Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nawiew w 5gen(hatchback)?

Niclaus
19-06-06, 20:04
Czy można całkowicie "wyłączyć" (zablokować) strumień ciepłego powietrza podawany z nawiewu (no klima) w Hani 5g 94' kaczbak??
Suwak "cold-hot" mam ustawiony na zimne ale to nic nie pomaga.
Any suggestions??

mighty
19-06-06, 20:49
zamknąć kratki nawiewów? :roll:

Bono
19-06-06, 20:54
z centralnego nawiewu nie zatkasz, bo masz strumien albo na kratke na podszybiu, albo na paszcze od frontu....spróbuj zatkać czymś...jakiś karton, albo stare szmaty :D :D

Matey
19-06-06, 21:01
na podszybiu mozna zamknac... Ten nawiew co sie w szybie odbija... A nie mozna przelaczyc zeby na nogi lecialo ?

tomekk
19-06-06, 21:02
A może po prostu linka Ci się zepsuła od regulacji? Schyl się i zobacz czy mechanizm sterujący, do którego przymocowana jest linka, pracuje wraz z suwakiem na kokpicie.
Jak nie, to ręcznie go przestaw na zimny nawiew i napraw linkę....
Chyba, że to nie o to Ci chodziło i sterowanie ogólnie jest sprawne - wtedy to nie mam pomysłu :D

Cola_ldz
19-06-06, 21:11
U mnie jest tak że jak mam ustawione na zimne to i tak leci ciepłe :( I nie wiem co z tym zrobić

Matey
19-06-06, 21:12
Bo goraco na dworze jest ? :roll: ?

Niclaus
19-06-06, 21:58
Niestety z linką i regulacją wszystko jest ok.
Z tego zco wydumałem to najmniej tego ciepłego powietrza jest jak ustawię all na szybę tylko ( nie przez kratkę. ale przez tą "szparkę" :twisted: . co idzie wzdłuż szyby)
Ale to i tak srednia przyjemność jak przy >30 na zewnątrz jeszcze mam dodatkowo ciepło z nawiewu :?

Ciągle czekam na jakiś genialny patent (bo na razie to te szmaty wydają się być najskuteczniejszym rozwiązaniem - niestety) :(

qba1983
19-06-06, 23:27
Bo goraco na dworze jest ? Rolling Eyes ?
cos mi sie zdaje ze to chyba glowna przyczyna twoich klopotow.

Ciągle czekam na jakiś genialny patent (bo na razie to te szmaty wydają się być najskuteczniejszym rozwiązaniem - niestety) n

jest takie jedno rozwiazanie-- zaluz se klime :wink:
pozdrawiam

Niclaus
19-06-06, 23:33
Bo goraco na dworze jest ? :roll: ?

No niby masz rację, ale w jak jadę gdzieś w nocy to jest tak samo, a przeciez o 23 jest nie więcej niż 20st. :/

Zresztą problem w tym że to powietrze z nawiewu nie jest letnie/trochę ciepłe - ono jest bardzo ciepłe/żeby nie powiedzieć gorące ( od razu ucinam - nie mam problemów z chłodnicą).

:570: :570: :570: :570: :570: :570: :570:

Matey
19-06-06, 23:58
To moze linka spadla z ciegna... I dlatego...

marianekss
20-06-06, 00:25
Sprawdź zawór który odłącza płyn chłodniczy na nagrzewnice. Ja miałem taki problem tyle że odwrotny. W zimie nie miałem ciepłego nadmuchu. Wystarczyło przestawić zawór i było wszystko ok, a linka która powinna przełączać ciepło - zimno była zepsuta.

tomekk
20-06-06, 02:10
Sprawdź dokładnie tą linkę. U mnie np. znacząca zmiana temperatury pojawia się w bardzo niewielkim zakresie ruchu dźwigni, tzn. dopiero przy samym końcu rzeczywiście ograniczony zostaje dopływ ciepłego powietrza. I linka w sumie mi tego nie "dociąga" - jak chcę mieć najzimniejsze możliwe ustawienie, to muszę ręcznie sobie przestawić. I dlatego w najbliższym czasie będę wymieniał linkę z pancerzem :)

dejvt
20-06-06, 08:51
koncowe linki masz pod schowkiem... pociagnij taki bolec do siebie na maxa - bedziesz mial na zimne ... jak go oddalisz to bedzie cieple... moze spadla koncowka linki (takie kółeczko z bolca o dlugosci 15mm :)

pompek
20-06-06, 18:08
a jakby się przełączyło na obieg zamknięty i bez włączonego nawiewu? to chyba nic nie leci...

Niclaus
20-06-06, 21:23
koncowe linki masz pod schowkiem... pociagnij taki bolec do siebie na maxa - bedziesz mial na zimne ... jak go oddalisz to bedzie cieple... moze spadla koncowka linki (takie kółeczko z bolca o dlugosci 15mm :)

Dzięki za info, ale zanim założyłem topic to sprawdziłem podstawowe rzeczy :P
Dzisiaj się zresztą wkurzyłem --> całkiem zdjąłem tą linkę i dociągnąłem "do siebie" ile się dało. Zobaczymy jak się przejadę wieczorem czy są jakieś efekty.

Tnx for ALL za pomoc