Zobacz pełną wersję : Spalanie w silniku 1.4 100KM
zooyork2000
22-11-09, 21:05
Witam jestem nowy na forum. Właśnie nabyłem civica 1.4 100 KM type s,autko odbiorę nie bawem. Wybrałem ten silniczek ponieważ nie zależało mi na mocy .Chciałbym się dowiedzieć jak ze spalaniem ,proszę o wasze opinie. Pozdrawiam. Sir zooyork
Skoro juz wybrales auto, to po co Ci opinia? ;) Wkrotce sam nam napiszesz, ile auto z tym silnikiem pali. Wiekszosc osob wybiera 1,8 bo srednie zuzycie paliwa jest podobne, a osiagi znacznie lepsze.
Swoja droga moze lepiej bylo zainwestowac w Insighta?
zooyork2000
23-11-09, 01:31
Skoro juz wybrales auto, to po co Ci opinia? ;) Wkrotce sam nam napiszesz, ile auto z tym silnikiem pali. Wiekszosc osob wybiera 1,8 bo srednie zuzycie paliwa jest podobne, a osiagi znacznie lepsze.
Swoja droga moze lepiej bylo zainwestowac w Insighta?
Nie insight wogole mi się nie podoba..... Civic kupiłem z racji korzystnej ceny bo z początku miało być nowe polo ale 3 drzwiowe 1.4 highline i musiałbym czekać dobre 5 miesięcy lub seat ibiza sc color edition taka sportowa wersja.W obu przypadkach cena wynosiła 55-57 tyś i to bez rewelacji klima manual silnik 1.4 85 koni i nie dawali prawie żadnych rabatów jakieś groszę. A opony zimowe i ubezpiecznie cza kupić tak czy siak więc wyszłoby z 60.Za podobne pieniadze dostałem honde z zimowkami i ubezpieczeniemi ,autko klase wyżej silnikowo podobnie.Z tym spalaniem to jestem poprsotu ciekaw ,pare lat temu miałem citroena c2 z 1.4 to była masakra 9.9 nostop.
Nie insight wogole mi się nie podoba..... Civic kupiłem z racji korzystnej ceny bo z początku miało być nowe polo ale 3 drzwiowe 1.4 highline i musiałbym czekać dobre 5 miesięcy lub seat ibiza sc color edition taka sportowa wersja.W obu przypadkach cena wynosiła 55-57 tyś i to bez rewelacji klima manual silnik 1.4 85 koni i nie dawali prawie żadnych rabatów jakieś groszę. A opony zimowe i ubezpiecznie cza kupić tak czy siak więc wyszłoby z 60.Za podobne pieniadze dostałem honde z zimowkami i ubezpieczeniemi ,autko klase wyżej silnikowo podobnie.Z tym spalaniem to jestem poprsotu ciekaw ,pare lat temu miałem citroena c2 z 1.4 to była masakra 9.9 nostop.
Gratuluję zakupu! Podziel się szybko opiniami :) Można było się czepiać 1.4 85 KM, ale myślę że 100 KM to już wystarczy na ten samochód.
Można było się czepiać 1.4 85 KM, ale myślę że 100 KM to już wystarczy na ten samochód.
na forum jest wielu takich co im ani 140 ani 201 nie starczy :rolleyes:
a trudno bylo poszukac?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=43061&highlight=spalanie
swoją drogą gratuluje wyboru i trzezwosci umyslu przy wyborze auta
silnik 1,4 w nowym civiku jest 100 lat przed tymi 1,4 w polo czy ibizie
zooyork2000
04-12-09, 00:03
Witam ,dziś nadszedł dzień na który czekałem od dawna ,wreszcie zasiadłem za sterami mojej hanki. Samochodzik oczywiscie nowy wersja type S. Muszę przyznać że nowy silnik 1.4 100KM naprawde radzi sobie świetnie i nie widze powodów do narzekania ,pomimo przesiadki z 280 koni ,naprawdę jestem mile zaskoczony. Jeśli chodzi o spalanie to też całkiem nieźle średnia 6.8 do 7.2.Jeśli chodzi o lakier ,a że wybrałem czarny metalik to rzeczywiscie widać każda ryskę pomimo tego że auto nowe to powłoka posiadała pare zarysowań .....:( a że jestem w pewnym sensie pendantem to pierwsze co zrobiłem to 8 godz spędzonych na jego zabezpieczniu przy użyciu środków meguairsa do car detailingu,efekt bomba poprostu lustro auto wygląda jak jakiś showcar.Nie do końca wierzyłem skuteczności owych specyfików czytając fora internetowe ,jednak efekt przeszadł moje najśmiejlsze oczekiwania i naprawdę warto było wydać te parę stówek ,polcam każdemu kogo wkurza hondowski lakier. Jak narazie żadnych stuków puków i takich tam wsyztsko gra i buczy mam nadzieję że tak już pozostanie. Pozdrawiam wsyztskich użytkowników civica.
