Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chyba rozrusznik/rozladowany akumulator po chwili

blue_kos
23-11-09, 09:24
Mam problem po powrocie od lekarza zgasilem silnik kupilem leki w aptece wrocilem do samochodu i akumulator
rozladowany, a rozrusznik tylko pykal. Uderzylem pare razy w rozrusznik kluczem do kol, i na kablach od innego auta odpalil.
Pierwszy raz mi sie cos takiego zdarzylo, czy to oznacza ze szczotki sie zablokowaly i rozrusznik jest to regeneracji/wymiany???

Ile moze kosztowac regeneracja i czy mozecie polecic jakis nie drogi i dobry warsztat?

konieczko
23-11-09, 09:38
jeżeli mówisz ze aku rozładowany to raczej alternator nawala, a dokładniej regulator napięcia. a co do rozrusznika to nowe szczotki i sprawa załatwiona skoro się wiesza. koszt szczotek to podejrzewam ze nie więcej niż 20 zł, reg. napięcia też coś koło tego.

Skoti
23-11-09, 09:39
jesteś pewien że poszedł rozrusznik ? jeśli padł ci aku to normalne że rozrusznik nie umiał zakręcić

blue_kos
23-11-09, 09:58
jesteś pewien że poszedł rozrusznik ? jeśli padł ci aku to normalne że rozrusznik nie umiał zakręcić
raczej rozrusznik bo na kablach od innego auta tez nie krecil dopiero jak w niego przyjeba....m

jeżeli mówisz ze aku rozładowany to raczej alternator nawala, a dokładniej regulator napięcia.
a nie moglem rozladowac akumulatora 3-4 probami zapalenia auta?
Juz nie pamietam czy odrazu kontrolki mi sie nie swiecily czy po tych probach.

maxpiotrek
23-11-09, 10:02
to wychodzi na to ze alternator nawalil - koszt nie jest duzy

taz666
23-11-09, 11:42
Tylko pamiętaj żeby sprawdzić jakią masz wiązkę i do tej wiązki (OBDxx) kupić alternator, ostatnio kupiłem alternator do wiązki OBD1 a mam OBD2 i okazało się że mają zupełnie inne wtyczki.

blue_kos
23-11-09, 11:56
Tylko pamiętaj żeby sprawdzić jakią masz wiązkę
jak mozna to sprawdzic?

czyli mowicie ze do wymiany szczotki w rozruszniku i alternator?

taz666
23-11-09, 13:05
jak mozna to sprawdzic?

Z tego co wygooglowałem D15B7 ma wiązkę OBD1

blue_kos
03-12-09, 13:07
Panowie za regeneracje rozrusznika ok 250 zl to duzo?

kamix666
03-12-09, 13:50
A moze poprostu masa sie odlaczyla sprawdz dokladnie jak uderzyles w rozrusznik masa sie zwarla z zawlecka i zapalil
ja mialem tak u siebie

radles
03-12-09, 21:06
Mam problem po powrocie od lekarza zgasilem silnik kupilem leki w aptece wrocilem do samochodu i akumulator
rozladowany, a rozrusznik tylko pykal. Uderzylem pare razy w rozrusznik kluczem do kol, i na kablach od innego auta odpalil.
Pierwszy raz mi sie cos takiego zdarzylo, czy to oznacza ze szczotki sie zablokowaly i rozrusznik jest to regeneracji/wymiany???

Ile moze kosztowac regeneracja i czy mozecie polecic jakis nie drogi i dobry warsztat?

jeśli byłyby to szczotki to miałbyś problem z kręceniem tak jak mówisz, ale akumulator ci padł.
może być rozrusznik tak jak mówisz. jak będzie miał dodatkowo przebicie to alternator nie naładuje akumulatora tylko cały prąd z alternatora zabiera rozrusznik ,to tak jakby był cały czas zasilany i rzecz jasna akumulator rozładowany.
sprawdź szczotki oraz tyleje w rozruszniku jeśli nie będzie rezultatu to znaczy że ma przebicie i niekiedy naprawa się nie opłaca
co do akumulatora to myślę że alternator jest ok ponieważ jego awarię sygnalizuje kontrolka.
pozdr