Zobacz pełną wersję : subwoofer : co wybrać?
Próbuję coś wybrać, ale nie wiem co. Na forum jest trochę o PowerBasie, jakaś wzmianka o Hertzu, ale np. o Pioneerze nic nie ma, mimo że głośnik, biorąc pod uwagę parametry, też godny uwagi. Wszystkie są w podobnej cenie. No więc co radzicie zioomy i gey'e? :D
1. Hertz ES 250
2. PIONEER 306c
3. PowerBass PB-B1054v.2 Black
pionka bym odpuścił. Z dobrymi odtwarzaczami sobie średnio radzi, więc...
Wybierz coś z firmy, która robi TYLKO głośniki. W tej sytuacji PB i Hertz są OK. Ja wziąłbym włoską robotę :D
więc pionek odpada. Na przód będzie hertz, więc zrobienie zestawu ładnie będzie wyglądać :). PowerBass potrafi nisko i miękko grać, Hertz ma dobre opinie i ładne brzmienie. Jeden i drugi wydaje się odpowiedni :?
Jest jeszcze Intertechnik (IT).
Niemiecka firma, na forum diyaudio.pl bardzo polecana..
U mnie lezy już i czeka na półeczce głośniczek IT MDS 08.
Bardzo solidna konstrukcja, gra w niewielkich obudowach,
ma bardzo pozadne zawieszenie i membrane z kewlaru.
Ja swój będę zabudowywał w boczku bagażnika..
Jak narazie powstaje tylnia dopasowana ścianka z żywicy :)
W polsce mozna to chyba kupic tylko przez www.qba.pl
Pozdrawiam
Intertechnik jest sporo droższy, a wątpię żeby wart był tej kasy, nie jestem za bardzo przekonany do niemieckich produkcji głośnikowych :/
a wątpię żeby wart był tej kasy, nie jestem za bardzo przekonany do niemieckich produkcji głośnikowych n
i tu się mylisz :wink: wrzuć sobie 2x JL Audio 10W0 w zamkniętej dopiero będziesz happy :D
pewnie happy bym był, jakbym nie policzył ile na to trzeba kasy wyłożyć ;)
A co powiecie na to ?
EARTHQUAKE 12DB-R
http://www.earthquakesound.com/subwoofers.htm
# 600 MAX
# Fs = 27Hz
# Qts = 0.6339
# Vas = 3.19 cubic ft
# Sen = 90dB
# 2" polymide coil (4 ohms)
# 50 Oz magnet
# Santoprene surround
Mało znana u nas firma, ale naprawde warta uwagi ;)
PS ... w zamkniętej skrzyni gra pysznie :mrgreen:
słyszałem earthquake'a na bass-refleksie i powiem tylko, że bym go nie brał. fakt że bas jest mocny rozchodzi się daleko poza auto, ale nie ma głębi i tego brzmienia. jak dla mnie coś w nim brakuje.
a moze chociaz napiszesz jaki budzet i czego oczekujesz od suba? cisnienie/jakosc?
budżet max. 350. Co oczekuję... głebokiego i ładnego basu, ale nie taki, co się przeciąga i nie kończy. Trochę dynamiki wskazane.
poszukaj na allegro JL 12W3-D2. w 40L zamknietej bedzie spełniał twoje oczekiwania z nawiązką.
a czemu nie Hertz? bo prawie na niego sie zdecydowałem :roll:
Ja tez prawie sie na Hertza zdecydowałem, a kupiłem
coś innego.. Hertz nie jest zly, ale wiele osób twierdzi,
że lepiej zainwestować w coś innego.. coś w tym musi być ;)
Dla mnie argumentem bylo to ze Intertechnik potrzebuje mniejszej
skrzynki zamkniętej.. a i ponoć ładniej w takowej skrzynce gra.
Pozdrawiam.
takibartek
18-06-06, 20:46
poszukaj na allegro JL 12W3-D2. w 40L zamknietej bedzie spełniał twoje oczekiwania z nawiązką.
JL będzie się niestety trochę ciągnął. Zwłaszcza 12''. I nawet zamknięta mu nie pomoże. Zagra mięsistym basem, ale to tak naprawdę jedyny rodzaj basu jaki potrafi odtwarzać - będzie walił mięchem w hip-hopie, rocku i innych gatunkach, nawet gdzie tego mięcha tak dużo tam nie ma. Po dłuższym czasie się może znudzić.