Co do skutecznosci zabezpieczen lakieru to wypadaloby sie wypowiadac raczej po dluzszym okresie czasu. Do efektu lustra wystarcza zwykle woskowanie... ;)
Poza tym gratuluje nowego auta i zycze udanej eksploatacji!
zooyork2000 podaj, które ze specyfików Meguiar`sa (Twoja literówka w nazwie spowodowała, że trochę musiałem poszukać tego producenta) stosowałeś?
zooyork2000
04-12-09, 17:37
Co do skutecznosci zabezpieczen lakieru to wypadaloby sie wypowiadac raczej po dluzszym okresie czasu. Do efektu lustra wystarcza zwykle woskowanie... ;)
Poza tym gratuluje nowego auta i zycze udanej eksploatacji!
Hmm zwykle woskowanie ,wierz mi zwyklym woskiem takich efektów nie osiagniesz , odnawiałem lakier tymi specyfikami u ojca w aucie - efekt koncowy jak nówka z salonu.Kiedyś sam używałem owych super wosków za 30 zł typu turtle wax itp ale rysy ,kółka tzw swirlle po myciach i tak były widoczne a tu naprawdę masakra,tylko sporo pracy około 7 godzin, ale naprawde warto.
zooyork2000 podaj, które ze specyfików Meguiar`sa (Twoja literówka w nazwie spowodowała, że trochę musiałem poszukać tego producenta) stosowałeś?
Ogólnie rzecz biorąc cały proces , wprzypadku lakieru nie nowego powinien wyglądać następująco :
I etap to dokładne umycie auta , masz pare szaponów do wyboru , ja używam NXT Generation Car Wash
II etap to przygotowanie powierzchni żeby była idealnie gładka używasz spejalnej glinki i Cleaner Wax , dzieki temu sciągasz z lakieru wszystkie brudy i zanieczyszcenia nie widoczne dla oka.
III etap to w zależności od stopnie zużycia lakieru jak same koliste zarysowania to SwilrlX , jak mocne rysy to ScratchX ,jesli jeszcze mocniejsze to Ulitmate Compound.
IV etap to wydobywanie połysku z koloru ja używałem Deep Crystal Polish
V etap to dopiero woskowanie , ja użyłem wosku NXT 2.0
Wiem że środki meguairsa nie są tanie do samych specyfików musisz doliczyć koszt akcesori, bo jak będziesz chciał nałożyć wosk bawełnianą szmata to narobisz więcej szkód niż pożytku.Wszedzie używasz specjalnych scierek z mikrofibry do poloerwania o odrebnych gabeczek do nakladania ,do tego przydaje się taki recznik Water magnet czy jakoś tak ,całe auto osuszysz w 3 min sam nie wierzyłem to jest bardzo ważne bo jak zaczniesz robote na aucie gdzie bedą jakiekolwek kropelki wody czeka cię ciężka praca. Koszt całosci to około 600-700 zł może i nie mało , wiem że są firmy które za tyle odnowią ci lakier podobnym sposobem ,ale ja w przypadku mojej hanki nie zużyłem nawet 1/20 produktów,reasumując taki zestaw starcza na bardzobardzo dlugo ,plus daje dużo frajdy kiedy widzisz jak autko odżywa i wyglada tak jak w dniu kiedy je odbierałeś z salonu.Ja swoje produkty zamawiałem na allegro bo dawali gratisy jeszcze ,można też na oficjalnej stronie producenta. Pozdrawiam Jak widać proces car detailingu nie jest taki prosty jakby się to mogło wydawać i nie jest to zwykle woskowanie. Poglądaj sobie filmiki na youtube z użyciem owych środków.
Zabezpiecznie mojej hanki to etap I IV V bo lakeir by w nie mal doskonałej kondycji.
zooyork2000
07-12-09, 14:55
Przejechałem moją honda pierwszą trasę katowice - wisła , spalanie jakie udało mi sie uzyskać to 5,8 litra co daje całkiem niezły wynik przy spokojnej jeździe. Pozdrawiam.
Przejechałem moją honda pierwszą trasę katowice - wisła , spalanie jakie udało mi sie uzyskać to 5,8 litra co daje całkiem niezły wynik przy spokojnej jeździe. Pozdrawiam.
kurcze - to dlatego byly takie korki na tej trasie :D