Zobacz pełną wersję : Kontrolka hamulca ręcznego
Bartosz1987
22-11-09, 10:45
Witam od jakiegoś czasu mam problem z ta kontrolka a mianowicie zapala mi sie czasami podczas jazdy lampa ze mam zaciagniety hamulec reczny i po chwili gaśnie, najczęściej przy dodawaniu mocno gazu jak przyśpieszam strzelam, że coś z czujnikiem poszło, może jakieś zwarcie czy cuś ;) i tu moje pytanie wiecie gdzie znajduje się ta czujka ?
Pozdro
Tomasz1985
22-11-09, 10:56
moze malo plynu hamulcowego masz.. a czujnika szukaj przy raczce od recznego
ja obstawiam że to raczej pewne że masz mało płynu, (sprawdź w zbiorniczku płynu hamulcowego), chyba że podczas przyśpieszenia w samochodzie panują takie przeciążenia że dźwignia hamulca ręcznego Ci skacze w górę i w dół bo masz jakiś luz :)
Płynu możesz mieć prawidłową ilość, może już temperatura wrzenia nie taka, bo się rozrzedził. Czujnik od ręcznego, jest od przodu od hamulca ręcznego, dwie małe blaszki, raczej ciężko żeby coś tam się uszkodziło, bo ma za prostą budowę :)
Bartosz1987
22-11-09, 17:50
Płyn hamulcowy sprawdzony jest w normie co prawda do wymiany ale jest na normalnym poziomie więc to chyba nie to =/
skolopendra
22-11-09, 18:36
od jakiegoś czasu mam problem z ta kontrolka a mianowicie zapala mi sie czasami podczas jazdy
jak zaświeci to poruszaj ręcznym ,i sprawdź czy gasł będzie
Bartosz1987
22-11-09, 18:37
Ruszałem ręczny jest cały czas w pozycji dolnej na początku też myślałem, że może po prostu podskakuje i ta czujką jest tak czuła ale to tez nie to.
Kurcze, ja tu czegoś nie rozumiem? Masz płyn hamulcowy do wymiany i nie chcesz go wymienić, bo jest jeszcze na normalnym poziomie? Tutaj przecież chodzi o temperaturę wrzenia a nie tylko poziom płynu. Poziom może być ok, bo się rozrzedza płyn. Skoro i tak jest do wymiany to wydaj te niecałe 60zł i go wymień, może Ci się rozwiąże problem z kontrolką. Ja w ASO z ich płynem płaciłem 80zł. Dot 4 kupisz już za 35zł, więc można taniej. W ASO napisali, że weszło 0,5 litra.
Wymienisz płyn hamulcowy i lampka przestanie się zapalać.
Bartosz1987
22-11-09, 19:49
Leeo mi nie chodzi o to, że żałuje kasy na wymiane płynu oczywiście na dniach wymienie i tu nie ma co gadać o Hanke dbam, napisałem dlatego, że jest w normie ale do wymiany bo sądziłem, że stopień zużycia płynu nie ma wpływu na kontrolkę ręcznego ;)
skolopendra
22-11-09, 19:54
że stopień zużycia płynu nie ma wpływu na kontrolkę ręcznego
Kontrolka ręcznego częściej będzie się zapalała przez braki w płynie, zużyte kloce, czy też przez przyrdzewiałe linki niż przez uszkodzenie czujnika hamulca ręcznego :) Wymieniaj płyn i miejmy nadzieję, że już nie będzie Cię niepokoiła :D
Witam od jakiegoś czasu mam problem z ta kontrolka a mianowicie zapala mi sie czasami podczas jazdy lampa ze mam zaciagniety hamulec reczny i po chwili gaśnie, najczęściej przy dodawaniu mocno gazu jak przyśpieszam strzelam, że coś z czujnikiem poszło, może jakieś zwarcie czy cuś ;) i tu moje pytanie wiecie gdzie znajduje się ta czujka ?
Pozdro
Też mam z tym problem, na początku zapalała się przy przyśpieszaniu i potem gasła, teraz świeci się cały czas, choć ręczny nie zaciągnięty. Wcześniej dawało się ją zgasić jak dźwignią poruszałem, ale teraz już nic nie pomaga. Płyn mam świeżo wymieniany u szpeca magika co na pewno odpowiednią ilość zalał. Dodam że dźwignia ma spore luzy, więc to może od tego? jak sobie z nimi poradzić?
skolopendra
17-03-10, 19:33
więc to może od tego? jak sobie z nimi poradzić?
wyregulować ręczny
Bartosz1987
17-03-10, 20:45
Ręczny nie ma tu nic do rzeczy mam nadzieje, że kolega bcn sie nie obrazi jak zacytuje jego odpowiedz na moje pytanie ;)
"wymiana klockow pomogla; jak masz malo klockow, to tloczki sie wysuwaja bardziej, wiec wiecej plynu jest w ukladzie, mniej w zbiorniku i na pochylosciach wywala kontrolke."
Wszystko sie zgadza przyśpieszenia nierówności uaktywniają kontrolkę wymienić klocki i będzie śmigało ;)
Pozdro
wojtek_ury
21-03-10, 15:25
Obejrzyj dokładnie pływak, podobne objawy miałem w Cifie '99.
Tez stawiałem na zużyte klocki, dolewałem płynu na full, itp.
Ostatecznie okazało się, ze rozszczelnił się pływak i po własnym ciężarem zapalał lampkę.
Nie wiem czy w naszej generacji pływak jest dwudzielny, ale warto się mu dokładnie przyjrzeć.
Pozdrawiam