PDA

Zobacz pełną wersję : Buczenie z okolicy przedniego koła - problem z diagnozą

barnie
21-11-09, 12:18
Z góry sorki, że powielam posta, ale jeszcze nie dostałem żadnej odpowiedzi :/

U mnie pojawił się taki problem, że coś (nagle z dnia na dzień) zaczęło mi buczeć w lewym przednim kole (tym od strony kierowcy), owe buczenie występowało przy skręcaniu w prawo i hamowaniu - trochę mniej słyszalne. Po jakimś czasie "szumienie" pojawiło się również przy jeździe na wprost z większą prędkością.
Diagnoza prosta - do wymiany łożysko w lewym przednim kole, właśnie operacja zakończona i niestety znowu to samo :/.
Gdzie szukać przyczyny? Możemy wyeliminować kilka rzeczy: kwestia wyząbkowanych i zużytych opon odpada ponieważ dzieje mi się to zarówno na oponach letnich i zimówkach. Felgi oczywiście proste i wyważone. Tarcze hamulcowe niedawno wymienione i proste, autem nie wpadłem w żadną dziurę, ani nie uderzyłem w krawężnik.
Czyżby przegub? Może półośka, mechanizm różnicowy a może łożysko w skrzyni - sam już nie wiem :/

MikeFoto
24-11-09, 12:31
Przy przegubie zewnętrznym słyszałbyś stukanie przy skręcaniu, ruszaniu. Przy wewnętrznym tym przy skrzyni - przy jeździe na wprost słyszał byś stuki. Czy jak były wymieniane tarcze zostały przesmarowane prowadnice zacisków hamulcowych? Sprawdź także metalową osłonę tarczy od wewnątrz czy o coś aby nie obciera...

barnie
06-12-09, 12:42
Problem rozwiązany - tak jak pisałem wyżej buczenie występowało przy skręcaniu w prawo czyli na logikę obciążone było lewe łożysko koła te od strony kierowcy. Po dokładnym sprawdzeniu wszystkich łożysk okazało się, że to buczy przednie prawe łożysko - po mimo tego, że dźwięk buczenia był słyszany z przodu lewej strony, który się po prostu "przenosił" na stronę lewą. Po wymianie cisza i spokój :) Radzę zawsze obadać wszystkie łożyska po kolei zanim wymienimy to, które "wydaje nam się", że buczy :D