PDA

Zobacz pełną wersję : D15b7 odcinka przy 5800

Kobra
20-11-09, 12:34
Jak w temacie auto obojetnie na ktorym biegu odcina przy 5800 spotkal sie ktos z takim problemem ?? co moze byc tego powodem ?

astra
20-11-09, 12:53
caly czas tak odcinal,czy teraz sie to stalo.moze obrotomierz przeklamuje,czesta usterka w naszych hankach.

arekgr
20-11-09, 15:10
To obrotek kłamie... Mój też kłamie "losowo", jak mu pasuje...

Kobra
20-11-09, 16:13
no wlasnie wczesniej jakos normalnie do czerownego pola dochodzil ile dokladnie to nie powiem a okolo 7 tys (d15b7 chyba wlasnie na tym poziomie ma odcinke 6800 jakos) ostatnio wymienialem caly wydech kolektor wydechowym, srodkowy tlumik i koncowy) zrobilem po tym wszystkim reset kompa a tu takie cos mnie przywitalo

kaczka208D
29-10-13, 09:25
Hej mam podobny problem w d15b7 odcina mi paliwo równo przy 5000tyś , a czasami jak mu się zachce to odetnie przy 7000tyś.
Druga sprawa czy silnik musi być bardzo dobrze rozgrzany aby odcinał paliwo przy wyższych obrotach (7 - 7,5 tyś). Czy temperatura nagrzania silnika ma coś do tego, że komputer ogranicza obroty np. gdy silnik nie jest wystarczająco rozgrzany ?

d15b7 w serii przy ilu tyś. obrotów powinien mieć odcinkę ?

P.S Wiem, że na zimnym nie można pałować i nigdy tego nie robię !!! :)

markotny
29-10-13, 11:15
Czy temperatura nagrzania silnika ma coś do tego, że komputer ogranicza obroty np. gdy silnik nie jest wystarczająco rozgrzany ?

Tak. Mi na zimnym odcina przy mniej więcej 4000-4200 obr. Odkryte przypadkiem...nie pałuje na zimnym.:)

Tiga
29-10-13, 12:24
Mam to samo, wina licznika. Podlaczalem inny niby sprawny to odcinal na 3k :P

kaczka208D
29-10-13, 13:40
Wątpię żeby to był obrotomierz. Słychać różnicę w dźwięku silnika, w końcu różnica ponad 2 tyś obrotów to nie mało !

Tak. Mi na zimnym odcina przy mniej więcej 4000-4200 obr. Odkryte przypadkiem...nie pałuje na zimnym.:)

W taki razie kiedy silnik przestaje być zimny heh :), bo u mnie gdy wskazówka temperatury wody jest już w optymalnym położeniu i więcej się nie podnosi (jest w pozycji 1/3 skali, gdzieś 2,3 milimetry w dół od połowy skali) to i tak odcina czasami różnie tak jak pisałem, czasami przy 5tyś, a czasami dociągnie do 7tys.

markotny
29-10-13, 14:22
W taki razie kiedy silnik przestaje być zimny heh

Dla mnie następuje to wtedy gdy wskazówka temp. wody osiągnie optymalny poziom a temperatura oleju to minimum 80 stopni....ale to dla mnie bo jestem mądry i mam odpowiedni zegar :p.
W kompie jest ustawiona pewna graniczna wartość temperatury płynu powyżej której odcinka wraca do swojej normalnej wartości. Nie będę tu teraz się silił na znawcę i podawał konkretnej wartości bo jej zwyczajnie nie znam. Według manuala, optymalna temperatura jest wówczas gdy na postoju po dłuższej lub krótszej chwili włączy się wentylator chłodnicy. Oczywiście mowa tu o sytuacji gdy uruchomiony został zimny lub wystudzony silnik.

Co do Twojego problemu to podmień zegary i sprawdź, jak będzie to samo to podmień kompa, jak nadal będzie shit to już tylko czujnik na silniku.