PDA

Zobacz pełną wersję : Przygotowanie do malowania...

misiek707
23-11-09, 13:11
Witam! Mam 3 pytanka:

1. Jakimi papierami ściernymi matować zderzaki oraz dokładki pod malowanie.

2. Jakimi papierami matować listwy progowe i listwy drzwiowe pod malowanie.

3. Czy zeszpachlować tylną dokładkę ze zderzakiem by było "łagodne przejście" między dokładką a zderzakiem ?

Nemereth
23-11-09, 13:57
1 i 2 - im drobniejszy tym gładsza będzie powierzchnia.
3 - wedle uznania własnego. To nie nam ma się podobać. Może dziewczyne też mamy Ci wybrać? <joke> :)

luzik ;)

misiek707
23-11-09, 16:35
Chodzi mi o konkretne porady jak się robi pod malowanie. To że czym drobniejszy papier tym gladsza pow. to wiem ale nie bede matowal papierem 1500 bo lakier sie nie bedzie trzymal...

Co do pyt. 3 to chodzi mi o to jak wiekszosc z was robi, czy po zaszpachlowaniu mi puzniej nie peknie wzdłuż tego miejsca.

MaTeUsZ_V212
23-11-09, 16:47
1 i 2 - im drobniejszy tym gładsza będzie powierzchnia.
3 - wedle uznania własnego. To nie nam ma się podobać. Może dziewczyne też mamy Ci wybrać? <joke> :)

luzik ;)

Eh to się nazywa nie konkretna odpowiedz... po co pisać takie głupie posty skoro nie możesz pomóc?
Odpowiedz na 1 i 2 pytanie, mega inteligentna :D może pod malowanie ma matować papierem 2500? :D :D
Przygotowanie papierem 800. Jesli nie chcesz, aby nie było szczeliny miedzy dokładką a zderzakiem to szpachla z włóknem potem wykończeniowa, ale nie polecałbym tego robić.

Nemereth
23-11-09, 17:28
Konkretnie i odpowiednio do pytania, nie prosił o szczegóły, jakby poprosił to by się napisało. Najlepiej i tak jest podejść do lakiernika i postawić piwo za co uzyska się odpowiedź na takie pytania. :>

a skoro lakier sie nie bedzie trzymal to moze dluto i mlotek ? 1500tką też będzie dobrze tylko że więcej siły trzeba w to włożyć i więcej czasu to zajmie. Najlepiej kupić tarcze miekkie na kątówke i dać po obrotach. A co do trzymania się lakieru to się robi ala żeberka, coś jak bieżnik samochodu się nacina. Jakby się nie zrobiło to i tak lakier zawsze może odpaść po złej zaprawce.

Skoro kolega już polecił 800 to zacznij najpierw grubszym a później wykończ tą 800.

Co do pyt. 3 to chodzi mi o to jak wiekszosc z was robi, czy po zaszpachlowaniu mi puzniej nie peknie wzdłuż tego miejsca.

różnie z tym bywa, jak przywalisz w coś to i może pęknąć.

MaTeUsZ_V212
23-11-09, 17:36
Konkretnie i odpowiednio do pytania, nie prosił o szczegóły, jakby poprosił to by się napisało. Najlepiej i tak jest podejść do lakiernika i postawić piwo za co uzyska się odpowiedź na takie pytania. :>

a skoro lakier sie nie bedzie trzymal to moze dluto i mlotek ? 1500tką też będzie dobrze tylko że więcej siły trzeba w to włożyć i więcej czasu to zajmie. Najlepiej kupić tarcze miekkie na kątówke i dać po obrotach. A co do trzymania się lakieru to się robi ala żeberka, coś jak bieżnik samochodu się nacina. Jakby się nie zrobiło to i tak lakier zawsze może odpaść po złej zaprawce.

Skoro kolega już polecił 800 to zacznij najpierw grubszym a później wykończ tą 800.

różnie z tym bywa, jak przywalisz w coś to i może pęknąć.
No comment... :eek:

doli22
23-11-09, 19:21
A nie lepiej poprostu oddac to do lakiernika? bedzie jakas gwarancja ze bedzie dobrze, a skoro ktos jest lakiernikiem to wie jak do tematu podejsc... :) a szpachlowac nie ma co bo i tak peknie na laczeniu :)

misiek707
23-11-09, 20:29
Najlepiej ale z groszem u mnie się nie przelewa i chciałbym zaoszczędzić parę złotych...

