PDA

Zobacz pełną wersję : Brzęczenie silnika...

cure
16-06-06, 23:22
Witam...
Mam pewien problem w swoim aucie (D14A8 98r).
Ostatnio pojawiło się dziwne brzęczenie silnika. Dzieje się to w momencie gdy obroty dochodzą do około 3200. Jest to dość głośny dźwięk. Gdy obroty wzrastają powyżej 3200 brzęczenie zanika. W momencie gdy zwalniam i obroty spadają dzieje się to samo, tak jak wcześniej w okolicach 3200. Poniżej tej wartości obrotów wszystko wygląda normalnie.
Wyczułem także ogólny spadek mocy...
Nie mam pojęcia co się dzieje...
Z góry dziękuję za pomoc...

ppm702
16-06-06, 23:25
może coś Ci się odkręciło/poluzowało i brzęczy? Osłona katalizatora? Ogladnij samochód i napisz co widzisz albo jedź do fachowca. Wróżką nikt tu niestety nie jest

cure
16-06-06, 23:45
Oglądałem wszystko i wydaje mi się, że wszystko jest na swoim miejscu.
Co do katalizatora...to mam na niw zmontowane t.zw. "gwizdki". Spece od instalacji gazowej to zamontowali, ale to także wygląda dobrze.

[ Dodano: Pią 16 Cze, 2006 ]
Mówiąc o "gwizdkach" miałem na myśli kolektor a nie katalizator..:-).Sory za zmyłkę..

reXio
17-06-06, 00:18
czyli masz inst gazowa II gen na plastikowym kolektorze?! Karygodne i ryzykowne ale nie to jest problemem moim zdaniem.

Tlumik srodkowy / rura wydechowa / kat. Bylo to wymieniane? Mialem takie samo buczenie tez przy 3200 :) Ale ewidentnie wydobywalo sie spod auta z okolic srodkowego tlumika / kata.

cure
17-06-06, 01:34
Zgadza się....karygodne..Ale taka instalacja już niestety jest...
Dzięki za poradę.

Piotrek Klag
17-06-06, 16:42
kat.

zdecydowanie osłona kata - na upartego można wywalic od razu tak czy siak.