Intertechnik gra szybko, muzykalnie, wręcz idealnie. Mankament jest jeden - nienajwyższa moc. MDS 10 ma 250 W. Więc może dwa? Albo Intertechnik w BR? Też będzie szybki.
co sie komu podoba...
JL w closed na pewno nie bedzie sie tak cignał jak Hertz(bo one ogolnie przymulaja).
poza tym mam 10W0 i musze przyznac ze gra troche kluskowato ale w takim stylu ze mozna sie zakochac... :P
Hertz rzeczywiście wypada niespecjalnie po przeczytaniu masy postów na różnych forach, potrzebuje dużo prądu i gra wolno i ciężko.
Najlepszym wyborem będzie więc chyba PB w obudowie b-r. Co wy na to?
budżet max. 350.
JL
oczekuję... głebokiego i ładnego basu
JL 12W3-D2
ale nie taki, co się przeciąga i nie kończy. Trochę dynamiki wskazane.
JL 12W3-D2 w zamknietej.
JL 12W3-D2
jakieś namiary na sklep w pl? bo w necie coś niebardzo znaleźć
JL 12W3-D2
jakieś namiary na sklep w pl? bo w necie coś niebardzo znaleźć
czy to nie o ten głośnik chodzi?
http://allegro.pl/item101742358_jl_audio_12_w3d2.html
(3 sekundy>google>jakies forum>i link jest...)
EDIT
tfuuu...troche przeterminowana aukcja... sorki ... no ale pewnie sa i aktualne... :oops:
słyszałem earthquake'a na bass-refleksie i powiem tylko, że bym go nie brał. fakt że bas jest mocny rozchodzi się daleko poza auto, ale nie ma głębi i tego brzmienia. jak dla mnie coś w nim brakuje.
Posłuchaj w dobrze dobranej zamkniętej skrzyni ;)
IMO, na BR to mało co dobrze gra.
pojawiło się wiele nowości na rynku car audio firmy których kilka lat temu nikt nie znał
może są tańsze ale czy dobre i czy kiedyś odsprzedawalne ??????????????
jest tyle znanych marek których wogule nie bierzecie pod uwagę a przydało by się bo są na rynku high endowym od lat i robią naprawdę świetne głośniki
ja zasięgnoł bym raczej z repertuaru ;rockford fosgate,JL,focal, signat,soundstream, em phaser,jbl gti,to można pózniej odsprzedać praktycznie każdemu bo to każdy zna
lepiej moim zdaniem kupić używany głośnik z górnej pułki niż kiepski nowy
Posłuchaj w dobrze dobranej zamkniętej skrzyni ;)
IMO, na BR to mało co dobrze gra.
zgadza się :) Do mojego DB-10 nikt jeszcze nie maiał zarzutów :)
nightcrawler
19-06-06, 12:46
tez mam db10 w moim coupe w zamknietej 23l skrzynce od bassera i smialo polecam ;)
Czy do aktywnego subwoofera trzeba poprowadzić kable zasilająze z aku?Mysle ze tak ale nie jestem pewny...
Czy do aktywnego subwoofera trzeba poprowadzić kable zasilająze z aku?
zdecydowanie tak
Jest taka sprawa: mam 250 zeta i nie wiem co kupic czy aktywny subwoofer "jakiejs tam firmy" czy pasywny blaupunkta. Oto linki:
Aktywne: http://allegro.pl/item111781202_audiosklepaktywny_subwoofer_30cm_250 w_.html
http://allegro.pl/item109908489__30cm_subwoofer_aktywny_voice_kraft_ 121_400w_gwar.html
Czy moze taki pasywny? http://allegro.pl/item110728703_subwoofer_blaupunkt_gtb_300_najnowsz y_model_.html
Wogole nie wiem czy kupowac z allegro i nie wiem jak to gra ma ktos jakies doswiadczenia?
250 to będzie przeciętnie. Nic wielkiego i za te pieniadze niewiele zwojujesz. Dobra skrzynka bez głosnika kosztuje minimum ze 150PLN. Lepiej odłuz jeszcze trochę kasy i się wstrzymaj
Ja posiadam lanzara max12 w skrzyni 48l ( bes reflex 10x27cm) + carpower 1502, kable 22mm2 i gra to refelacyjnie jak dla mnie.
Wcześniej mialem pare głośnikow 12' i pare wzmacniaczy i ciągle było mi mało, zawsze coś mi nie pasowało, ale teraz jestem bardzo zadowolony.
Bas lanzara jest o twardości neutralnej, b. głeboki, głośnik ma duże wychylenie i jak zapodam mu 500 rms ( level na max i podbicie na 12 db) to głośnik znosi takie ustanienia dobrze ale normalnie mam na 3/4 level i 3 bd podbicie.
