Zobacz pełną wersję : Hamowanie na stalówkach
W sumie to pytam dla potwierdzenia i wewnetrznego spokoju :)
Auto w miare dobrze hamowalo mi na aluminiowych felgach, pozmianie na stalowki i opony zimowe jest TRAGICZNE, na maksa TRAGICZNIE.
Czy komus to sie tez zdazylo ? Rozumiem ze stalowki sa ciezsze etc, itp, ale roznica jest naprawde duza.
Moze to znak ze hamulce u mnie sa po prostu do niczego i hamowanie na ciezszych felgach to dodatkowo pokazuje ?
Tyl mam nowe tarcze + klocki, przod sa chinskie speedmaxy ( i je wlasnie podejrzewam o przyczyne takiego stanu rzeczy ) i ferodo premier przod i tyl, uklad zalany motulem 5.1.
Mieliscie kiedys cos w ten desen ?
Hmm watpie zeby Twoje stalowe felgi byly ciezsze od letnich alu, bo zazwyczaj alufelga z opona wcale nie jest lzejsza od mniejszej stalowki. Jedno co mi przychodzi do glowy to mniejsza szerokosc opon, wiec mniejsza przyczepnosc przy hamowaniu (uogolniam). U siebie rok temu nie zauwazylem, zeby mi sie gorzej hamowalo na zimowkach (teraz jeszcze jezdze na letnich).
jest ciepło, zimówka prawdopodobnie węższa i na wyższym profilu. już masz odpowiedź.
jest ciepło, zimówka prawdopodobnie węższa i na wyższym profilu. już masz odpowiedź. Dokładnie, zgadzam se w całej rozciągłości wypowiedzi
Smialbym nawet stwierdzic ze takie 13" czy 14" stalowe z cienkimi zimowkami sa lzejsze od alu, no chyba ze moze masz jakies rota itp.
Smialbym nawet stwierdzic ze takie 13" czy 14" stalowe z cienkimi zimowkami sa lzejsze od alu, no chyba ze moze masz jakies rota itp.
A Rota to niby jakas super hiper mega lekka felga czy co?
A Rota to niby jakas super hiper mega lekka felga czy co?
zalezy moze jaka ale potrafia byc naprawde lekkie moje letnie c10 16" plus opony yoko parada spec2 205/40r16 (nowe) sa lzejsze od kol moich na zime tzn OZ f1 opona continental winter 195/50R15.
A stalowki zazwyczaj sa lzejsze od alu.
A co do hamowania jest za cieplo na zimówkę mamy te 10stC jest sucho i nawet jak deszcz pada zimowka w takich warunkach sie w ogole nie sprawdza czy na suchym czy na mokrym. Do tego sie szybko sciera dlatego ja jak najdłużej jeżdżę na letnich.
A co do hamowania jest za cieplo na zimówkę mamy te 10stC jest sucho i nawet jak deszcz pada zimowka w takich warunkach sie w ogole nie sprawdza czy na suchym czy na mokrym. Do tego sie szybko sciera dlatego ja jak najdłużej jeżdżę na letnich.
Dokładnie. Dobra letnia będzie lepsza od zimówki na suchym i mokrym nawet w niskich temperaturach. Te 7 st kiedy trzeba zakładać zimówki to jest marketing firm oponiarskich. Gdzieś kiedys trafiłem na niezależny test TUV, w którym to udowodnili.
Co racja to racja, sie pospieszylem, cholera :D
Stalowki mam takie same jak wiatraki czyli 15 wiec mniejsze nie sa, dzieki za indo, wiec narazie czekam na zime zanim zaczne grzebac z hamulcami :D