PDA

Zobacz pełną wersję : wyciek paliwa

lastom
22-11-09, 08:07
Witam.
przy pełnym zatankowaniu paliwa do Civa 1.4 2001 czuć na zwenątrz samochodu paliwo - raz nawet zaczeło wyciekać. Nie moge ustalić miejsca wycieku. Czy ktos miał może podobny problem? Samochód nie był "bity", modyfikowany etc... Oglądałem wszystkie połączenia przewodów paliwowych i wszystko gra. Dziury w zbiorniku tez nie mam.

skolopendra
23-11-09, 16:28
wyciek jest pewnie przez odpowietrznik u górnej części baku

zelek23
16-09-12, 17:46
Ja czuję paliwo w środku. Najczęściej jak paliwa jest mało w baku. Zastanawiam się gdzie szukać przyczyny.

Jaka jest kolejność?

kamilen
17-09-12, 09:17
W hondzie mi się nie zdarza ale w moim poprzednim samochodzie (Ford Fiesta 96) jak zatankowałem do pełna to też trochę śmierdziało ale wiem jak była przyczyna. Zjawisko fizyczne zwane rozszerzalnością temperaturową. Lejesz do baku zimne paliwo a jak się nagrzeje do temperatury powietrza to zwiększa swoją objętość tak, że aż przecieka przez jakiś odpowietrznik w baku albo w korku. Po prostu lej paliwo do pierwszego odbicia pistoletu do tankowania i będzie git.

Vampir_Va
17-09-12, 21:19
Ciekawa teoria..................., zawsze tankuję ile tylko wlezie i jakoś nie śmierdzi paliwem :)
Prędzej obstawiam właśnie zapchany odpowietrznik.

kamilen
19-09-12, 10:31
To nie teoria tylko praktyka. Teorię dorobiłem do zaobserwowanych faktów. Sprawdź sobie w letni upalny dzień tylko uważaj bo paliwko drogie i łatwo może się zapalić jak samochód stoi na słońcu. Nie wiem czemu ale u mnie w Hondzie to nie występuje. Może była jakaś wada w mojej Fieście a może była wada pistoletu który odbijał za późno.
Teraz tak myślę że może być jakaś nieszczelność w miejscu montażu pompy paliwa i może coś chlapać jak jest pełno w baku.

skolopendra
19-09-12, 12:30
Nie wiem czemu ale u mnie w Hondzie to nie występuje

specjalny układ tworzy podciśnienie W BAKU które pochłania opary i filtruje je EVAP

JDMShop_pl
20-09-12, 17:32
Sprawdź górną częśc baku,to odpowietrznik. Miałem kiedyś bardzo podobny problem w swojej Hondzie,znajomy zrobił mi za pół darmo,nie jest z tym dużo roboty.

lastom
29-11-14, 08:01
Problem rozwiązany już dawno tylko nie napisałem - uszczelka pompy paliwa.

lajsta
29-11-14, 11:21
Hehe - Entowie we "Władcy pierścieni" też mieli takie tempo rozmów ;) - 5 lat i JUŻ wiadomo, że zawiodła uszczelka. Szkoda tylko, że twórca postu tak długo zwlekał z podaniem rozwiązania.