Polecma poczytac z tego linka:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/-font-colorblue-testywrazenia-z-odsluchu-subwooferow-w-przedziale-do-1500zl-font--ytt498818.html
OK traczej postawie na aktywny subwoofer ale nie chce wydac duzo kasy na to.A jaki aktywny subwoofer byscie mi polecili?Poprosze o linki i cena cos kolo 350 zeta, bo to ma poprostu grac ale nie az tak tandetnie ale tez nie ma byc full wypas ;-)
1) A moze ktos orientuje sie jaki subwoofer dobrze spisze sie w malej skrzynii - w kole zapasowym? Jakis 25cm, taki ktory szybko, ladnie zagra przy techno. Koszt samego glosnika to tak do 800 zl.
2) Czy sub Alpine 25cm z serii R zagra dobrze w zapasowce?
W chwili obecnej mam przod DLS R6A, wzmak 2 kanalowy 2 x 55 do wymiany chyba na u-dim 2 x 120 lub genesis o podobnej mocy + jakis jedno kanalowiec pod Sub - moze Alpine, bo tani.
1) A moze ktos orientuje sie jaki subwoofer dobrze spisze sie w malej skrzynii - w kole zapasowym? Jakis 25cm, taki ktory szybko, ladnie zagra przy techno . Koszt samego glosnika to tak do 800 zl.
np jbl 1200 gti w małej jest ostro w dużej jeszcze bardziej 94 db skuteczność
do techno idealny ale to niesety 30 cm jako ciekawostkę powiem zę w skrzyni 60l przy 4 calowym basrefleksie gasi zapalniczkę w cifie bez większego problemu
jest bardzo płytki i teraz już można go tanio kupić
to też jest niezłe
http://allegro.pl/item110631331_jbl_p_1022_1600w_gratis_dostawa_bonu s.html
http://allegro.pl/item110619761_glosnik_jbl_p_1222_subwoofer.html
i to może być nizłe
http://allegro.pl/item112024642_polk_momo_10_600w_dwu_cewkowy.html
JL 10w04, albo 10w3v2 ale to wieksza moneta bo jakies 900pln no chyab że ktoś załatwi taniej;
Peerless,
i ktos ostatnio chwialil PrecisionPower
P.S. a to Czarek Ci nic nie zaproponował?
30 l w zamkniętej hertz es250 tylko ten głośnik gra fajnie jak da mu się conajmniej 200rms.
Martin, Czarek zaproponowal mi wzmak pod moje glosniki ... DLS'a za 2900 zl ;) hehe :) Balem sie spytac o reszte drobiazgow ;)
Jaki Ty masz u siebie glosnik?
Do Cezarego sie przejade tak czy siak ... klamka od strony kierowcy mi brzeczy jak jest duzo basu, to odrazu podpytam jak to zrobic.
JL 10w04, albo 10w3v2 ale to wieksza moneta bo jakies 900pln no chyab że ktoś załatwi taniej;
Peerless,
proszę bardzo (ja akurat nie przepadam za głośnikami na piankowym zawieszeniu)ale jak kto lubi
http://allegro.pl/item111116622_skrzynia_basowa_jl_audio_10w0_4_hi_e nd_od_ss.html
albo dogadaj sie z Kennym i weź jego zabudowe która trzeba bedzie troche zmodywfikowac aby pasiła do Ciebei a jest własnei z tym głosnikiem JL
Jak sie zdecyduje na ten ruch, to chyba zrobie to na plasko, ten glosnik co mowisz to on ma tylko 125W :)
Civic45 glosniki wygladaja sensownie ;) Rozumiem, ze sluchales ich?
Civic45 glosniki wygladaja sensownie Rozumiem, ze sluchales ich?
jbli słuchałem słucham i będę słuchał to co zapodałem naprawdę wymiata niestety mojego faworyta nie znalazłem rozmawiamy o 12 calach (1200 gti) ale tamte wymiatają nie gorzej
polk jest nie kulawy akurat tego nie słuchałem ale miałem starszego i nie miał nic wspulnego z masówką typu mac audio czy magnat ( nie biorę pod uwagę modeli z górnej pułki bo każda firma ma jakiegoś kozaka)
ten glosnik co mowisz to on ma tylko 125W
nie mówiłęs że ma być na tłusto ;) wiec poszukaj soebi jakiejs cerwinvegi bedziesz zadowolony....
