworzyć zamka od strony kierowcy, od strony pasażera otwierały się bez problemu, z tym, że nie chciały się zatrzasnąć, dopiero po nagrzaniu w kabinie się zamykały i w końcu zamek od drzwi pasażera też puszczał. Od tamtej pory jak muszę umyć samochód w zimie, to zawsze zaklejam zamki kawałkiem taśmy malarskiej i jak dotąd problem się nie powtórzył.
Czarny1800
21-03-10, 18:59
Panowie a u mnie jest problem taki ze jak otwieram drzwi (tylko kluczykiem na pilota nie mam) to otwierają sie tylko przód i tył od strony kierowcy. Strona pasażera sie nie otwiera, natomiast jak zamykam drzwi to tylko od kierowcy sie zamykają a żadne inne nie... Co zrobic zeby było git???
Napewno w tym "łącnziku" w drzwiach kierowcy, to na początek, jak to naprawisz daj znać jak wszystko chodzi, będziemy myśleć dalej.
no i problem masz z prawym tylnym siłownikiem. Albo siłownik umarł, albo instalacja
Czarny1800
22-03-10, 20:55
dodam jeszcze że z przodu z prawej strony słychac dzwięk jak by silniczka?? który pracuje po przekreceniu kluczykiem ale drzwi zamknięte... a demontarz boczków w drzwiach jest trudny??
Nie, kilka śrub i zatrzaski. Jak słychać i nie otwera i nie zamyka to coś się zblokowało.
a można wpiąć się jakims silownikiem master pod ten seryjny zamek sterujacy w którym wyrobiły sie styki????.rozebralem swoje drzwi i zauwazylem ze jest zamontowany silownik master, ale nie jest podlaczony ,ktos kiedys mial jakis alalrm.
Ja mam troche inny problem. Urwal mi sie silownik od drzwi kierowcy i nie zamyka sie auto z pilota i musze wchodzic do auta przez bagaznik. Czy jesli kupie taki silownik jak tutaj: http://allegro.pl/item970905405.html i go zamontuje w miejsce tego co sie rozwalil bez podlaczania kabelkow to bedzie spelnial swoje zadanie, czyli zamykal auto??
@flexiuk
Tak. Ale master ma 3 kable sterujące i 2 kable do otwierania/zamykania. Jeśli masz siłownik w drzwiach kierowcy to bez problemu, jeśli nastomiast masz taki przełącznik jak w 5D musisz ciągnąc 2 kable do centralki.
@MrUkAs
Oryginalny ? Lepiej kup oryginalną używkę. Centralka seryjna ? Jeśli tak to ja bym się nie bawił w uniwersalne.
tak mam silownik master, i z tego co zauwazylem to byly kiedys wykorzystane dwa przewody ,pewnie do otwierania z pilota,trzy przewody sa zaizolowane..czyli mozna by sie wpiac tymi przewodami pod kostke seryjnego zamka gdzie ida trzy przewody .
Tak. niestety nie pamiętam kolori kabli w siłowniku, które sa od sterowania które do otweirania/zamykania. Ale te 2, które były wykorzystywane to do otwierania zamykania, a 3 pozostałe, zaizolowane to pod nie podepnij te 3 kable, które są doprowazdzone do tego przełącznika.
pzdr,
Centralka montowana przez kogos tam. Wyglada na lipe, bo nawet auta nie mozna kluczykiem otwierac. Jedynie pilotem. Na pewno to nie jest oryginal.
To masz konkretną lipe. Rozbierz boczek, zobacz co tam się dzieje.
raq22100
Dzieki .Jutro mam wolne to pogrzebie .pozdrawiam
To masz konkretną lipe. Rozbierz boczek, zobacz co tam się dzieje.
Urwal sie silownik, a dokladnie pekl ten otwor co sie wkreca srubke....Do auta musze wchodzic przez bagaznik ;P
No ale kluczykiem dlaczego nie mozesz otworzyc? To mnei martwi... To masz uniwersalny siłownik, kup jakiś na allegro podepinij i mi smigac...
