Zobacz pełną wersję : pytanie o opony
witam, niedawno kupiłem civica coupe v generacji z letnimi oponami 195/50R15. ostatnio musialem kupic zimówki i chcialem taki sam rozmiar, puzniej jak sie okazalo zorientowalem sie ze z tylu sa takie jakie chcialem natomiast z przodu 185/55R15.zadzwonilem do tego typa i on twierdzi ze to jest dobry zamiennik i spokojnie takie moga byc, nie bedzie zadnego problemu z przebiegiem i trakcja. prosze o opinie czy to prawda czy poprostu koles kłamie, bo sam sie na tym nie znam. z góry dzieki
Jak już kupiłeś to trudno... Trzeba było kupić za grosze 4 stalówki 13", do tego oponki jakieś 175 i byś miał drugi komplet... Jezdzij śmiało na tym co już kupiłeś ;)
Z wysokością koła nie będzie problemu. Jedyny problem to fakt, że rozmiar 185/55/15 jest nieporównywalnie droższy niż 195/50/15.
ten typ powiedzial ze jak chce to moge w kazdej chwili wymienic na 195, chodzi mi tylko ze nie bedzie jakis problemow z jazda itp.dalem za te 4 szt 280 zł z załozeniem, nie wiem czy to drogo...
Tutaj masz wszystko czego potrzebujesz... http://ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html
najfajniejsze jest to ze w tym przeliczniku zamienników, jak zmienisz np tylko szerokosc opony, to od razu Ci pokazuje ze zmieni sie przekłamanie licznika przy 100 km/h
a co ma szerokosc opony do predkosci pokazywanej ?? ;-))
rozumiem wysokosc opony i wielkosc felgi, ale szerokosc ?? ;-))
a co ma szerokosc opony do predkosci pokazywanej ?? ;-))
opory toczenia są większe, ale te kalkulatory tego nie uwzględniają
Jak zmienisz tylko szerokosc opony, a profil zostawisz ten sam, to zmieni sie srednica kola. Dlatego zmienia sie tez przeklamanie licznika.
Wszystko jest ok ponieważ:
jezeli masz 185/60/r14 i 205/60/r14 to bedzie jakies zaklamanie licznika bo srednica koła 205/60/r14 jest wieksza. wysokość opony czyli 60 oznacza 60% szerokości opony...
Jak zmienisz tylko szerokosc opony, a profil zostawisz ten sam, to zmieni sie srednica kola. Dlatego zmienia sie tez przeklamanie licznika.
Coś Ci się kolego pomieszało :)
Zmieniając szerokość nie zmienisz średnicy.
Wszystko jest ok ponieważ:
jezeli masz 185/60/r14 i 205/60/r14 to bedzie jakies zaklamanie licznika bo srednica koła 205/60/r14 jest wieksza. wysokość opony czyli 60 oznacza 60% szerokości opony...
Skąd wy te informacje bierzecie?
To da się wyleczyć więc się nie martwcie :) poczytajcie o tym i defekt swój naprawicie.
Przypomnę iż wymiary podaje się następująco: szerokość/wysokość/średnica felgi !!!
A jak wy jeżdzicie na wysokości 205 to co wy macie? MonsterTruck ? :eek::p:D:rolleyes:
Nie wiem kto tu sie powinien leczyć ;) Wysokość profilu w metrycznym rozmiarze opony to % jej szerokości :)
To da się wyleczyć więc się nie martwcie :) poczytajcie o tym i defekt swój naprawicie.
Przypomnę iż wymiary podaje się następująco: szerokość/wysokość/średnica felgi !!!
A jak wy jeżdzicie na wysokości 205 to co wy macie? MonsterTruck ? :eek::p:D:rolleyes:
Strzał w kolano kolego. Profil 60 przy 185 to nie to samo co profil 60 przy 205.
Ale nie martw się, to da się wyleczyć, musisz tylko o tym poczytać.
ja mam 205 na letnich i nie jest najgorzej. koleiny potrafią dać kość ale to kwestia przyzwyczajenia
czyli wedlug tego przelicznika licznik bedzie przeklamywal.wiec na moim miejscu wymienilibyscie je na 195 jezeli mam taka mozliwosc??
Zmiana szerokosci opony, profil zostaje nietkniety, zmienia sie srednica kola? :| ...
Wymuzdzenie ...
A właśnie się tu mylisz...
przykład 185/60/r14
60%*185=111 więc wysokość profilu w tej oponie wynosi 111mm
dlatego zmieniając szerokosć mozesz zmienic srednice kola poprzez np. wiekszy badz mniejszy profil...
pejson Zakłamania jakiego takiego to nie bedziesz mial bo to sa znikome różnice (niezauważalne). ale ja bym na twoim miejscu wymienil te opony na 195 aby przod i tyl miec tej samej szerokosci... nie robmy z civica bmw z szerszymi kapciami ta tyle :)
To nie zmienia faktu ze wystarczy zmienic profil a nie szerokosc. Pozatym wzor jest taki panowie:
średnica opony= (wielkość felgi x 2.54) + (szerokość)/10 x 2(profil)/100
(mnożymy przez 2.54, aby zamienić cale na centymetry)
Strzał w kolano kolego. Profil 60 przy 185 to nie to samo co profil 60 przy 205.
Ale nie martw się, to da się wyleczyć, musisz tylko o tym poczytać.
Różnice masz groszowe...
Zmiana szerokosci opony, profil zostaje nietkniety, zmienia sie srednica kola? :| ...
Tak. Dlatego, że druga wartość jest w procentach. ale przy małych zmianach tak jakby tego nie było.
Nie odwracaj kota ogonem. Stwierdziłeś, że zmiana szerokości nie powoduje zmiany wysokości koła, a teraz rzucasz wzorem z zupełni innej beczki.
noob ;x
EOT :D
ja mam 205 na letnich i nie jest najgorzej. koleiny potrafią dać kość ale to kwestia przyzwyczajenia
Przy 195 u siebie musze już uważać na koleinach przy przesiadce z zimówek 185. niby niewiele ale jednak ciężej się wbić w tor i rzuca.
ja się przesiadlem z 175 na 205 i ciężko było się przyzwyczaić. Za to zimówki 165 to jest wygoda jazdy :) Aż się boje lata
Ile będziesz miał różnicy? tyle co kot napłakał. Przy takiej eksploatacji samochodu jak u większości tutaj nawet nie ma co się nad tym zbytnio zastanawiać. Na upartego to i wąską opone założysz na szeroką felge lol.
Stwierdziłeś, że zmiana szerokości nie powoduje zmiany wysokości koła, a teraz rzucasz wzorem z zupełni innej beczki.
Zmień szerokość felgi. Będziesz miał swoje różnice ;] mikro różnice.
Kolega _Shadow pytal co ma szerokosc do srednicy kola. Wiec wyjasnilem. Niby kazdy wie ze profil to % szerokosci, ale nie kazdy chce przyjac do wiadomosci, ze sie zmienia srednica kola.
Przypadek mysle dosc zyciowy dla wielu tutaj: opony 195/50R15 i 195/55R15. Roznica wynosi 2cm na srednicy - to robi roznice chocby przy glebie.
Druga sprawa - zmiana samej szerokosci i pozostawienie profilu to raczej dyskusja akademicka. Najczesciej zmieniamy rozmiar felg, szerokosc opon, i do tego dobieramy profil tak, zeby kolo jak najmniej roznilo sie obwodem od seryjnego.
Koniec tematu.
Pewnie zgadzam sie z toba Gorliś...
dobra przyznam się, walneło mi się i liczyłem w milimetrach :P