To zapodaj 12w3 - dwucewkowy, tylko dobry wzmak do tego i szpachla Ci odpadnie z błotników
czy mozecie podac jakies linki do 25cm glosnika ktory bedzie gral dynamicznie, czysto najlepiej nie duza skrzynia, ma byc ladny czysty bas! cenowo najlepiej w okolicy 400zl! dzieki!
10w0
http://www.allegro.pl/item128682953_jl_audio_10w0_super_jakosc_f_vat.htm l
krystian194
28-09-06, 23:19
POLECAM ROCKFORD FOSGATE----CO DO TEJ CENY TO NAWET UZYWANY STARSZY GLOSNIK BEDZIE O NIEBO LEPIEJ WALIL NIZ JAKIS HERTZ LUB PIONEER-JA MAM OSOBISCIE ROCKFORD FOSGATE PUNCH HX2 1000 WATT 500RMS Z 3 CALOWA CEWKA ALE TO JUZ PRZEDZIAL OK 1000ZL ALE WARTO WYDAC TA KASE
Jezeli chcesz miec bass z JAKOSCIA (specjalnie pisane z duzych liter) + silny i gleboki bass to tylko i wylacznie Ravemaster BSW-II 10'' albo 12'' ! Gwarantuje za efekt !
krystian194
29-09-06, 20:20
szkoda gadac
rockford forewer!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a Ty co masz przedstawicielstwo że w kazdym poście o RF nawijasz....
moze nei miałem 15 basów w aucie, ale JL tez jest godny uwagi, nie wspominając o Cerwin-Vega seria vega....
a Ty co masz przedstawicielstwo że w kazdym poście o RF nawijasz
:lol:
krystian194
30-09-06, 11:46
KONIEC TEMATU--SZKODA GADAĆ--KUPICIE SE WSZYSCY ALPHARDY I NA WIOSKE NA DISCO TYLKO POJECHAC
a prosiłem krystian194, żebyś nie krzyczał do nas i na nas. I jeszcze pyskówki urządzasz...
Nieładnie
Świat nie konczy sie na Rockford Fosgate... :roll: a co do pytania Dealer'a to : JL 10W0... albo moze Xetec X10...Intertechnik MDS10
krystian194 - PADLEM !!!!! Stary nikt mnie jeszcze w zyciu tak nei rozsmieszyl !! Ravmeastera porownujesz do Alpharda <lol2> po tym co powiedziales to najlepiej juz nic nie pisz w tym temacie bo sie spaliles totalnie :)
Miales 15 subow ? a uwierz mi ze ja slyszalem ich znaaaaaaacznie wiecej (zbudowalem takze) i jezeli polecam dla kolesia BSW-II tzn ze jest on naprawde dobry! Wejdz na znane forum akustyka i poczytaj o tym glosniku, wtedy sie wypowiedz...
Co do JL`a - potwierdzam takze sa dobre
ja miałem BSWII 10" w aucie i powiem ze ten bas nie ma nic wspolnego z tym z alpiardów czy busz-manów. a to ze ktos nie zna tej firmy to nie znaczy ze nie jest to propozycja godna uwagi, wrecz odwrotnie.
Za tą kase oferuje dzwiek z zupełnie innej(wyzszej) połki. minusem Ravemastera z serii BLUE moze byc targowy wygląd(ktory nie przekłada sie na jakosc brzmienia i wykonania) oraz mało znana fima. Niestety dla wiekszosci pseudo-fanów audio są to bariery nie do pokonania.
tu jest przedstawiciel, ceny i parametry(sprawdzone,realne):
http://www.ravixaudio.4web.pl/index.php?lang=pl&str=1&mka=3&his=1&kat=189
a co powiecie na te glosniki :
INFINITY REFERENS REF 1250w
HERTZ ES 300
czl JL Audio 10W0
wiem ze duz osob ma JL'a ale co sadzice o pozostalych dwoch??
no wlasnie i nadal nic nie wiem ktry bedzie najleprzy? prosze caly czas o jakies linki! :oops:
http://www.soniadraga.com.pl/ca/?ca=410
Moze napisze inaczej... mam zamiar w najblizszym czasie wladowac w audio w samochod ~ 2,2 tys zl i w bagazniku nie bedzie zaden JL, Pioner, ani tym bardziej earthquake, zawita u mnie "skromna" 10'' albo 12'' Ravemastera BSW-II ! Pochodz po sklepach, poszukaj, moze gdzies go maja, sam przesluchaj i ocen - ja juz to zrobilem i sie zakochalem :)
Pozdro