-=GrZeSiEk=-
23-11-09, 20:32
Mam takie ptyania:
1. Gdzie kupic repteaturki na allegro czy nie warto ???
2. Gdzie kupic uszczelke pod tylnie szyby boczne po zdemontowaniu ich do malowania ???

misiek707
23-11-09, 20:37
uszczelki hmm z używek lub ASO?? reperaturki z allegro raczej najtaniej

kicivic
23-11-09, 20:41
To nie prawda ze jak bedziesz matowal 1500 dluzej to uzyskasz efekt co 800 krocej. Brednie. Przeciez to bedzie inna struktura. Zapytaj dokladnie lakiernika jakim papierkiem matowac. i wcale nie musi byc az tak polerowana powierzchnia. Pojdzie podklad to wygladzi, pozniej kolor i bezbarwny i dopiero polerowac.

-=GrZeSiEk=-
23-11-09, 21:24
uszczelki hmm z używek lub ASO?? reperaturki z allegro raczej najtaniej

ale czy na allegro nie sprzedaja byle czego chodzi o blache

elvis586
24-11-09, 15:50
to tak, ja moge sie wypowiedziec co do tego łączenia. Mój starszy ma nissana i dokładki przód + tył no i listwy progowe, łączenie było szpachlą klejem do szyb i inne sposoby ale za każdym razem po jakimś czasie pękało. kiedyś pożyczyłem autko, uderzyłem w dość małego pieska z prędkością ok 50km/h i popękało strasznie. Ja z tego wysnioskowałem ze jak by nie zrobili, to jesli to nie bedzie jednolity materiał to i tak popęka. no chyba ze oddawalismy do złych majsterkowiczów.

misiek707
25-11-09, 20:11
na tylnej dokładce tez??

Nemereth
25-11-09, 23:20
Gdzie kupic uszczelke pod tylnie szyby boczne po zdemontowaniu ich do malowania ???

Z tego co wiem lakiernicy raczej nie lubią ich demontować więc je oklejają taśmą...

misiek707
25-11-09, 23:21
Z tego co wiem lakiernicy raczej nie lubią ich demontować więc je oklejają taśmą...

Tą wypowiedzią raczej mu nie pomogłeś :o

Każdy wie ze większość wali lipę i nie zdejmuje ich, ale kolega zadał inne pytanie...

Nemereth
25-11-09, 23:22
to tak, ja moge sie wypowiedziec co do tego łączenia. Mój starszy ma nissana i dokładki przód + tył no i listwy progowe, łączenie było szpachlą klejem do szyb i inne sposoby ale za każdym razem po jakimś czasie pękało

U mnie przód jest zaszpachlowany i nie ma pęknięć... poza odbitym lakierem po zgarnięciu psa na drodze. Tylko nie powiem kto szpachlował ;\

Tą wypowiedzią raczej mu nie pomogłeś

W ASO albo w IC. W każdym innym sklepie z częściami do Japończyków też powinni mieć :)

elvis586
26-11-09, 16:32
na tylnej dokładce tez??

no na tylnej prawie nie, tylko troszke na bokach, ale to juz po dluzszym czasie i pod wpływem tylko wstrzasów

-=GrZeSiEk=-
29-11-09, 23:33
Tą wypowiedzią raczej mu nie pomogłeś :o

Każdy wie ze większość wali lipę i nie zdejmuje ich, ale kolega zadał inne pytanie...

Nie wiem jak inni lakiernicy, ale gosciu ktory bedzie mi malowal Honde mowile zebym wlasnie kupil sobie takie uszczeki poniewaz bedzie demontowal tylnie szyby.

-=GrZeSiEk=-
20-12-09, 13:24
Ile beda kosztowac uszczeli pod szyby tylnie boczne do Civica 5g w ASO ???

skilo_one
20-12-09, 22:25
najlepiej chyba będzie jak zadzwonisz do ASO z tym pytaniem. .

kuchar89
20-12-09, 22:41
ale po co odrazu kupywac nowe??te uszczelki sie najpierw sciaga z szyby a dopiero pozniej wycinasz szybe.takze uszczelka jest nienaruszona chyba ze mechanior ja ponaciga przy demontazu.Co do przygotowania do papier 800 na mokro pod baze akrylowa,a 1000 mozesz przeleciec pod metalic.Chyba ze masz maszynke mimosrodowa to mozesz leciec 600 na sucho