PDA

Zobacz pełną wersję : Wymieniony wysprzęglik - znowu cieknie

frst
20-11-09, 22:41
Witam,

Wiem, że już było 100 tematów o cieknącym wysprzęgliku ale zazwyczaj wymiana na nowy pomagała.
Jakieś 2 tyg. temu zaczął uciekać płyn, średnio cały zbiorniczek schodził w tydzień, więc dolewałem i jeździłem.
Wczoraj kupiłem w intercarsie nowy firmy LPR i teraz jest jeszcze "lepiej" tzn. płyn ze zbiorniczka sprzęgła wylał się w kilka godzin (cieknie w miejscu gdzie pręcik podający płyn wchodzi do wysprzęglika) a poza tym na środku ulicy straciłem kontrolę nad sprzęgłem!
Znajomy powiedział mi, że te zamienniki to syf, bo miał taki sam problem i w końcu kupił używkę na szrocie i nic nie cieknie. Jutro chyba podjadę do mechanika, żeby wstawił mi ten stary, bo wtedy przynajmniej sprzęgło chodziło bez problemów.
Jednak poproszę znawców tematu o napisanie własnego zdania :)

Pzdr

yautja
21-11-09, 14:16
No to wygląda na to, że to nie wina wysprzęglika tylko łączenia przewodu ciśnieniowego z nim. Sprawdź dokładnie, czy nie ma na nim pęknięć (może być pęknięty wewnątrz tego "grzybka").

stashek
21-11-09, 15:23
ja raz kupiłem pompke i po tygodniu sie wysrała

pobo22
21-11-09, 15:30
ja jeżdżę na lpr i jest wszystko dobrze więc sprawdź jak pisze yautja

frst
22-11-09, 14:12
Wyszło na to, że mechanik zbyt delikatnie dokręcił śrubę.
Przykręciłem ją jeszcze kawałek, wytarłem cały element i już nie cieknie.
Natomiast po nocy przesunąłem auto i zauważyłem na ziemi, że w miejscu gdzie jest pompa sprzęgła zrobiła się niewielka kałuża - w aucie sucho. Wczoraj przejechałem ok 100km i płynu nie ubyło, sprzęgło nadal jest twarde, bierze tak jak brało - pojeżdżę kilka dni i zobaczę. Tylko znowu coś mnie irytuje... Mianowicie pojawił się dziwny odgłos gdy rozpędzam się po wrzuceniu biegów, coś jakby szum, podobny dźwięk słychać gdy rozpędza się taki wózek elektryczny Melex :) na moje ucho to coś ze sprzęgłem, raczej wykluczam ocierające się paski itp.
A żeby było jeszcze lepiej, to po dłuższym postoju kontrolka od ciśnienia oleju zaczęła gasnąć po ok 15 sek.; ale jak na chwilę zgaszę silnik i zapalę, to gaśnie normalnie w 2 sek. - pada czujnik?

skolopendra
22-11-09, 15:37
A żeby było jeszcze lepiej, to po dłuższym postoju kontrolka od ciśnienia oleju zaczęła gasnąć po ok 15 sek

prędzej pompa ,bądź już filtr i olej masz do wymiany

frst
22-11-09, 19:29
prędzej pompa ,bądź już filtr i olej masz do wymiany

Myślałem o tym, niby olej ma dopiero niecałe 4tyś km, ale może filtr nawala.
Kurde, zbliża się koniec OC, a tu jeszcze wychodzą różne kwiatki, może to taki prezent na gwiazdkę ;)

skolopendra
22-11-09, 19:51
pasuje wiec sprawdzić ciśnienie,ale to bardziej na samą pompę wygląda ,no chyba ze coś zawaliło tak filtr

najlepiej kup nowy tylko nie filtron

frst
22-11-09, 23:09
najlepiej kup nowy tylko nie filtron

Spoko, jutro postaram się ogarnąć temat.
A jeśli chodzi o sprzęgło, to zrobiłem prosty test, tak jak ktoś kiedyś radził na forum:
wrzuciłem 4 bieg, 3tyś obr i puściłem sprzęgło - silnik nie zgasł, więc wychodzi na to, że się ślizga.

frst
03-12-09, 14:57
Zostawię więc info dla potomnych jak rozwiązałem problem :)
Jeszcze raz porządnie odpowietrzyłem sprzęgło i chodzi jak nówka, nic nie cieknie i nie zgrzyta (trzeba przesmarować wysprzęglik).
Co do kontrolki ciśnienia oleju, to wymieniłem filtr oleju i teraz po zapaleniu zimnego silnika świeci się maks 3 sek.
Na ciepłym gaśnie błyskawicznie.