PDA

Zobacz pełną wersję : Felgi i opony w civicu V - pytanie

kochin
23-11-09, 13:02
Stałem się świeżym posiadaczem wymarzonego civica V i mam pytanie o felgi i opony zimowe.
Od poprzedniego właściciela dostałem tylko dwie opony zimowe z felgami stalowymi, rozstaw śrub 4x100, 14 cali, szerokość opony 185 albo 195, już nie pamiętam teraz (leżą w garażu).

Jednak chciałbym na obie osie dać zimówki bo:
a) bezpieczniej
b) szkoda mi aluminiowych felg

Te które dostałem, mają już swoje lata to dałbym je na tylną oś, rok jeszcze pociągną.
Teraz na przód chciałbym kupić coś nowego, skoro napęd jest na przód to rozumiem, że tam powinny być "lepsze" opony.

Najpierw felgi, używane.
Znalazłem felgi 14, et-38, 4x100, oryginalne VW.
Będą pasować do tego Civica?

Jakie nowe zimówki mogę założyć do tych felg?
Szukam czegoś niedrogiego, zastanawiam się nad DĘBICA FRIGO 14' 175.
Będą dobre?

Od zakupu samochodu przeczytałem już kawałek tego forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie dlatego tworzę ten temat. Jest to mój pierwszy samochód więc proszę o wyrozumiałość.
Z góry dzięki za pomoc.

mizer
23-11-09, 13:20
W felgach sprawdz jeszcze otwor centrujacy jaki jest - jak troche wiekszy to luz, ale jak bedzie za maly to pierscienie centrujace raczej nie pomoga, jesli rozstaw srub i srednica sie zgdaz to reszta powinna byc raczej ok.
Co do zimowek - debica to kiła ale lespze takie niz zadne, spojrz na pirelli, ja mam u siebie 3 sezon i sa naprawde dobre. jesli chodzi o to czy na przod na tyl lepsz eopony to nieraz juz na forum bylka zagozala dyskusja pomiedzy tym - nie bede teraz przytaczal argumentow, zdecyduj sam, ja osobiscie lepsze klade zawsze na tyl.