Tak. niestety nie pamiętam kolori kabli w siłowniku, które sa od sterowania które do otweirania/zamykania. Ale te 2, które były wykorzystywane to do otwierania zamykania, a 3 pozostałe, zaizolowane to pod nie podepnij te 3 kable, które są doprowazdzone do tego przełącznika.
pzdr,
witam .dzis probowalem reaktywoawac centralny zamek ale sie nie udalo. przed podlaczeniem uniwersalnego silownika pod przewody seryjnego (niebiesko-czerwony,niebiesko-bialy ,czarny),chcialem sie upewnic czy bedzie chodzilo i zwieralem w kostce na przemiam te przewody.okazalo sie ze przy zwieraniu niebiesko-czerwonego z czarnym slychac stykanie przekazniczka w centralce,a przy drugim ukladzie cisza...moze padla centralka hmmmm. acha i przy pierwszej kombinacji nie ma reakcji w drzwiach pasażera ,dopiero przy szybkim zwieraniu i rozwieraniu niebiesko-czerwonego z czarnym zamek malymi skokami zamyka sie .rozebralem drzwi pasazera i sprawdzilem czy cos nie blokuje i wszystko jest ok .rozebralem rowniez centralke i wizualnie nie widac zadnych zasniedzen ...dalem sobie dzis juz spokój poskrecalem wszystko wyciągnąłem bezpiecznik od centralnego .....i cos jeszcze mnie pokusiło aby wlozyc spowrotem bezpiecznik efekty by taki ze drzwi pasazera normalnie sie zamknely bez jakis skokow.
Powoli...
Do przełącznika idą 3 kable, niesko-czerwony, niebiesko-biały i czarny. Jak stykniesz niebiesko czerwony z czarnym powinna powinan być reakcja, jeśli nie ma styknik niebiesko biały z czarnym, jeśli była reakcja powtórz styknięcie niebiesko czerwonego z czarnym. Jeśli tak jest, tzn. że wszystko jest OK z centralka. Mostkowac czarny musisz naprzemiennie z tymi 2 kablami, bo jak raz zamkniesz drzwi pasazera to drugi raz ich nie zamkniesz, musisz otworzyc.
Powoli...
Do przełącznika idą 3 kable, niesko-czerwony, niebiesko-biały i czarny. Jak stykniesz niebiesko czerwony z czarnym powinna powinan być reakcja, jeśli nie ma styknik niebiesko biały z czarnym, jeśli była reakcja powtórz styknięcie niebiesko czerwonego z czarnym. Jeśli tak jest, tzn. że wszystko jest OK z centralka. Mostkowac czarny musisz naprzemiennie z tymi 2 kablami, bo jak raz zamkniesz drzwi pasazera to drugi raz ich nie zamkniesz, musisz otworzyc.
tak mostkowalem naprzemian .....jak stykne niebiesko czerwony z czarnym jest reakcja w postaci tykniecia w centralce ale nie objawia sie otworzeniem czy zamknieciem drzwi pasazera ,z niebiesko bialym zero reakcji.rozbierajac centralke zauwazylem ze sa tam dwa male przekazniki i wydaje mi sie ze one powinny stykac naprzemiennie ...:confused:
W takim razie, miernik w łape i mierz napięcie na silowniku u pasazera.
No ale kluczykiem dlaczego nie mozesz otworzyc? To mnei martwi... To masz uniwersalny siłownik, kup jakiś na allegro podepinij i mi smigac...
No nie idzie, najwidoczniej nie ma mastera i dlatego z kluczyka nie otwiera. Jak kupie na allegro silownik to kabelki bede musial podpinac??
W takim razie, miernik w łape i mierz napięcie na silowniku u pasazera.
dzis wziąłem miernik w łape .okazalo sie ze na silowniku jest caly czas 12v.i podczas stykania niebiesko-czerwonego z czarnym lekko spadnie i powraca do 12.. pozniej zasterowalem recznie zmieniajac biegunowosc w kosce silownika pasazera i pieknie sie otwiera i zamyka.najwidoczniej poszla centralka a dokladniej ten jeden przekaznik ktory moze caly czas zwierac....pozdrawiam i życze zdrowych,wesołych, świąt
@Mrukas
Ale mechanicznie powinno otwierać chociaż te drzwi ! Poprzez przekreceniu kluczykiem powinny sie drzwi otworzyc.
sterownik jest chyba w takim ukladzie jak by caly czas byly zamykane drzwi i nie pozwala na zasterowanie.bo po odlaczeniu bezpiecznika centralnego i ustawieniu drzwi pasazera w pozycji otwartej i pozniej po ponownym wlozeniu bezpiecznika zamek sie zamyka i recznie nie mozna ustawic w plozeniu otwartym silownik mocno trzyma
@flexiuk
Walnięta centralka albo zwarcie.
EDIT:
Edytowałem posty bo się trochę wypowiedzi pomieszały.
@Mrukas
Ale mechanicznie powinno otwierać chociaż te drzwi ! Poprzez przekreceniu kluczykiem powinny sie drzwi otworzyc.
No nie idzie, wkladam kluczyk i nic zrobic nie idzie. Bez podlaczania kabelkow bedzie z pilota otwieral??
Dziwne... PO podłączeniu2 kabelków będzie zpilota otwierał drzwi kierowcy. Po podłączeniu 3 kolejnych - sterujących - będzie otwierał wszyscy dzwi.
pzdr,