PDA

Zobacz pełną wersję : Wysokie spalanie

artur123
21-11-09, 17:53
Witam ostatnio pojawil się u mnie problem ze spalaniem. Posiadam Civica 1996r 1.4IS. od miesiaca spalanie wychodzi 10l/100km.. na forum czytalem ze wiele osob mialo takie problemy.. moim zdaniem taki maly silnik nie powinien tyle spalac w jezdzie miejskiej.. latem auto spalalo mi gora 7 litrow wiem ze powinien teraz wiecej spalac ze wzgledu na temperature i zalączajace sie ssanie ale nie chyba 10 litrow. robie odcinki 7km do pracy i spowrotem... Jak u was wyglada spalanie???
Dzis wymienilem swiece na NGK stare mialy suchy nalot... ale jeszcze nie wiem czy to cos powinno dac...
A moze ktos wie jak sprawdzic dzialanie ssania... oczywiscie obroty po 2km jazdy spadaja z 1700 do 850..

bulikcbr
21-11-09, 17:55
Zmierz sonde,Może nawala

artur123
21-11-09, 17:58
No wlasnie tez tak pomyslalem jakos w tygodniu podjade gdzis do mechanika.... Chyba duzo sobie za sprawdzenie nie cenia :)

kloset
21-11-09, 18:07
7 km.......... ciesz sie ze tak malo ci pali. Jak bys wiecej poczytal to przecietnie auto na ssaniu jedzie wlasnie miedzy 6-8km. Wiec mozna by rzecz ze ciagle na ssaniu jedziesz . Ja mialem civic-a z 2001 z silnikiem 1.4 przy duzych mrozach spalala mi ponad 11 w lecie spadalo do 7 - do pracy mam niecale 7,5km........ zima idzie wiec kto ma blisko do pracy to ma nie przyjemnosci

kopatshu
21-11-09, 19:52
Przyznaję rację użytkownikowi 'kloset' co do tego spalania. Jeżdże D13B2 do szkoły po 5km w jedną stronę 3 razy w tygodniu, to jak liczyłęm ostatnio, wychodzi coś koło 11ltr/100km. Ps. Poleccam przerzucić się na komunikację miejską...;)

skolopendra
21-11-09, 20:16
moim zdaniem taki maly silnik nie powinien tyle spalac w jezdzie miejskiej..

mylisz się może palić ,bardzo często dla tego że jest właśnie mały :)

mario85
22-11-09, 00:55
Dzisiaj tankowałem - 14,5l ;) Krótkie odcinki, ciągle zimny silnik a jak juz sie rozgrzeje to pałowany... w tym tkwi problem.

kenny
22-11-09, 01:00
Krótkie odcinki to wysokie spalanie w każdym aucie, nie tylko w hondzie.

arek_1988z
22-11-09, 02:02
Problemem Twojego wysokiego spalania są krótkie odcinki na zimnym silniku zapewne. Miałem to samo w D14, więc raczej możesz być spokojny, że coś Ci się zyebało :)

sentex
22-11-09, 02:28
stary daj sobie spokój... ja kupiłem nawet oryginalną sondę z ASO za 890 pln i to samo... robie codziennie takie odcinki jak piszesz i spalanie 10-11 L ... ostatnio miałem 9,5 i się ucieszyłem... za to na trasie mnie wychodzi mało mimo, że daję w piec ;)

arcosz
22-11-09, 10:57
potwierdzam wysokie spalanie, to normalne jest
moje d16 pali teraz 12L , głównie robiąc 3km odcinki(chociaz ostatni kilometr to często powyżej 5 tys rpm jest robiony :D) i wiem ze tak musi byc ;d

artur123
22-11-09, 16:39
No to już jestem troszkę spokojniejszy z tym spalaniem:) Myślałem ze auto na ssaniu jedzie z 2 km bo juz sie robi normalna temp. silnika patrzac na wskażnik temp... :)

Nemereth
22-11-09, 21:42
7 km.......... ciesz sie ze tak malo ci pali. Jak bys wiecej poczytal to przecietnie auto na ssaniu jedzie wlasnie miedzy 6-8km. Wiec mozna by rzecz ze ciagle na ssaniu jedziesz . Ja mialem civic-a z 2001 z silnikiem 1.4 przy duzych mrozach spalala mi ponad 11 w lecie spadalo do 7 - do pracy mam niecale 7,5km........ zima idzie wiec kto ma blisko do pracy to ma nie przyjemnosci Jakbyś miał dalej to by Cię nic nie zbawiło bo i tak swoje by spaliło.

subbler
23-11-09, 02:08
potwierdzam, na krótkich odcinkach - ja mam ok. 4km do roboty, niestety jest takie spalanie a nie inne - u mnie około 10.
Myślałem swego czasu, że to lambda.. bo czasami pojawiał się check, ale nowa sonda, błędów nie ma a spalanie zostało. ;) pozostaje na pocieszenie, że w trasie robi bardzo niskie 6.

artur123
23-11-09, 19:35
Powiem wam koledzy ze dzis wracajac z roboty odczulem ze samochod jakos tak slabo idzie. Wrzucam na luz a on mi hamuje :) Cos mi lewy hamulec z przodu trzyma a przy 80-90km/h trzoszke czasami drga kierownica jak hamulec nie pusci... Tak wiec jutro czeka mnie robota w garażu smarowanie tloczkow i odpowietrzanie ukladu... mam nadzieje ze spalanie moze jeszcze spadnie conajmniej do 9litrow :)
I takie male pytanko czy moge odpowietrzac uklad tylko z przodu nie ruszajac tyłu ??

skolopendra
23-11-09, 20:19
I takie male pytanko czy moge odpowietrzac uklad tylko z przodu nie ruszajac tyłu ??

pewnie tak choć to bez sensu .nie wspominając że nie na temat!:cool:

klapejron
23-11-09, 20:29
Powiem wam koledzy ze dzis wracajac z roboty odczulem ze samochod jakos tak slabo idzie. Wrzucam na luz a on mi hamuje :) Cos mi lewy hamulec z przodu trzyma a przy 80-90km/h trzoszke czasami drga kierownica jak hamulec nie pusci... Tak wiec jutro czeka mnie robota w garażu smarowanie tloczkow i odpowietrzanie ukladu... mam nadzieje ze spalanie moze jeszcze spadnie conajmniej do 9litrow :)

SPrawdź przy okazji elastyczny przewód hamulcowy.

nike69
24-11-09, 01:04
mi w miejscu pali ponad 8l czasem prawie 9 wiem ze w tamtym roku w zimie to potrafil i 10 lyknac.. (pomijajac fakt gdy mialem zepsuty gaznik i i przelewalo sie 16l na 100 )
ostatnio robie odcinki po 80km to potrafi spalic 6.8 gdy by to byla sama trasa to pewnie 6
tez myslalem dawniej ze cos jest walniete mierzylem sonda mialem ja zmieniac.. ale jak widac spalanie jest bardzo zalezne od stylu jazdy, dlugosci odcinkow jakie pokonujemy i pory roku

SajmonLP
25-11-09, 18:59
ja posiadam d14a4 i wyszło mi na 100km ok 8,3 litra...odcinki po 8km do pracy w jedna strone, raz na dzien do odcinki obrotowej...